Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı'nın yasalaşmasıyla araştırma personeli ücretlerinde doktor olanlar için yüzde 90, diğerleri için yüzde 80 vergi muafiyeti getirileceğini açıkladı.
TÜBİTAK'ın Çankaya Köşkü'nde düzenlenen ödül töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, bilim insanlarının Türkiye'nin rekabet gücünün artırılmasında ve sosyal gelişmede en değerli kaynaklar arasında yer aldığını söyledi. Bunun için iktidar olarak bilim adamı yetiştirmenin öncelikli konularından olduğunu söyleyen Erdoğan, gelişmiş ülkelerde asırlardır bu alana yatırım yapıldığını kaydetti. Erdoğan bu ülkelerdeki araştırmacı sayısının artış oranının son yıllarda çok yavaşladığını hatta bazı ülkelerde durma noktasına geldiğine işaret ederek Türkiye'de de araştırma geliştirme alanının uzun süredir ihmal edildiğini belirtti.
-"ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ SAYISI 3 YILDA 21 BİN ARTTI"-
2002'de araştırma personeli sayısının 28 bin olduğu bilgisi veren Erdoğan, bu sayının yüzde 77'sinin üniversitelerde, yüzde 10'unun kamuda, yüzde 13'ünün ise özel kesimde olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, TÜİK'in kesinleşmiş son istatistiği olan 2005 rakamlarına göre bu rakamın 49 bine çıktığını belirterek son yıllarda Türkiye'nin bilim insanı artış sayısında dünyada 3. sıraya yükseldiğini belirtti. Erdoğan bu sayın sektörlere dağılımını da 'yüzde 69'u üniversitelerde, yüzde 12'si kamuda, yüzde 19'u özel sektörde' olarak açıkladı.
-"2010 HEDEFİNİ ŞİMDİDEN AŞTIK"-
Türkiye'nin 2010 yılında hedeflenen 40 bin araştırmacı sayısının şimdiden çok üstüne çıktığını, bu başarının bir tesadüf olamayacağını kaydeden Erdoğan, 'Türkiye son 5 yılda pek çok alanda bu şekilde istatistikleri altüst eden, beklentileri aşan atılımlar gerçekleştirmiştir' dedi. 'Yaptığımız her çalışma ?puzzle'ın bir parçaları gibi tamamlanmaktadır' diyen kamu kaynaklarından ar-ge çalışmalarına 2002 yılında 25 milyon doların altında bir kaynak ayrılırken 2006 yılında bu rakamın 3.5 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Erdoğan gelinen noktanın dünya ve AB ülkeleri ortalamasının çok gerisinde olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin tarihi birikiminin göz önünde bulundurularak yapılması gereken çok iş olduğunu söyledi.
-"VERGİ MUAFİYETİ GETİRİLECEK"-
TÜBİTAK'ın teknik desteğiyle Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı'nın 11 Aralık 2007 tarihinde meclise gönderildiğini anımsatan Erdoğan, 'Bu tasarının yasalaşmasının ardından Türkiye ar-ge vergi teşvikleri açısından dünyanın en cazip ülkelerinden biri haline gelecektir. Örneğin araştırma personeli ücretlerinde doktora olanlar için yüzde 90, diğerleri için yüzde 80 gelir vergi muafiyeti olacaktır. Ayrıca araştırmacıların ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta pirimi işveren hissesinin yarısı her bir çalışan için 5 yıl süreyle Maliye Bakanlığının bütçesine konulacak ve ödenekler karşılanacaktır' dedi.
Türkiye'yi bilim insanları için cazibe merkezi haline getirmeyi istediklerini kaydeden Erdoğan bunun için bir eylem planı hazırlandığını söyledi. Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:
'Bilene ve bilime yatırım yapmak, önem vermek bizler için bir görevdir. Bilenin yerini bilmeyenin, bilimin yerini cehaletin almasını arzu etmeyiz. Eğer böyle bir yanlışa düşecek olursak, ülkenin felaketleri de işte bu noktada başlar. Bilene ve bilime yatırım, ülkemizin aydınlık geleceğine yatırım olacaktır.'
ANKA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...