Geçtiğimiz çarşamba akşamı bir araya gelen Avrupalı liderler bölgedeki borç krizinin çözülmesi ve sorunların bankacılık sistemine bulaşmaması için harekete geçerken, İngiltere'de ise Avrupa Birliği'nden çıkma tartışmaları yapılıyor. Ülkede halkın hemen hemen yüzde 70'i AB'den çıkılması taraftarı. Bu anketlere de yansımış durumda. Konuyu referanduma götürmek için yapılan Meclis oylamasında İngiltere Başbakanı David Cameron'ın kendi partisinden 80 fire vermesiyle tartışmalar iyice alevlendi. Ülkedeki her gazete, Avrupa Birliği'nin ve euronun geleceğini tartışırken, İngiltere'nin de bu gelecekteki yerini masaya yatırıyor.
YUNANİSTAN MARTTA EURODAN ÇIKIYOR
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yaptığı 'Kimse Avrupa'da bir 50 yıl daha barışın garanti olduğunu düşünmesin. Öyle değil. Eğer euro çekerse Avrupa da çöker' konuşmasından yola çıkan İngiliz Daily Mail de, 2018'e kadar Avrupa'yı nelerin beklediğine dair bir senaryo yazdı. Buna göre liderlerin görüş birliğine vardığı anlaşma, 2012 şubat ayında suya düşecek. Yunan hükümetinin sert tedbirlerini protesto eden halk Atina sokaklarını savaş alanına çevirirken, mart ayında Yunanistan eurodan ayrıldığını duyuracak. Piyasalar tarihi kayıplar yaşarken, Yunanistan'da başlayan kaos karşısında, Fransa ve Almanya ülkeye 5 bin kişilik bir barış gücü yollayacak.
15 bin Fransız askeri İtalya'da
YUNANİSTAN'daki olaylar 2012'nin yaz aylarında önce İtalya'ya oradan da İngiltere ve Almanya gibi ülkelere sıçrayacak. Temmuz 2012'de Frankfurt'ta bir bankaya konan bir bomba sonucunda üç kişi hayatını kaybederken, bu da Avrupa'daki şiddeti körükleyecek. Bir ay sonra İrlanda'da 15, eylül ayında ise İngiltere'nin başkenti Londra'da 36 kişi benzer olaylar sonucunda hayatını kaybedecek. İtalya'daki olayları bastıramayan Berlusconi'nin yardımına yine Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yetişirken, Atina ve Selanik'teki 14 bin askerin dışında Roma ve Milano gibi şehirlerde de 15 bin Fransız askeri boy gösterecek. 2014 ilkbaharında, İspanya'da bir binanın kundaklanması sonucunda tam 63 kişi hayatını kaybedecek.
Rusya İmparatorluğu küllerinden doğacak
KRİZİN olarak en sert vurduğu ülkelerin başında ise Letonya gelecek. 2014'te ülkede işsizlik yüzde 35'in üzerine çıkarken, nüfusunun yaklaşık üçte birinin Rus kökenli olduğu ülkeye ilk yardım da yine Rusya'dan gelecek.. 12 Ağustos 2015 tarihinde Rusya ordusu sınırı geçerek, Riga'daki gösterileri bastırmak için Letonya'ya giriş yapacak. Rusya Mart 2016'da Litvanya, Belarus ve Moldova'yı da kontrolü altına alacak. Rusya yanlısı bir tutum sergileyecek olan Sarkozy de, üçüncü kez cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduktan sonra, krizin Londra merkezli olduğunu söyleyecek, 2016 yılına girmeden tam 5 gün önce yapacağı bir konuşmada da artık bütün Avrupa ülkelerinin euroya geçmesi gerektiğini aksi takdirde bunun bedelini ödeyecetlerini ifade edecek.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...