Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde oluşturulan Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'yle kaçak ve çalıntı telefonlar anında kapatıldı. Mahkemelerin verdiği kararla şu ana kadar 8,5 milyon cihazla görüşme engellenirken, beyaz listede konuşmaya açık 109 milyon kayıtlı telefon bulunuyor.
Türkiye genelinde yaşanan cep telefonu gasplarına dur demek için başlatılan kaçak cep operasyonu meyvelerini verdi. 2005 yılında cep telefonlarının Elektronik Kimlik Numaraları'yla (IMEI) merkezi bir sisteme kaydına karar verildi. Bu çerçevede aboneler kısa mesaj yoluyla cep operatörlerinden gelen kayıt dışı mesajlarını cevaplayarak kayıtlı hale geldi. İlk etapta 65 milyon cihaz o dönemki adıyla Telekomünikasyon Kurumu olan BTK' ya kaydedildi. Ardından ise kayıp ve çalıntı telefonların uydu aracılığıyla görüşmeye kapatılması sağlandı.
CEP SAYISI TÜRKİYE NÜFUSUNU 38 MİLYON GEÇTİ
Kaçak ve çalıntı cihazların kullanımını engelleyen sistemle cep telefonu sebebiyle yapılan gasp oranlarında yüzde 100'e varan azalmalar oldu. Daha önce gazetelerin 3. sayfasından inmeyen cep telefonu gaspı sebebiyle yaralama ve öldürme olayları neredeyse bitti. Şu ana kadar kaçak ve çalıntı olduğu için 8,5 milyon telefon 'alo' demeye kapatıldı. Bu telefonların hepsi çöpe gitti.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde oluşturulan beyaz ve kara listeyle Türkiye'deki bütün telefonların durumu anlık izleniyor. Kayıtlı telefonlar beyaz listede bulunuyor. Bunların sayısı şu ana kadar 71 milyon olan Türkiye nüfusunu 38 milyon adet aşmış durumda. Kayıtlı halde 109 milyon telefon bulunuyor.
67,5 MİLYON ABONE 109 MİLYON TELEFON
Cep abonesi : 67,5 milyon
Beyaz listedeki telefon: 109 milyon
Kara liste listedeki telefon: 8,5 milyon