Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınır Ermeni güçlerin 1993 tarihinde Azerbaycan’a girmesinden bu yana kapalı. Diasporanın da çalışmalarıyla artık iki ülke arasındaki sorun uluslar arası bir boyut kazandı. Avrupa’daki birçok başkent Ermenistan’ın ‘Türkler soykırım yaptı’ tezini destekliyor. Ermenistan Türkiye’den 1915’te yaşanan olayları ‘soykırım’ olarak kabul etmesini istiyor. Türkiye ise yaşananların ‘soykırım’ olmadığını, Ermenistan’ın bu iddiadan vazgeçmesi gerektiğini, Türkiye’nin sınırlarını tanımasını ve Azerbaycan’a ait olan işgal altındaki Dağlık Karabağ’dan çekilmesini istiyor. İki ülke arasında diplomatik ilişki bulunmuyor, sınırlar da kapalı… İki başkent yukarıda bahsettiğimiz rezervlerden ötürü masaya oturmuyor. Karşılıklı suçlamalar kangrene dönüşüyor.
Aynı zamanda uluslar arası konjonktür de değişim geçiriyor. Rusya Gürcistan’a girmeden çok önce Türkiye ile Ermenistan arasında gözle görülür bir yumuşama ikliminin ağırlık kazandığı vurgulanmalı. Üstelik ilişkilerin normalleşmesi için ilk adım Türkiye’den gelmişti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Ermenistan’ın Kafkaslarda Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında oluşan ortak pazardan faydalanması gerektiğini belirtmişti.
Ermenistan olumlu
İşte bundan sonra Ermenistan’dan da olumlu açıklamalar gelmeye başladı. Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan belki de sürpriz bir şekilde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü 6 Eylül’de Türk ve Ermeni milli takımları arasında yapılacak maça davet etti. Daha sonra da Ermenistan ile Türkiye arasında tren yolu için Erivan’dan yeni bir öneri geldi.
Çankaya henüz bu davete net bir yanıt vermedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Erivan’a gidecek mi, bu önemli bir soru işareti.
İyibilgi’nin edindiği bilgilere göre Cumhurbaşkanı Gül 6 Eylül’de milli maçı Erivan’da izlemek istiyor. Üstelik Cumhurbaşkanı’nın bu kararı aldığı, Erivan’a gitmeye karar verdiği ancak Rusya-Gürcistan arasında patlak veren çatışma sonrasında durumu tekrar değerlendirmeye aldığı belirtiliyor. Ancak iyibilgi’nin elde ettiği bilgiler Cumhurbaşkanı Gül’ün Erivan’a gitme olasılığının oldukça yüksek olduğu şeklinde.
Gül Erivan'a gitmeli
İyibilgi’nin görüşlerine başvurduğu uzmanlar Cumhurbaşkanı Gül’ün 6 Eylül’de Erivan’da olması gerektiğini vurguluyor. Çünkü davet Erivan’dan geldiği için daveti reddetmek uluslar arası arenada Türkiye’yi ‘uzlaşmaya yanaşmayan’ pozisyona itebilir. Diğer nokta ise zaten Türkiye’nin Ermenistan ile ilişkileri yumuşatma politikası bulunuyor. Bu durumda bu ziyaret Türkiye’nin ilişkileri yumuşatmak için elini güçlendirecek. Diğer bir nokta ise Cumhurbaşkanı Gül Erivan’a gittiğinde Başbakan Erdoğan’ın Kafkas İstikrar Platformu’na Ermenistan’ın davet edilmesi de kolaylaşacak. Ermenistan ile ilişkiler yumuşama devresine girecek, girmese bile Türkiye 'uzlaşmaz' pozisyonda bulunmayacak.
Elbette Türkiye’nin üzerinde hassasiyetle durduğu bir konu var. O da Azerbaycan’ın bu süreçten olumsuz etkilenmemesi. Ancak Azerbaycan’ın Ankara büyükelçisinin bugün yaptığı açıklamalar Bakü yönetiminin Türkiye’nin Ermenistan’a yaklaşımını ilgiyle izlediğini ve olumlu bulduğunu ortaya koyuyor. Azerbaycan’ın ılımlı yaklaşımıyla Ermenistan ile ilişkilerin yumuşaması için önemli bir sorun da ortadan kalkmış oluyor.
iyibilgi
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...