Oğuz DİŞLİ
TESK kanununa göre altı ay daha milletvekilliği ile birlikte bu görevini sürdürebilen Günday’ın ‘muhalefet milletvekili olmaktansa TESK’ ve TŞDF Başkanlığını tercih ederim” diyerek yakınlarına altıncı ayın sonunda milletvekilliğinden istifa edeceğini söylediği öğrenildi.
Milletvekilliğinden altıncı ayın sonuna kadar istifa etmesi halinde altı ay boyunca üç ayrı maaş alacak olan TESK Başkanı CHP Çorum Milletvekili Derviş Günday, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nda (TŞOF) 25, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nda da 16 yıldır başkanlık koltuğunda oturuyor.
Günday’ın uzun yıllardır başkanlığını yaptığı konfederasyonlardan istifa etmemesi siyaset ve iş çevrelerinde “etik” tartışması başlatırken, kendisine rakip olan Madeni Eşya Sanatkarları Federasyonu Başkanı Özcan Saraçoğlu “Yasalarda kamu kuruluşlarında göreve başlayan birlik ve sendika yöneticilerinin 6 ay içinde istifa etmeleri öngörülüyor. Günday buna dayanarak istifa etmiyor. Ancak etik açıdan istifa etmesi gerekir. Benim adaylığım devam ediyor”
dedi.
İSTİFA ETMİŞLERDİ
TESK ve TŞOF Başkanlığı’nın yanı sıra CHP Milletvekili olarak parlamentoda bulunan Derviş Günday’ın prosedürün arkasına sığınarak bu görevlerini sürdürme gayretinin aksine geçmiş dönemlerde Günday gibi sivil toplum örgütlerinden gelen siyasiler eski görevlerini derhal bırakmıştı.
Refahyol hükümeti döneminin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Necati Çelik, Hak-İş’ten, CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral Türk-İş’ten, Mücahit Fındıklı, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’ndan ve Zafer Çağlayan da Ankara Sanayi Odası başkanlıklarından istifa etti.
YASA İPTALİ KURTARMIŞTI
Hükümet, Günday ve benzeri federasyon ile konfederasyon yöneticilerinin sürelerini kısaltmak için, birliklerde en fazla iki dönem üst üste yöneticilik yapılabileceğini düzenleyen bir yasa çıkardı. Ancak CHP’nin yasanın ‘adil’ olmadığı gerekçesiyle yaptığı başvuruyu Anayasa Mahkemesi haklı bularak düzenlemeyi iptal etti. Böylelikle Derviş Günday’ın saltanatını yıkmaya yönelik yasa ortadan kalktı.
MAAŞI SÜREKLİ TARTIŞMA KONUSU OLDU
Öte yandan, TESK Başkanı Günday’ın aldığı maaş hep tartışma konusu oldu. Günday maaşıyla ilgili iddialar üzerine tazminat davaları açtı. Ancak, 2005’ten önce ne kadar maaş aldığı bir türlü açıklığa kavuşmadı. 21 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren Esnaf Kanunu ile Günday’ın maaşı 10 brüt asgari ücret düzeyine indi. Günday’ın, TŞOF’tan da ‘huzur hakkı’ adı altında, yine TŞOF’a bağlı Trafik Araç ve Gereçleri İmalatı Şirketi’nin Danışma Kurulu Başkanlığı’ndan ücret aldığı iddia edilmişti.
ŞÖFÖRLÜKTEN ZİRVEYE TAŞINDI
Eski bir astsubay olan Derviş Günday, 1977 yılına kadar Ankara’da taksi şoförlüğü yaptı. Aynı yıl Ankara Belediye Meclisi üyesi oldu. 1979 yılında Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası Başkanı, aynı yıl Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu ikinci Başkanı seçildi. 1988 yılında federasyon başkanı oldu. 1990 yılında TESK Genel Başkanvekili, 1991 sonunda da genel başkan oldu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |