Yeni yasama yılında Meclis'in ilk ele alacağı düzenlemelerden biri Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu. Kanun'un gündeme gelmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Gül'ün Köşk'te 7 yıl mı, yoksa 5 yıl mı kalacağı konusundaki tartışma yeniden alevlenecek.1 Ekim'de açılacak olan Meclis'in yapacağı ilk düzenlemeler arasında Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu da bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu küllenen bir tartışmayı yeniden alevlendirecek. Meclis tarafından 7 yıllığına seçilen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde 5 yıl mı, 7 yıl mı oturacağı yeniden tartışma konusu olacak.
21 Ekim 2007’de referandumla kabul edilen anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanını halkın seçmesi benimsendi. Ancak, cumhurbaşkanının nasıl seçileceğine ilişkin kanun aradan yaklaşık 1 yıl geçmesine rağmen henüz çıkarılmadı. 1 Ekimíde açılacak olan Meclis’in yapacağı ilk düzenlemeler arasına Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu da bulunuyor. Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun gündeme gelmesi ile birlikte küllenen bir tartışma yeniden alevlenecek.
ANAYASA HÜKMÜ 5 YIL DİYOR
Kabul edilen anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının görev süresi 7 yıldan 5 yıla indirildi. Ancak, bu düzenlemenin Cumhurbaşkanı Gül'ü nasıl etkileyeceği konusunda ki tartışma bitmiş değil. Seçim kanununun, Gül'ün Köşk'te 7 yıl mı, yoksa 5 yıl mı kalacağı konusundaki tartışma yeniden alevlenecek. Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin kanunun anayasada yapılan düzenlemelere açıklık getireceğini belirten Prof. Dr. Ergun Özbudun, Gül'ün görev süresinin 5 yıl olacağını öne sürdü. Özbudun, şunları söyledi:
"Anayasa hükmü zaten 5 yıl diyor. Şu anda geçerli olan 5 yıldır. Burada kazanılmış hak olmaz. ışte ëben seçildiğim zaman 7 yıldı, ben 7 yıl kalırım' denmez. Yürürlükte olan kural neyse o uygulanır. Yürürlükte olan kural bana göre 5 yıldır. Bütün ilkeler anayasanın 102. maddesinde belirtilmiş. İşin ayrıntıları kanunda düzenlenecek. Gayet basit bir işlem."
CHIRAC'I ÖRNEK GÖSTERDİ
Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise Gül'ün görev süresinin 7 yıl olacağını öne sürdü. Benzer bir durumun 2000 yılında Fransa'da yaşandığına dikkat çeken Kuzu, "Yasa değişti Cumhurbaşkanı Chirac'ın 7 yıllık görev süresi 5 yıla indirildi. Ama, Chirac 7 yıllık süresini tamamladı. Oradaki durum da bizimle aynı. Evet, bu bir kazanılmış hak değildir, ama hukukta şöyle bir şey vardır: Statüler prensip olarak korunur, durup dururken bozulmaz. Ben öyle görüyorum. Ama 5 yıl mı 7 yıl mı olacak zamanı gelince görünür" dedi.
KARAR YSK'NIN
Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun ardından, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresine ilişkin tartışmaya son noktayı YSK'nın koyması bekleniyor. Değişikliğin ardından YSK'nın toplanarak 7 yıl mı, 5 yıl mı olacak tartışmasına açıklık getirmesi bekleniyor. Benzer bir tartışma aynı değişiklikle görev süreleri 5 yıldan 4 yıla indirilen milletvekilleri konusunda da yaşanıyor. YSK'nın milletvekillerinin görev süresine de açıklık getirmesi bekleniyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...