İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, "İran, bizimle çalışmak yerine kışkırtmayı tercih ediyor." dedi. İran'ın bu tavrının uluslararası toplumun sakinliğini, kararlılığını ve birliğini artıracağını vurgulayan Miliband, "İran'ı buna itibar etmeye ve uzanan eli kabul etmeye çağırıyorum." ifadelerini kullandı.
Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ise İran'ın, yakıtın kullanılacağı sadece bir nükleer tesisi olmasına rağmen, 10 yeni uranyum zenginleştirme tesisi inşa edeceğine yönelik açıklamasına tepki göstererek, Tahran yönetiminin, UAEK'nın taleplerini reddetmesinin büyük bir tehlike arz ettiğini belirtti.
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de İran'ın uranyum zenginleştirmeyi sürdüreceği yönündeki açıklamasını "yanlış bir yöne gidiş'' olarak değerlendirerek, "İran'ın uluslararası topluluğun sabrının sınırsız olmadığını bilmesi lazım'' ifadesini kullandı. İran'ı UAEK ile birlikte çalışmaya ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye çağıran Westerwelle, İran'ın uzatılan eli reddetmesi durumunda yeni yaptırımlar uygulanması tehdidinde de bulundu.
Rusya da İran'ın yeni tesisler inşa etme kararından ciddi olarak kaygı duyduğunu bildirdi. Rus haber ajanslarına açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Rusya, İran liderliğinden yapılan son açıklamalardan ciddi olarak kaygı duyuyor." dedi.
Tahran ise inşası kararlaştırılan 10 yeni nükleer tesisin muhtemel saldırılardan korunması için dağın içine yapılacağını bildirdi. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, yeni tesislerin yapımı ve yakıt üretimi kararının, Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan "5 artı 1" ülkelerine "sağlam bir cevap" olduğunu söyledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...