Türkiye Psikiyatri Derneği Üyesi Yard. Doç. Dr. Ayşe Devrim Başterzi'nin "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, ruhsal hastalıkların görülme sıklığının cinsiyetler arasında büyük farklılıklar gösterdiğini belirterek, kadınların ruh sağlığının genel olarak daha kötü olmasının sadece biyolojik farklılıklar üzerinden açıklanamayacağını belirtti. Başterzi, "Erkekler, ekonomik, yasal ve çevresel faktörleri ve güç dengesini erkek lehine çevirmektedir" dedi.
Başterzi, sosyal faktörlerin farklı olduğu ülkelerde, ülke içinde cinsiyet rollerinin gelişmesi ya da geri kalması yönünde etkili olduğunu söyledi. Başterzi ayrıca, kadın ruh sağlığını derinden etkileyen bu sosyal faktörlerin uygun girişimler ve politikalarla değiştirilmesiyle, bazı ruhsal hastalık belirtilerinin azalabileceğini söyledi.
-"KADINLAR CİNSEL VE FİZİKSEL ŞİDDETE MARUZ KALIYOR"-
"Günümüzde kadınlar 'töre' adı altında cinayete maruz kalmakta, 'ahlaksız' olduğu iddiasıyla öldürülmesine kadar türlü biçimlerde şiddet görmektedir" diyen Başterzi, kadınların en çok eşleri ya da erkek arkadaşları tarafından cinsel veya fiziksel şiddete maruz bırakıldığını açıkladı.
Başterzi, "Dünyada birçok kadın şiddete uğramasına rağmen, çok az kadın yasal kurumlara başvurmaktadır. Şiddete uğramak kadınlarda birçok ruhsal hastalığın oluşumunu tetiklemektedir" diyerek şöyle devam etti:
"Yoksulluk, eşitsizlik ve sosyal adaletsizlik, dünyada kadınları erkeklerden daha çok etkilemektedir. Halen tüm toplumlarda kadınlar daha az eğitim almakta, okuma yazma öğrenmeleri engellenmekte, yoksulluğa mahkûm kılınmakta, aynı işi yaptıkları halde daha az para kazanmaya devam etmektedirler. Görünmeyen ev içi emekleri karşılıksız ve sosyal güvencesiz kalmaktadır" dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...