E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İslam düşmanı şiddetin kronolojisi! 

Yeni Zelanda’daki terör saldırısı dünyayı derinden sarstı. Ancak bu, son yıllarda gerçekleşen ilk İslam düşmanı saldırı değil.

16.03.2019 - 15:15
İslam düşmanı şiddetin kronolojisi!


Son 10 yılda Müslümanların hedef alındığı terör saldırılarını derledik.

Yeni Zelanda, 2019: İki camiye silahlı saldırı

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde iki camiyi hedef alan terör saldırılarında en az 49 kişi hayatını kaybederken 20 kişi de yaralandı. Saldırgan, Cuma namazı sırasında camiye girerek etrafa ateş açtı. Yeni Zelanda polisi, araçlarında patlayıcı madde bulunan dört saldırganı gözaltına aldı. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern saldırıyı sert bir dille kınadı. Yaptığı kısa açıklamada olayın gerçekleştiği günü ülkesinin tarihindeki "en karanlık günlerden biri" olarak nitelendiren Ardern, bu tür eylemlere "Yeni Zelanda'da yer olmadığını" ifade etti. Kurban yakınlarına taziye dileklerini ileten Başbakan, "Yeni Zelanda sizin memleketinizdir. Kendinizi burada güvende hissediyor olmalıydınız. Bu çok açık bir biçimde bir terör saldırısıdır" diye konuştu.

Almanya, 2019: Bottrop ve Essen'da saldırı

2018'i 2019'a bağlayan yılbaşı gecesinde 50 yaşındaki Andreas N., Almanya’nın batısındaki Ruhr bölgesinde otomobilini kasıtlı olarak göçmenlerin üzerine sürdü. Saldırı sonucunda dört kişi yaşamını yitirirken, 20'yi aşkın kişi de yaralandı. Fail, Bottrop'ta çocuklu bir Suriyeli ve Afgan aileyi hedef aldı. Essen'da da aracını otobüs durağında bekleyen yayaların üzerine sürdü. Birçok insan saldırıdan kurtulmayı başardı. Saldırgan, eylemini ırkçı sözlerle savundu. Saldırı, Alman makamları tarafından terör saldırısı olarak sınıflandırıldı.

Kanada, 2017: Quebec'te cami saldırısı

Kanada'nın Quebec bölgesindeki İslami kültür merkezinde bulunan altı kişi akşam namazı sırasında silahlı bir saldırıda katledildi, 18 kişi ise yaralandı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, saldırıyı "ibadet sırasında Müslümanlara düzenlenmiş bir terör saldırısı" olarak tanımlayarak kınadı. Başbakan, "Müslüman Kanadalılar bizimulusal dokumuzun önemli bir parçasıdır ve bu tür manasız eylemlerin toplumumuz, kentlerimiz ve ülkemizde yeri yoktur" dedi.

ABD, 2017: Charlottesville'de aşırı sağcı eylemler

ABD'nin Virginia eyaletinde bulunan Charlottesville kentindeki sağcı bir eylemde bir otomobil karşıt görüşlü eylemcilerin arasında daldı. Saldırı sonucunda bir kişi hayatını kaybetti, 33 kişiyse yaralandı. Saldırgan 20 yaşında bir Ohiolu idi. Charlottesville'deki eylemler, Neonaziler ve Ku Klux Klan mensupları gibi aşırı sağcı ve ırkçı grupların mevcudiyetiyle akıllara kazındı.

İngiltere, 2017: Finsbury'de camiye saldırı

19 Haziran 2017 tarihinde 47 yaşındaki bir kişi, Londra'nın kuzeyindeki Finsbury Park Camii yakınlarında araçlı saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda bir kişi yaşamını yitirirken, 10 kişi de yaralandı. Sözü edilen kişilerin tamamı, Ramazan dolayısıyla teravih yolunda olan Müslümanlardı. BBC'ye konuşan bir görgü tanığı, saldırganın "Müslümanları öldürmek istediğini" söylediğini kaydetti. Daha sonra saldırı gerekçesi olarak da "İslam nefreti" tabirini kullandı. Saldırgan ömür boyu hapse mahkum edildi.

Almanya, 2016: Münih'te AVM saldırısı

Münih'teki Olympia Alışveriş Merkezi'nde düzenlenen saldırıda en az on kişi hayatını kaybetti. 18 yaşında bir öğrenci olan saldırgan, saldırının ardından intihar etti. 22 Temmuz 2016 tarihinde düzenlenen saldırıda saldırganın 60 el ateş ettiği belirlendi. Polis, saldırganın daha önce birçok yabancı düşmanı ve ırkçı ifadeler kullandığını kaydetti.

ABD, 2015: Chapel Hill'de suikast

Üç öğrenci, North Carolina eyaletindeki Chapel Hill'deki evlerinde 46 yaşındaki komşuları tarafından vurularak öldürüldü. Saldırgan Craig H.'nin, kendisini Facebook sayfasında din karşıtı olarak tanımladığı ve bir silah fotoğrafı paylaştığı belirlendi. Öldürülen iki kadının babası Muhammed Ebu Salha, "Kızlarımızın dinlerinden ötürü saldırıya uğradığından eminiz" açıklamasında bulundu. Büyük tepki çeken saldırı sonrasında sosyal medyada #MuslimLivesMatter (Müslüman Hayatlar Önemlidir) hashtag'i ile paylaşımlar yapıldı

Norveç, 2011: Breivik katliamı

Aşırı sağcı Norveçli terörist Anders Breivik, 22 Temmuz 2011 tarihinde düzenlediği iki saldırıda 77 kişiyi öldürdü. Breivik'in kurbanları ağırlıklı olarak gençlerdi. Sözkonusu saldırı, İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa tarihindeki en kanlı saldırılardan biri olarak tarihe geçti. Hükümet binalarının bulunduğu bölgede bombalı saldırı düzenleyen Breivik, Utoya adasında da gençleri hedef aldı. Saldırılarını titiz bir biçimde planlayan Breivik, manifestosunda çokkültürlülüğü ve "Avrupa'nın İslamlaşmasını" sona erdirmek istediğini yazdı. Breivik, 21 yıl hapse mahkum edildi.

Almanya, 2009: Mahkeme salonunda bıçaklanarak öldü

Eczacı Merve el Şerbini, eşiyle birlikte Almanya'nın Dresden kentinde yaşıyordu. El Şerbini, 1 Temmuz 2009 tarihinde Dresden eyalet mahkemesinde ırkçı nefretin kurbanı oldu. Saldırı düzenlendiğinde üç aylık hamileydi. El Şerbini, Almanya'da ilk İslamofobik motifli saldırı kurbanı olarak kayıtlara geçti. 31 yaşındaki kadın, bir hakaret davasında mahkemede ifadesini verdikten hemen sonra, Alman-Rus Alexander W. tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Katil kendisine daha önce "İslamcı" ve "terörist" sözleriyle hakaret etmişti. Saldırganın mahkeme salonuna bu bıçağı nasıl sokabildiği sorusu bugün hâlâ yanıtlanabilmiş değil. Aynen El Şerbini'ye yardım etmeye yeltenen eşinin neden vurulduğu sorusu gibi. Yaralanan ve hayati tehlikeyi atlatmayı başaran adam, bugün oğluyla birlikte Kanada'da yaşıyor. Saldırının gerçekleştiği 1 Temmuz tarihi, Almanya'da Müslüman karşıtı ırkçılığa karşı sembolik bir gün.

(DW Türkçe)

ETİKETLER:
Yeni Zelanda
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
hursit dilaver 16 Mart 2019 Cumartesi 16:30

EDİTÖR KIZMASIN.. BÜYÜK HARFLERLE YAZACAĞIM. LOZAN SONRASI İSMET PAŞA KIZI ÖZDEN HANIMA NE DEMİŞTİ. BU LAFI NİYE AÇIKLAMAZSINIZ.her akşam tvlerde ahkam kesenler bundan asla bahsetmez. sanki lozan yasagı..NE DEMİŞ İSMET PAŞA.. KIZIM.. BİZE LOZANDA 100 YILLIK BİR NEFES ALMA SÜRESİ VERDİLER.. ne demek bu..lozandan itibaren 100. yıl hangı yıl oluyor ve TÜRKİYEYE YAPILAN PRESLER FALAN. hala akil edemiyormusunuz.

Yorumu oyla      18      10  
hursit dilaver 16 Mart 2019 Cumartesi 16:29

demek anadolu sizde kalsın ama trakyayı vermeyiz. gelirseniz öldürürüz derler. bugün de tayyip bey trakyada idi. TRAKYA HEP CHPLİ YAHU. BU DİNGİL KATİL BUNU BİLMEDEN Mİ O LAFLARI ETMİŞ.BİR DE ŞU BAŞKAN EDİRNENİN ADINI RUMCA YAZMIŞTI. ACEP KULAĞINA KAR SUYU MU KAÇIRDILAR DA ŞİMDİDEN EDİRNEYİ GARANTİ ALTINA ALIYOR.. NE DERSİNİZ. (ben keeh, keeh keeh diye güleceğim afbuyrun. adam ileri görüşlü be..),(HURSİT DİLAVER YORUMUDUR

Yorumu oyla      18      10  
hursit dilaver 16 Mart 2019 Cumartesi 15:48

halkevlerini seküler turkiyenin ibadethaneleri yapıp her pazar nutuktan parçalar okuyamadinız.o zaman bu camilerin cemaati azalır ve millet halkevlerine koşardı, günah çıkarırdı falan. hatta ezanı kasetten dinlemek daha güzel olurdu.diger sekülerler rahatsiz olmazdı ve biz de laikliğimizi yaşardık bre be.BECEREMEDİNİZ ,BIRAKIN ARTIK MİLLETİN YAKASINI.(hursit dilaver yorumudur)

Yorumu oyla      18      10  
hursit dilaver 16 Mart 2019 Cumartesi 15:47

yaşasın laik seküler türkiye. tabi zamanında mabetsiz şehirler yapacağız dediniz, yapmadınız. şimdi bu kadar cami ve camileri dolduran cemaatle nasıl başa çıkacaksınız. sistem yıkılıyor. bir camilere paralı turnike bile koyamadınız. bunu diyen mebus 28 şubat dönemi mebusuydu. (hursit dilaver yorumudur) 1

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Feyzioğlu'ndan 'Suriyeliler' çıkışı
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Suriyelilerin artık ...
Fuat Oktay: Tüm dünyayı ayağa kalkmaya davet ediyoruz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ...
Kuzey Irak'tan acı haber: 2 şehit
Milli Savunma Bakanlığı Irak'ın kuzeyindeki operasyonlarda 2 askerin şehit düştüğünü açıkladı.
 
Niran Ünsal siyasete giriyor
Şarkıcı Niran Uysal 31 Mart 2019'da düzenlenecek yerel seçimde İstanbul’da ...
Ekşi Sözlük yazarı gözaltına alındı
Yeni Zelanda'da düzenlenen cami saldırısı için Ekşi Sözlük'te "Videoyu ...
Taş: AK Parti’nin adayı ile yarışmıyoruz
Alper Taş, "Biz burada esasen AKP'nin adayı ile yarışmıyoruz. Cumhurbaşkanının ...
 
Mansur Yavaş'tan Sezai Temelli'ye yanıt
CHP tarafından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday gösterilen ...
Adalet Bakanı Gül'den 'ittifak' yorumu
CHP ve İYİ Parti'nin seçimlerde HDP ile ittifak yaptığını iddia eden Adalet ...
İbrahim Kalın: Güçleri yetiyorsa buyursun gelsinler
"Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
borsa istanbul
Acun Ilıcalı
Serdar Ortaç
İran
sınav stresi
CEV Şampiyonlar Ligi
DEAŞ
Emre Belözoğlu
kardemir karabükspor