Tarifelerde, seçtiğiniz belli numaralarla yapılan konuşmalar düşük fiyatla ücretlendirilirken, diğer operatörlerle yapılan görüşmeler pek cazip olmayabliir. Ayrıca internet destekli telefonlarınız, kontrol dışı internete bağlanabilir ve bunun faturası da ağır olabilir. Yine diğer kampanyalarda sizin düşündüğünüz tarihin dışındaki bir tarihte aktif hale getirilebilidiği için gelen faturalar kullanıcıları şaşırtıyor...
Kredi kartı borçlularının mağdur mu suçlu mu olduklarına dair tartışmaların olduğu bir dönemde, maalesef kredi kartlarıyla ilgili tek mesele borçlar değil. Kurumlar da tüketicinin dikkatsizliğinden faydalanarak kullanıcılara hoş olmayan sürprizler yaşatabiliyor. Yaptığınız harcamaları ekstrelerinizden kontrol ederken gözünüze sizinle alakası olmayan ödemeler çarpabilir. Bazı bankalar kart sahiplerinin haberi olmadan kişileri sigortalayabiliyorlar. Yani bir talebiniz olmadan ferdi hayat sigortası tarafından sigortalanmış olabilirsiniz! Maalesef birçok kişi ekstrelerini takip etmediği için ve kuruluşların kendilerine güven duydukları için bu tip usulsüzlüklerin farkında değil.
Bu yapılanlar suç mu?
Kredi kartlarındaki ve GSM şirketlerindeki bu tuhaf uygulamalar birçok kullanıcıyı mağdur ediyor. Tüketici farkında olsa da olmasa da... İşte bu sebeple Tüketiciler Birliği, tüketicinin büyük firmalar karşısındaki mağduriyetini engelleyebilmek için canla başla mücadele ediyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, mağduriyetinin farkında olmayan tüketicinin firmalara karşı olan güveninden ve iyi niyetinden dolayı bu gibi usulsüzlüklerle karşı karşıya kaldığını ifade ediyor. Kaya, kredi kartlarıyla ilgili olarak tüketicinin bilgisi dahilinde olmadan kişiyi borç altına sokan her türlü uygulamanın hırsızlıkla eş değer olduğunu vurguluyor. GSM şirketlerinde oluşan tarife kargaşasıyla ilgili olarak da üst kurulların denetimsizliğine işaret ederken, tüketicinin uyanık olup hakkını aramaktan çekinmemesi gerektiğini söylüyor. (Zaman)