Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Aralık ayında işsizlik ödeneğinden yararlanma amaçlı başvuru sayısının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 184 oranında artış göstererek 59 bin 382 kişiye yükseldiğini belirterek, sanayinin istihdamda verdiği uyarı işaretlerinin arttığını bildirdi.
YÜZDE 184 ORANINDA ARTIŞ VAR
TİSK, üç ayda bir yayınlayacağı İşgücü Piyasası Bülteni'nin ilkini açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Araştırması Eylül-Ekim-Kasım ayları sonuçlarının değerlendirildiği bültende göre, TÜİK'ten altertaif bir hesap yapıldığında işsizlik oranı yüzde 21 oldu.
Buna göre gerçek işsiz sayısı 5 milyon 616 bin kişiyi buldu. İşsizlik Ödeneğine başvuru sayısında büyük artış yaşandığı ifade edilen bültende, resmi işsizlik oranının yakın gelecekte daha da yükseleceğine işaret edildi.
Aralık 2008 döneminde ödenekten yararlanma amaçlı başvuru sayısının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 184 oranında artış göstererek 59 bin 382 kişiye yükseldi.
MORALLER BOZULUYOR
Bültende özetle şu değerlendirmelerde bulunuldu:
-İşsizlik sorunu gitgide ağırlaşmaktadır. Ekim 2008'de klasik işsizlik oranı 1,2 puan artışla yüzde 10,9'a; en geniş tanımlı alternatif işsizlik oranı 1,9 puan artışla yüzde 21'e çıktı.
İşsiz sayısı klasik tanıma göre 2 milyon 700 bin kişiye, en geniş tanımıyla 5 milyon 600 bin kişiye ulaştı.
-Kısmi süreli istihdama yöneliş eğilimi gözleniyor. Tarım-dışı sektörlerin istihdama katkısı üretim azalışının sanayi ve inşaat sektörlerini etkilemesi nedeniyle çok sınırlı kalıyor. Sanayinin istihdamda verdiği uyarı işaretleri arttı. Tarım-dışı kesimde genç işsizlik oranı yüzde 27'ye çıktı.
90 YIL SONRA TÜRKİYE'DE UYGULANDI
Türkiye'de 1952 yılında tartışılmaya başlanan işsizlik sigortası sistemi, 1999 yılında gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformu ile kabul edildi. 2002 yılından itibaren de, yani İngiltere'den yaklaşık 90 yıl sonra uygulanmaya başladı. 4447 sayılı Kanun'a göre işsizlik sigortası, "Bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenlere, uğradıkları gelir kayıplarını kısmen de olsa karşılayan, sigortacılık tekniği ile faaliyet gösteren, devlet tarafından kurulan zorunlu bir sigorta kolu" olarak tanımlanıyor. İşsizlik sigortası, birçok ülkede genellikle işsizlik yardımı ile birlikte uygulanıyor. İşsizlik yardımı vergilerle finanse edilirken, işsizlik sigortası ise ücret üzerinden ve işçi-işverenden kesilen primlerle sağlanıyor. Bizde ise, işsizlik yardımı uygulaması yok.
NASIL YARARLANILIR?
Üç yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışanlar, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler, müracaatları halinde işsizlik sigortasından yararlanabiliyorlar. Buna göre, hizmet akdinin feshedildiği tarihten önceki son üç yılda 120 günü sürekli olmak üzere, en az 600 gün prim ödemiş olanlara 180 gün, 900 gün prim ödemiş olanlara 240 gün ve 1080 gün prim ödemiş olanlara 300 gün süre ile işsizlik ödeneği ödeniyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...