Anlaşmanın detayları da netleşiyor. Buna göre, 6 ayda bir toplantı yapılacak, PKK'nın lider kadrosu Irak'ta yargılanacak ya da iade edilecek, PKK'ya propaganda lojistik ve para desteği sağlanması yasaklanacak.
Türkiye ile Irak arasında üç gün süren ve tıkanan terörle mücadele anlaşması müzakerelerinde ara formül bulundu. Türk ve Irak taraflarının geri adım atmadığı sıcak takip konusunda bulunan ara formülle, bu madde anlaşmadan çıkarıldı ve uzlaşma zamana yayıldı.
Uzun pazarlıkların ardından, son olarak dün saat 21.20'de açıklama yapan konuk Irak heyeti, terörle mücadele anlaşmasının bugün saat 11.00'de imzalanacağını duyurdu, Türk yetkililer de bu bilgiyi teyit etti.
CNN TÜRK'ün ulaştığı bilgilere göre, anlaşmadan bazı detaylar şöyle:
* Anlaşmanın işleyip işlemediği ortak izleme komitesince denetlenecek
* 6 ayda bir koordinasyon toplantısı yapılacak
* PKK'nın lider kadrosu ya Irak'ta yargılanacak ya da iade edilecek
* PKK'ya propaganda lojistik ve para desteği sağlanması yasaklanacak
"Sıcak takip" pazarlığı
Dünkü görüşmelerde, egemenlik haklarından taviz vermeyeceklerini belirterek "sıcak takip" maddesine açıkça itiraz eden Irak tarafı, kendi topraklarına Türk askerinin girmesini her seferinde izne bağlamakta ısrar etti.
Türk tarafı ise “Kendi topraklarınızdaki teröristlerle baş edemiyorsunuz, bu nedenle bize sıcak takip hakkı tanımalısınız” dedi ve "Bırakın bunu biz yapalım, her seferinde izin istemek olmaz" görüşünü dile getirdi.
Özellikle, görüşmelere katılan Genelkurmay temsilcilerinin geri adım atmaması üzerine, müzakereler tıkandı.
“İmza yoksa biz gidiyoruz”
Irak heyeti, Kürtlerin sıcak takibe karşı çıkması üzerine Ankara'ya rest çekti ve “İmza yoksa biz gidiyoruz” mesajı verdi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Irak heyetinin oteline giderek 1 gün daha kalmaya ikna etti.
Uzun günün müzakereleri İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın verdiği iftar yemeğinde de devam etti.
Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani, dünkü görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada "Sıcak takibi kabul etmiyoruz" mesajını verdi.
Daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu ifade eden ve görüşmelerin süreceğini belirten Bolani, Türkiye tarafının önerilerini Bağdat hükümetine ileteceklerini söyledi.
Dün imzalanması bekleniyordu
Türkiye ile Irak arasında terörle mücadele anlaşmasının detaylarına ilişkin uzlaşmanın önceki gün sağlandığı, anlaşmanın dün imzalanacağı açıklanmıştı.
Ancak Dışişleri Bakanlığı'nda alt düzey teknik heyetin katılımıyla yürütülen müzakerelerde nihai uzlaşmaya varılamadı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...