E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Ergenekon'da Sonuç Çıkmasa Bile... Maksat Hasıl Oldu Sayılır!

Radikal gazetesi Ankara temsilcisi Murat Yetkin Ergenekon soruşturması hakkında ilginç bir yazı kaleme aldı. Yetkin, "soruşturma da somut sonuç çıkmasa da artık siyasete dış müdahale mümkün değil" diyor. Nasıl mı?

10.07.2008 - 14:44
Ergenekon da Sonuç Çıkmasa Bile...

Murat Yetkin/Radikal

Birkaç gündür üst üste sorduğum soruyu devam ettirmek adına bu kez şurada başlayalım: Ergenekon soruşturmasında dağ fare doğurursa ne olur?
Öncelikle böyle bir durum, Türkiye’de siyasal iktidarı seçim dışı yöntemlerle değiştirme heveslilerini yargı önüne getirme niyetiyle atılan ilk adımın boşa çıkması, heba olmasına yol açar. Bunun sorumlusu da işi geç başlatıp, usulünce yürütmeyenler olur.
Peki bunu söylemek, soruşturmanın hiç başlatılmamış olması gerektiğini, ya da hiç sonuç vermediğini söylemek midir? Hayır değildir.
Daha fazla ilerlemeden önce, Kuddusi Okkır’ın gözaltında göz göre göre ölüme sürüklenmesindeki felaketi bir kenara ayırarak konuştuğumuzu söylemek gerekiyor. Bu ağır suçun sorumluları mutlaka yargı önünde hesap vermeli; hesap vermeleri önüne idari engel çıkarılmamasını hükümet sağlamalı.
Devam edecek olursak, Ergenekon dosyası içinde soruşturulan grup için söylenecekler var. Dünkü Vatan gazetesinde Ruşen Çakır’ın sorduğu ‘Beş kritik’ noktayı hatırlayabiliriz. Bunlar; ‘En tepeye çıkmak zor görünüyor’, ‘Şu an tek bir devlet memuru yok’, ‘darbe girişimlerini yargılamak güç’, ‘AKP muhalifleri diken üstünde’ ve ‘Ya şimdi, ya asla’ diye sıralanmış.
Bu çerçevede halihazırda görünen tablo şöyle özetlenebilir:
1- Karşımızda darbe yapma gücü olan, acil ve yakın tehlike oluşturan, ya da bu potansiyele sahip bir güç yok. Ama bu topluluktan, Reuter’in söz ettiği ‘Emekliler kulübünün zorlama senaryoları’ masumiyetinde olduğunu söylemek de zor. Grubun, 27 Mayıs 1960 nostaljisi ve romantizmi içinde, askeri darbeye yol açacağı umuduyla örgütlenme, ajitasyon ve belki de kışkırtma faaliyetinde bulunabileceği daha akla yakın geliyor.
2- Ancak bu gruplaşmanın, ne (örneğin emekli jandarma komutanı Şener Eruygur gibi) üst düzey isimleri içindeyken, ne de dışına çıktıklarında Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademelerinden destek ve onay alamadıkları, bu nedenle onlarla zıtlaşma içine girdikleri ve sonunda kaybettikleri anlaşılıyor.
3- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın ve Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ’un anlamlı duruşları, Hilmi Özkök’ün, Eruygur’un jandarma komutanı olduğu dönem için Milliyet’ten Fikter Bila’ya ‘vardır da demem, yoktur da demem’ cevabıyla, zımnen bu girişimleri en üst düzeyde doğrulamış olması önemli gelişmelerdir.
4- Özkök’ün konunun mahkemeye intikali durumunda tanıklıktan kaçınmayacağı anlaşılıyor. Belki de ileride TSK’nın içindeki çürük elmaları ayıkladığını böylelikle göstermek istediği yazılacak. Bu çerçevede 1998-2004 döneminde Ankara’da kapalı kapılar ardında yaşananların yeni ortaya çıkan bilgiler ışığında yeniden, ayrıntılarıyla ve topluca mercek altına alınması artık farz oluyor.
5- Özetle, Ergenekon soruşturması nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, siyasete dışarıdan müdahaleci, maceracı eğilimlerin artık ne ordu bünyesinde, ne de toplum nezdine yaygın destek bulabildiği anlaşılmış oldu. Yani bir anlamda, dağ fare doğursa da, maksat hasıl oldu.
DTP’li Emine Ayna, bunu aksinden okuyarak ve yalnızca Kürt meselesi perspektifinden bakarak, sistemin kendisine çekidüzen vermesi olarak yansıtıyor. Biz genel olarak köşe bucak temizlik harekâtı da diyebiliriz.
Son gelişmeler, birbirine iki zıt uçta iki siyasi ismin ilginç bir şekilde aynı yorum ve temennide bulunmasına neden oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve onun cumhurbaşkanlığına çıkma ısrarını sorunların başlangıç noktasına koyan CHP lideri Deniz Baykal, Türkiye’nin bu çalkantılı ve bunalımlı süreçten güçlenerek çıkacağına inandıklarını söylediler.
Cumhurbaşkanı Gül’ün bu önemli açıklamaları ardından Hilmi Özkök’le bugün bir öğle yemeği yieceğinin açıklanması da ilginç bir gelişme. Herşeye rağmen Türkiye’de sistemin bir kendini yenileme, sistemin kendi içinde çıkış yolları üretme yeteneği bulunduğunu hatırlatıyor insana.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kızılay Başkanı Küçükali Turktime'a Konuştu: Veli Küçük'ün Kızılay’dan İhale Aldığını Sizden Öğrendim!
Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali'den Turktime'a çarpıcı açıklamalar: ...
Türköne Konuşuyor: Eşimle Aram Kötü Olursa, Ak Parti'ye Muhalefet Ediyorum… MİT İşe Yaramaz, İlhan Selçuk Faşist, Çatlı Arkadaşımdı... Türkeş Bana Komünist Derdi…
Zaman’dan başka gazetede yazmam… Çok yakında medya savaşı çıkacak… Milliyetçilik ...
Cem Uzan Turktime'a Konuştu: Beni Kesebilirsin, Öldüerbilirsin ama Bana İnananlara İhanet Ettiremezsin!!!
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan Türk Basınında evinin kapılarını ilk ...
 
MENDERES TURKTİME'A KONUŞTU! : “AĞAR, DEMOKRASİNİN YANINDAN BİLE GEÇMEMİŞTİR!”
Sağ siyasetin patent sahibi ve DP’nin biyolojik ve siyasi varisi Aydın ...
BAŞÖRTÜSÜ ÖZ DEĞİL, SEMBOLDÜR!
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) 5 bini aşkın üyesi ile Türkiye’nin ...
Emin Çölaşan Turktime'a Konuştu
(ÖZEL-TURKTİME) Türk basının usta kalemi, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin ...
 
TBMM Üstün Hizmet Ödülleri Verildi
TBMM tarafından, 74 kişi ve kuruma verilmesi kararlaştırılan, "Üstün Hizmet ...
ABD'den Nefret Ettirecek Açıklama:
Çatışmada yaralanan trafik polisi Osman Dağlı, tedavi gördüğü hastanede ...
Danıştay'da Soru İşaretleri
Ankaradaki ilgili mahkeme Ergenekon'u beklemeden karar verdi. Ergenekon ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
abd
şampiyonlar Ligi
Gökhan Töre
TCMB
DEAŞ
TV8
işte benim stilim
uefa
Emporio Armani