Kimsenin üstüne vazife olmayan işleri üstlenmemesi gerektiğini belirten Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu, "YÖK kendi işine baksın." dedi. Meclis'in meşruiyeti ve hukukiliğinin tartışılamayacağını vurgulayan DYP lideri Mehmet Ağar da, milletin iradesi dışında hiçbir gücü kabul etmediklerinin altını çizdi. Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, YÖK'ü demokrasiye müdahale etmekle suçlarken, BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu, "Ülkeyi siyasî bir karışıklığın içine sürüklemeye çalışıyorlar. Buna asla müsaade etmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.
Erdoğan Teziç başkanlığında önceki gün bir araya gelen üniversite rektörlerinin "Meclis 367 milletvekili olmadan cumhurbaşkanı seçemez." açıklamasını iktidar partisinden sonra muhalefet de eleştirdi. Meselenin 'basit bir görüş açıklama' olarak görülemeyeceğini kaydeden Erkan Mumcu, "Bu yaklaşım demokrasiye haksız bir müdahaledir. Oyun, demokrasinin ve hukukun koyduğu kurallar içinde oynanmalı." değerlendirmesinde bulundu. YÖK'e "Herkes işini eksiksiz ve tam yapsın. Kimse üstüne vazife olmayan işleri üstlenmeye, durumdan vazife çıkarmaya kalkmasın." mesajı gönderen Mumcu, Teziç'in yeniden gündeme getirdiği 367 şartına ise şu karşılığı verdi: "Anayasal kurumların öncelikle Anayasa'da yazılan görevlerini yerine getirmeleri gerekir. Anayasal kurum olmaktan kaynaklanan ayrıcalıklarını demokratik düzeni zorlayıcı bir tutumla kullanmalarını doğru bulmam. Ben hukuki bir yorum yapmak durumunda değilim. Bu benim işim de değil. Benim karşı çıktığım şey kişilerin, kurumların üstüne vazife olmayan girişimlerde bulunup demokratik ortamı bozucu etkilerde bulunmalarıdır. Demokrasiyi rencide edici davranışlarda bulunmalarıdır." DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar da YÖK bildirisinde yer alan "2002 seçimleri sonucu Meclis'te temsil zafiyeti oluştu." iddiasına cevap verdi.
Meclis'in meşruiyetinin ve hukukiliğinin tartışılmasına karşı çıkan DYP lideri Ağar, şu görüşü dile getirdi: "Bugün 4,5 senedir görevde olan bir Meclis vardır. Yasanın ortaya koymuş olduğu temsil ve adaletin, gerçek anlamda ortada olmadığı sonucu ortadadır. Ancak Meclis'in meşruiyeti ve hukukiliği tartışılmaz. DYP'nin meseleye bakış açısı demokrasi ve hukuk çerçevesi dışında söz konusu olamaz. DYP, demokrasi içinde her türlü dayatmaya karşıdır. Demokrasi içinde iradenin millette olduğuna inanır DYP. Milletin iradesi dışında hiçbir gücü bizim kabul etmemiz söz konusu değildir. Meseleye bakış açımız odur."
BBP Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ülkenin kaosa sürüklenmek istendiğini bildirdi. 14 Nisan'da miting yapacak olan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve YÖK'e seslenen Yazıcıoğlu, "Kimse sırf muhalefet edeceğim, diye öğrenciyi ya da devlet kurumlarını kullanıp anti-demokratik bir eyleme girmesin. Kimse milletin sırtında tahterevalli oynayamaz. Halkı denge taşı olarak kullanmak istiyorlar. Biri düşecek, biri kalkacak. Bir kötüden başka bir kötüye razı edecekler bizi. Buna müsaade etmeyeceğiz. Milletimiz bunun dışında da yolun olduğunu görecektir." diye konuştu.
Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, YÖK adına siyasi değerlendirmelerin yapılmasını yanlış buldu. Kurulun anayasal yetkisini zorladığını belirten Kutan, YÖK'ün son açıklamalarıyla demokratik anlayışa müdahale ettiğini söyledi. Kutan, "Bu itibarla bizim Saadet Partisi olarak bu davranışı tasvip etmediğimizi özellikle ifade etmek istiyorum." diye konuştu.
YÖK'e hükümetten de tepki geldi. İçişleri Bakanı Aldülkadir Aksu, Kurulun yetkisi olmadığı halde, son açıklamalarla vatandaşın kafasını karıştırmaya çalıştığını söyledi. Aksu, "Anayasa ve yasalar herkesin görevini belirlemiştir. Kim ne yapacaksa yasalar çerçevesinde kendi görevini yapar." ifadelerini kullandı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...