Ceza Muhakemeleri Kanunu(CMK)'nun Haziran 2005'te yürürlüğe girmesiyle cumhuriyet savcıları soruşturmanın asıl sevk ve idarecisi hâline getirildi.
Kanunda, kolluk âmir ve memurlarının cumhuriyet savcısına karşı sorumlulukları bulunduğu belirtildi. Kanunun 166. maddesinde ise, cumhuriyet başsavcılarının her yılın sonunda, o yerdeki adlî kolluğun sorumluları hakkında değerlendirme raporları düzenleyerek, mülkî idare amirlerine göndereceği kaydedildi. Kanun yürürlüğe girdikten sonra bazı sıkıntılar yaşansa da başsavcılıklar, adli kolluk sorumluları hakkında raporlar düzenledi.
Ancak bazı emniyet müdürleri ile jandarma komutanları, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın genelgelerinde kendilerinin adli kolluk sorumlusu olarak gösterilmediğini belirterek, başsavcıların rapor düzenlemesine karşı çıktı. Bunun üzerine devreye Adalet Bakanlığı girdi. Bakanlık, CMK, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü genelgeleri, Emniyet ve Jandarma'nın genelgelerini hatırlatarak, cumhuriyet başsavcılarının adli kolluk sorumluları hakkında değerlendirme raporu düzenlemeye yetkili olduğunu duyurdu.
Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga imzasıyla İçişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ile İller İdaresi Genel Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda, söz konusu genelgelerde il emniyet müdürleri ve il jandarma komutanlarının adlî kolluk sorumlusu olarak gösterilmemesinin, cumhuriyet başsavcılarının kanundan doğan değerlendirme raporları düzenleme yetkilerini kullanmasına engel olmayacağı belirtildi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...