E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

FETÖ ilk kez mahkeme kararında! 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'yü ilk kez 'silahlı terör örgütü' kabul eden Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının onanmasını istedi. Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin yerel mahkeme kararını onaması halinde FETÖ'nün 'silahlı terörörgütü' olduğu yargı kararıyla da tescillenecek.

7.12.2016 - 21:54
FETÖ ilk kez mahkeme kararında!

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı'nca FETÖ'nün Erzincan'daki faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik yapılan çalışmalar kapsamında, 2009'da dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olan CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ile eski 3. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında açılan 'Ergenekon' davasına ilişkin soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma kapsamında, söz konusu davada 'gizli tanık' sıfatıyla yalancı tanıklık yaptıkları iddia edilen eski İliç Cumhuriyet Savcısı Bayram Bozkurt ile Serkan Zirek ve Ahmet Koç hakkında "FETÖ terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, yalancı gizli tanıklık yapmak, hürriyeti tehdit" suçlamalarıyla dava açılmıştı. Mahkeme, sanıklar Serkan Zirek'e 20 yıl, Ahmet Koç'a ise 6 yıl 3 ay hapis cezası vermişti.

Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi'nin 16 Haziran 2016'da bu kararının gerekçesinde, FETÖ'nün "silahlı terör örgütü" olduğunun kabul edilmesi gerektiğine yer verilmiş, böylece örgütün silahlı terör örgütü olduğu ilk kez mahkeme kararına girmişti.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na geldi. Başsavcılık, kararla ilgili tebliğnamesini hazırlayarak, davaya bakacak Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ne gönderdi.

Tebliğnamede, Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının onanmasını istendi. Bağlayıcılığı bulunmayan tebliğnamedeki istemle ilgili son kararı Yargıtay 16. Ceza Dairesi verecek. Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin yerel mahkeme kararını onaması halinde FETÖ'nün 'silahlı terör örgütü' olduğu yargı kararıyla da tescillenecek.

Tebliğnamede, terör ve terörizm tanımı yapılarak, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun ilgili maddelerine yer verildi. FETÖ ile ilgili Milli Güvenlik Kurulu kararlarına da değinilen tebliğnamede, örgütün "ulusal güvenliği tehdit eden legal görünümlü illegal yapı" tanımlamasıyla Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne girdiği vurgulandı.

Böylece hukuki mücadelenin çerçevesinin çizildiği anlatılan tebliğnamede, örgütle mücadele stratejisinin ayrıntılarının değerlendirildiği, örgütün Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne tehdit olarak işlenmesi için tavsiye kararı alındığı hatırlatıldı.

Tebliğnamede, FETÖ'nün kuruluşu, kurucuları, lideri, amacı, stratejisi, eylemleri, Türkiye'de ve Türkiye dışında, Türk vatandaşları ya da Türkiye Cumhuriyeti kurum ve kuruluşlarına karşı işlenen eylem ve faaliyetlerinin nelerden ibaret olduğuna ilişkin İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünce hazırlanan bilgi notu da yer aldı. Örgütün 1999'da Ankara Emniyet Müdürlüğünün bir çalışmasında tespit edilen hiyerarşik yapısına yer verilen tebliğnamede, örgütün hiyerarşik yapısının bugün gelişerek daha karmaşık bir hal aldığı anlatıldı.

"FETÖ çatı", "MİT tırlarının durdurulması", "paralel yapı soruşturması kapsamındaki tutukluların serbest bırakılması" iddianamelerinden alıntılar da yapıldı.

Tebliğnamede, örgütün silahlı terör örgütü olup olmadığı konusundaki değerlendirmede, Anayasa ve yasalarda ortaya konulan normlar ve istikrar gösteren yargısal uygulamaların esas alındığı belirtildi.

Anayasa'nın 14. maddesindeki temel hak ve hürriyetlerin, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde yorumlanamayacağı vurgulanan tebliğnamede, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde de hakların kötüye kullanılmasının yasaklandığı kaydedildi. Tebliğnamede, Milli Güvenlik Kurulunun 30 Ekim 2014 tarihli kararında FETÖ'nün, "milli güvenliği tehdit eden, kamu düzenini bozan, iç ve dış legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten paralel yapılanma" olduğu kanaatine varıldığı, 29 Nisan 2015 tarihli kararında, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne tehdit olarak işlendiği, 26 Mayıs 2016 tarihli kararında ise "milli güvenliği tehdit eden bir terör örgütü" olarak kabul edildiği hatırlatıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 31 Aralık 2015 tarihli bilgi notunda, FETÖ'nün cebir, şiddet ve diğer yasal olmayan yönetmeleri de kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmak veya görevini yapmasını engellemek, devlet otoritesini baskı altına almak, zaafa uğratmak, neticede devleti ele geçirmek amacında olan terör örgütü niteliğindeki örgütlü bir yapıya sahip olduğu kanaatine varıldığının ifade edildiğine işaret edildi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri'nce hazırlanan bildiride, terör örgütünce başlatılan darbe girişiminin yurt genelinde bastırıldığının kamuoyu ile paylaşıldığı hatırlatılan tebliğnamede, açıklamaya yer verildi.

Tebliğnamede, bütün bu açıklamalardan anlaşılacağı üzere, örgütün 15 Temmuz günü başta İstanbul ve Ankara olmak üzere ülkenin değişik yerlerinde, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde, içinde generaller ve amirallerin de bulunduğu, subay, astsubay, uzman er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler aracılığıyla Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmak ve Anayasal düzeni değiştirmek amacıyla eyleme geçtiği belirtildi.

Bu kapsamda, İstanbul'da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin silahlı terör örgütü üyelerince tank ve zırhlı araçlarla trafiğe kapatıldığı, Atatürk Havalimanı'nın tanklar aracılığıyla örgüt üyesi askerler tarafından ele geçirilerek tüm yurt ve yurt dışı uçuşların durdurulduğu hatırlatıldı. Örgüt mensubu askerlerin stratejik öneme sahip yerlerde hakimiyet kurmaya çalıştıkları, savaş uçaklarıyla ses hızını aşarak alçak uçuş yapıp, halkı korku ve paniğe sevk ettikleri anlatılan tebliğnamede, böylece halkın meydanlara çıkmasının engellenmeye çalışıldığı aktarıldı.

FETÖ/PDY'nin, Milli Güvenlik Kurulu tarafından Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne tehdit olarak işlenip, milli güvenliği tehdit eden bir terör örgütü olarak kabul edilen, kuruluşu, kurucuları, lideri, amacı, stratejisi ile eylem ve faaliyetleri belirlenen bir örgüt olduğu vurgulanan tebliğnamede, şunlar kaydedildi:
"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ana iddianamesi, MİT tırları, paralelcileri tahliye eden hakimlerle ilgili iddianamelerin içerikleri ile 15 Temmuz darbe girişimi kapsamında işlenen eylemlerin vasıf ve mahiyeti, işleniş şekli, kullanılan araçların niteliği bir bütün olarak ele alınıp değerlendirildiğinde, örgütün hiyerarşik yapıya, sıkı bir disipline, eylemli bir iş birliğine sahip bulunduğu anlaşılmıştır. Örgüt, üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olup, silahlı olduğu, örgütün amacı, stratejisi, yapılanması, faaliyetleri ve amaç suçu işlemeye matuf vahamet arz eden eylemleri itibarıyla 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun birinci maddesinde tarifini bulan 'cebir ve şiddet kullanarak, baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle Anayasa'da belirtilen Cumhuriyet'in niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal, ekonomik düzeni değiştirmek, Türk devletinin ve Cumhuriyeti'nin varlığını tehlikeye düşürmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini bozmak' amacıyla kurulmuş terör örgüt niteliğinde olduğu belirlenmiştir. Amaç suça yönelik gerçekleştirilen silahlı eylemlere göre örgütün silahlı olduğu ve amaç suça elverişli eylemlerde bulunduğu anlaşılmış, bu nedenle FETÖ adlı örgütün silahlı terör örgütü olduğunun kabulüne karar verilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır."

Tebliğnamede, Erzincan'daki "Ergenekon'da kumpas" davasının sanıklarının FETÖ çatı iddianamesinde de yer aldığı ve üzerlerine atılı suçu örgüt adına işledikleri sonuç ve kanaatine varıldığı tespiti de yapıldı.

Sputnik

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
3 FETÖ üyesi tutuklandı!
Aydın, Antalya, İstanbul ve Manisa'da eş zamanlı düzenlenen operasyonda, ...
Almanlardan 'Bahçekapılı' açıklaması!
TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın havalimanında alıkonmasıyla ...
Çavuşoğlu'ndan AB açıklaması!
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel'de görüştüğü AB yetkilileri ...
 
'İsmet Abi' hayatını kaybetti!
Eski Meclis Başkanı ve bakanlardan İsmet Sezgin tedavi gördüğü Gülhane ...
Hırvatistan'dan AP'ye Türkiye mesajı!
Hırvatistan Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Davor İvo Stier, Avrupa ...
Adalet Bakanlığı'ndan yalanlama!
Adalet Bakanlığı, "FETÖ başta olmak üzere terör örgütleri tarafından cezaevlerinde ...
 
Zonguldak'ta FETÖ tutuklaması!
Zonguldak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik ...
Başbakan Yıldırım: 'Hava soğuk olsa da gönüller sıcak'
Başbakan Binali Yıldırım, Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ...
Çavuşoğlu'nun NATO'dan Kıbrıs talebi!
NATO Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Brüksel'de konuşan Çavuşoğlu, ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Cüneyt Çakır
poyraz karayel
Bütçe
Faruk Bal
Belarus
davutoğlu
Güvenlik
Rıza Çalımbay
Saadet