E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Gül Köşk'te Ne Kadar Kalacak? 5 YIL MI? 7 YIL MI?

Yeni yasama yılında Meclis'in ilk ele alacağı düzenlemelerden biri Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu. Kanun'un gündeme gelmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Gül'ün Köşk'te 7 yıl mı, yoksa 5 yıl mı kalacağı konusundaki tartışma yeniden alevlenecek.1 Ekim'de açılacak olan Meclis'in yapacağı ilk düzenlemeler arasında Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu da bulunuyor.

27.08.2008 - 10:20
Gül Köşk te Ne Kadar Kalacak?

Yeni yasama yılında Meclis'in ilk ele alacağı düzenlemelerden biri Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu. Kanun'un gündeme gelmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Gül'ün Köşk'te 7 yıl mı, yoksa 5 yıl mı kalacağı konusundaki tartışma yeniden alevlenecek.1 Ekim'de açılacak olan Meclis'in yapacağı ilk düzenlemeler arasında Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu da bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu küllenen bir tartışmayı yeniden alevlendirecek. Meclis tarafından 7 yıllığına seçilen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde 5 yıl mı, 7 yıl mı oturacağı yeniden tartışma konusu olacak.

21 Ekim 2007’de referandumla kabul edilen anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanını halkın seçmesi benimsendi. Ancak, cumhurbaşkanının nasıl seçileceğine ilişkin kanun aradan yaklaşık 1 yıl geçmesine rağmen henüz çıkarılmadı. 1 Ekimíde açılacak olan Meclis’in yapacağı ilk düzenlemeler arasına Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu da bulunuyor. Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun gündeme gelmesi ile birlikte küllenen bir tartışma yeniden alevlenecek.

ANAYASA HÜKMÜ 5 YIL DİYOR
Kabul edilen anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının görev süresi 7 yıldan 5 yıla indirildi. Ancak, bu düzenlemenin Cumhurbaşkanı Gül'ü nasıl etkileyeceği konusunda ki tartışma bitmiş değil. Seçim kanununun, Gül'ün Köşk'te 7 yıl mı, yoksa 5 yıl mı kalacağı konusundaki tartışma yeniden alevlenecek. Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin kanunun anayasada yapılan düzenlemelere açıklık getireceğini belirten Prof. Dr. Ergun Özbudun, Gül'ün görev süresinin 5 yıl olacağını öne sürdü. Özbudun, şunları söyledi:

"Anayasa hükmü zaten 5 yıl diyor. Şu anda geçerli olan 5 yıldır. Burada kazanılmış hak olmaz. ışte ëben seçildiğim zaman 7 yıldı, ben 7 yıl kalırım' denmez. Yürürlükte olan kural neyse o uygulanır. Yürürlükte olan kural bana göre 5 yıldır. Bütün ilkeler anayasanın 102. maddesinde belirtilmiş. İşin ayrıntıları kanunda düzenlenecek. Gayet basit bir işlem."

CHIRAC'I ÖRNEK GÖSTERDİ
Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise Gül'ün görev süresinin 7 yıl olacağını öne sürdü. Benzer bir durumun 2000 yılında Fransa'da yaşandığına dikkat çeken Kuzu, "Yasa değişti Cumhurbaşkanı Chirac'ın 7 yıllık görev süresi 5 yıla indirildi. Ama, Chirac 7 yıllık süresini tamamladı. Oradaki durum da bizimle aynı. Evet, bu bir kazanılmış hak değildir, ama hukukta şöyle bir şey vardır: Statüler prensip olarak korunur, durup dururken bozulmaz. Ben öyle görüyorum. Ama 5 yıl mı 7 yıl mı olacak zamanı gelince görünür" dedi.

KARAR YSK'NIN
Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun ardından, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresine ilişkin tartışmaya son noktayı YSK'nın koyması bekleniyor. Değişikliğin ardından YSK'nın toplanarak 7 yıl mı, 5 yıl mı olacak tartışmasına açıklık getirmesi bekleniyor. Benzer bir tartışma aynı değişiklikle görev süreleri 5 yıldan 4 yıla indirilen milletvekilleri konusunda da yaşanıyor. YSK'nın milletvekillerinin görev süresine de açıklık getirmesi bekleniyor.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DP Genel Başkanı Süleyman Soylu Turktime Genel Merkezi’nde Konuştu: İsmim Emanetçiliğe Sığacak Kadar Küçük Değil!
Turktime Genel Merkezi ziyaret eden Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman ...
TURKTIME'ı Ziyaret Eden Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok İmalı Konuştu!
14 yıldır Keçiören Belediye Başkanlığı görevini yürüten Turgut Altınok ...
MHP'li Ekici : DTP’lilerin Elini Sıktık da Elimize PKK’mı Bulaştı?
MHP kimsenin kurşun askeri değildir… Kimse üzerimizden evcilik oynamasın… ...
 
Turktime'a Konuşan Kutan Bombaladı: Bahçeli'ye Başbakanlık Teklif Ettik ama Kabul Etmedi
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, DP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve DSP ...
Ağar Turktime'a Konuştu: Ne Geçmişimi İnkar Ettim, Ne de Değiştim... Düz Ovada Siyaset Söylemi En Milliyetçi Söylemdir
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan’dan sonra DP Genel Başkanı Mehmet Ağar’da ...
Şirin Turktime'a Konuştu: Halk İsterse İdam Gelir
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) Genç Parti idamı geri getirecek ...
 
Doğuya Şok Teşvikler Verilmeli
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ''Doğu'ya öyle bir teşvik vermeliyiz ...
Pamukoğlu'nun Partisi Darbe Karşıtı
HAK ve Eşitlik Partisi’nin kuruluş çalışmalarını hızlandıran Emekli Tümgeneral ...
Tuncay Özkan Düğmeye Bastı
Tuncay Özkan'ın ekibi Kartepe'de kampa girdi. Partinin bütün ayrıntıları ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
şampiyonlar Ligi
Torku Konyaspor
Suudi Arabistan
hollanda
TCMB
yakmak
survivor all star
zorlu psm
Resmi