İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'le birlikte Türkiye'ye gelen İngiliz Dışişleri Bakanı David Miliband dün Ankara'da önemli görüşmeler yaptı. AB'de Türkiye'ye en güçlü desteği veren İngiltere'nin genç Dışişleri Bakanı, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve karar odaklarına yakın bazı isimlerle kapalı kapılar ardında buluştu. Miliband tüm görüşmelerinde hem Türkiye'deki krizin boyutlarını daha iyi anlamaya çalıştı hem de kaygılarını aktarıp çok önemli mesajlar verdi. Sızan bilgilere göre, Miliband'ın verdiği mesajlar şöyle:
AB DESTEĞİNE DEVAM
1 Türkiye'nin AB üyeliğinizi desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye'nin AB üyeliğini iki tarafın çıkarları açısından hayati önemde görüyoruz.
2 Türkiye'nin "Demokrat, Laik ve Müslüman" kimliğiyle AB üyesi olması büyük önem taşıyor.
3 Türkiye'de yüzde 47 oy alan bir partinin kapatılması olasılığı bizi ciddi biçimde kaygılandırıyor.
4 Halkın yüzde 47 oyunu alan bir partinin, rejimi değiştirmek için şiddete başvurduğu kanıtlanmadıkça kapatılmasını AB'de anlatmak çok zor.
5 Anayasa Mahkemesinden AK Partiyi kapatma kararı çıkarsa, AB'nin sert tepki göstermesi kaçınılmaz olacaktır. Sonuçları ağır olur.
6 Biz Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin kopmasını istemiyoruz. AB'den çıkacak kararı yumuşatmaya çalışırız ama tümüyle önleyemeyiz.
7 Türkiye'nin AB'den kopması hem Avrupa hem de Türkiye için büyük hata olur.
8 Türkiye'de bazı kesimlerin laiklikle ilgili kaygılarını, küçük kız çoçuklarının örtünmeye zorlanmasından duyulan kaygıyı anlıyoruz. Ama laikliğin demokrasi içinde korunması için de mutlaka bir formul bulunması gerektiğine inanıyoruz.
9 AB'ye üye her ülkede laiklik farklı uygulanabiliyor. Türkiye de kendi tanımını yapabilir.
10Türkiye'nin içine sürüklendiği siyasi krizi demokrasi içinde aşması ve laikliği demokrasi içinde koruması için her türlü yardımı yapmaya hazırız.
11Türkiye'de AB üyeliğiyle ilgili yaşanan karamsarlığı da anlayışla karşılıyoruz. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin Türkiye'nin üyeliğini önlemek istediğini de biliyoruz. Ama Sarkozy ve bazı AB yetkililerinden gelen bazı olumsuz demeçlere takılmayın. İngiltere'nin üyeliği de iki kez veto edildi.
12AB belgelerinde Fransa'nın "katılım" sözcüğünü çıkartmak için yaptığı girişimleri de çok fazla önemsemeyin. Bunlar sonuçta bürokratik belgelerdir. Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili son karar siyasi olacaktır.
13 4-5 yıl sonra AB'deki siyasi atmosfer değişir. Sarkozy'nin de bugünkü konumda olacağını kimse garanti edemez. Önemli olan ilişkileri kopartmamak ve müzakere sürecini devam ettirmektir.
14 4-5 yıl sonrası için hem Türkiye hem de AB kamuoyunu hazırlamak gerekiyor. İş adamları, sivil toplum örgütleri daha da yakınlaşmalıdır.
15Ekonomik, kültürel ve sosyal ilişkileri öyle yakınlaştıralım ki Türkiye'nin AB'ye katılımı doğal olsun. Biz her türlü yardımı yapmaya hazırız.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...