Çalışma hayatında geçen hafta 2821 sayılı yasada işçi ve işveren uzlaştı. Sıra ocak ayında görüşmelerin kopmasına neden olan 2822 sayılı yasaya geldi. Bu hafta taraflar Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in başkanlığında buluşacak. 2822 sayılı yasa işkolu, işyeri barajı ile grev yasaklarını içeriyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik bu kez hazırlıklı. Çelik işçi ve işverene konuşma yasağı koydu. Görüşmelerde işkolu barajında sorun çıkmaması, ancak kilit maddenin işyeri barajı olması bekleniyor.
2822 sayılı yasa için sürdürülen görüşmeler ocak ayında işvereni temsil eden TİSK’in binde 5 işkolu barajı istemesiyle başlayan tartışmalar nedeniyle kesilmişti. DİSK ve Hak-İş, Türk-İş’i TİSK ile birlikte baraj istemekle suçlamıştı. Türk-İş ise DİSK ve Hak-İş’in TİSK’in yanında olduğunu ileri sürmüştü.
İşkolu barajı aşılabilir
Ancak sendika çevrelerinden alınan bilgiye göre bu kez tartışma işkolu barajında değil işyeri barajında çıkacak. İşyeri barajı Türkiye’de yüzde 50+1 şeklinde uygulanıyor. İşçi kesimine göre bu dünyanın hiçbir yerinde örneği olmayan bir uygulama. İşçilere göre işyerlerinde baraj aranmaksızın toplusözleşme imzalanabilmeli. İşveren ise Avrupa Birliği’nde de işyeri barajı uygulandığını ileri sürüyor. Ve işyeri barajının kaldırılmasına soğuk bakıyor. Uzlaşma işkolu barajında sağlanabilir. Ama konu işyeri barajına geldiğinde tansiyonun yükselmesi bekleniyor.
Bir diğer konu ise grev yasakları. Değişiklikle bankacılık, petrokimya ve ulaştırma hizmetlerinde grev ve lokavt yasağının kalkması planlanıyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...