E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Elektrik Zamlanacak mı? 

Yüzde 2.23’lük kâr marjının artışıyla ilgili kritik toplantı bugün Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nda yapılıyor.

27.10.2010 - 10:39
Elektrik Zamlanacak mı?

Elektrik dağıtım bölgelerini satın alan şirketlerin dört gözle beklediği tarifelerdeki yüzde 2.23’lük kâr marjının artışıyla ilgili kritik toplantı bugün Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nda yapılıyor. Haberturk'te yer alan habere göre şirketlerin istediği yüzde 4 ile 7.5 arasındaki oran kabul edilirse kârları artacak. Vatandaşın ise faturası yükselecek...

Elektrik dağıtım şirketleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK), tarifelerdeki yüzde 2.23'lük kâr marjının, bölgesine göre yüzde 4 ile yüzde 7.5 arasında değişen oranlara çıkarılmasını istedi. EPDK, bugün yapacağı kritik toplantıda, tarifedeki diğer unsurlarla birlikte kâr marjını masaya yatıracak. EPDK'nın, söz konusu marjı en fazla yüzde 3'e çıkarmayı öngördüğü ancak rakamın 4’e kadar yükselebileceği konuşuluyor. Eğer oran özel sektörün baskısı ile yüksek çıkarsa bu oran 2011 yılından sonra tüketicinin faturasında da kendini gösterecek.

YÜZDE 4-7.5 HESABI

Bilindiği gibi EPDK bir süredir başta kâr marjı olmak üzere elektrik tarifelerine ilişkin diğer hususlarla ilgili bir süredir yoğun bir mesai halindeydi. Aynı mesai özel sektör için de geçerli. Uzun bir zamandır elektrik dağıtım şirketleri EPDK’nın elektrikte fiyat metodolojisini belirlerken “elini bol” tutması yönünde bastırıyor. Ancak böyle bir durumda da özelleştirme ihaleleri tartışma konusu olacak görünüyor. Nitekim elektrik dağıtım şirketlerinin “çatı örgütü” Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER), EPDK'ya tarifelerle ilgili bir sunum yaptı. ELDER, tarifelerdeki yüzde 2.23'lük kâr marjının bölgesine göre yüzde 4 ile 7.5 arasında değişen oranlarda artırılmasını istedi. ELDER'in, tespit ve talepleri şöyle: Vergi Usul Kanunu'nun emsal bedeli ve emsal ücreti belirlenmesine ilişkin maddesinde, perakende satış fiyatının hesaplanmasında maliyetlerin üzerine yüzde 10 kâr konması gerektiğine yer verilir. Dağıtım şirketlerince, belirtilen operasyonel ve tahsilat risklerinden kaynaklanan maliyetlere ek olarak perakende satış kâr marjının satın alınan enerji maliyeti üzerine yüzde 4 ile 7.5 arasında olması yönünde teklif yapılmıştır. Toplam nihai tüketici fiyatı üzerinde bu oran, yüzde 2.4 ile 5 aralığına denk gelmektedir.

HER ARTIŞ ZAM DEMEK

Edinilen bilgiye göre, kâr marjının yüzde 3 düzeyinde çıkması bekleniyor. EPDK kaynakları, dağıtım şirketlerinin üretici ile tüketici arasında “ticari” bir işletme olduğuna işaret ederek, "Kâr marjının yüzde 7.5'e yükselmesi söz konusu olamaz" dedi. Elektrik sektörü uzmanları, kâr marjlarında gündeme gelecek her artışın tüketicinin kullandığı elektriğe zam anlamına geldiğine dikkat çekti.

Şirketlerin gözü kulağı EPDK’da olacak

EPDK'nın iki hafta boyunca özel toplantılarla gündeminde yer alacak elektrik tarifelerine ilişkin kritik çalışmalar ve bu konuda alınacak kararlar, Türkiye'nin önde gelen şirketlerini çok yakından ilgilendiriyor. İşte, gözü kulağı tarifelerde ve Kurul'dan çıkacak kararlarda olan şirketler şunlar:

Başkent Elektrik: 1.225 milyon dolar EnerjiSA-Verbund
Sakarya Elektrik: 600 milyon dolar AkEnerji- CEZ
Meram Elektrik: 440 milyon dolar Alarko-Cengiz
Aras Elektrik: 128.5 milyon dolar Kiler
Çoruh Elektrik: 227 milyon dolar AKSA
Osmangazi Elektrik: 485 milyon dolar Eti Gümüş
Çamlıbel Elektrik: 258 milyon dolar Kolin-Limak-Cengiz
Fırat Elektrik: 230 milyon 250 bin dolar AKSA
Uludağ Elektrik: 940 milyon dolar Limak-Kolin-Cengiz
Vangölü Elektrik: 100.1 milyon dolar AKSA
Yeşilırmak Elektrik: 441.5 milyon dolar Çalık Enerji
Boğaziçi Elektrik: 2 milyar 990 milyon dolar MMEKA
Gediz Elektrik: 1 milyar 920 milyon dolar MMEKA
Dicle Elektrik: 238 milyon dolar Karavil-Ceylan
Trakya Elektrik: 622 milyon dolar AKSA

ÖZELLEŞTİRME İHALELERİ TARTIŞMAYA AÇILIR!

Elektrik tarifelerinde kâr marjının özel sektörün lobisinin etkisi ile yüzde 5-7 gibi oranlarda çıkmasının dağıtım özelleştirmelerini de tartışmaya açacağı belirtiliyor. Enerji uzmanları ihalelerde oluşan fiyatın faturalara yansıtılmayacağı görüşünde.

Üretimin satışına asılacaklar

Dağıtım şirketleri, EPDK'nın kâr marjları konusunda beklenen oranlarda artış yapmaması durumunda elektriği daha ucuza mal etmenin yollarını arayacak. Şirketler, rotayı 2011 yılında başlayacak olan elektrik üretim tesisleri özelleştirmesine çevirecek. Bu durumda santral özelleştirmeleri, kıran kırana yarışa sahne olacak. Sektör uzmanları, "Şirketler, üretim ayağını güçlendirmek isteyecek. Bu yolla görece daha ucuza elektrik üretip, tüketiciye satmayı isteyecektir" görüşünü dile getirdi.

Vatan

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Döviz Güne Nasıl Başladı?
Piyasalardan günün ilk rakamları... İstanbul serbest piyasada dolar ...
Babacan'dan Müjde:
Bakan Babacan müjdeyi verdi: '2010-2011 kritik yıllarımızdır. BOTAŞ'ın ...
Babacan'dan Vergi Borçları Açıklaması
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Babacan, vergi ve prim borçlarının ...
 
İç Anadolu'da 600 Milyar Dolarlık Petrol Umudu
Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğünce yapılan sondaj çalışmaları ...
Domatesin Ateşi Düşmeye Başladı
Tarla ürünün sona ermesi, sera ürününün de geç çıkması nedeniyle oluşan ...
2011 Bütçe Tasarısı Komisyon'da
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılı bütçesinin makro ekonomik gerçekler ...
 
Arefe Günü Tatil Olacak mı?
Çünkü onların hesapları 9 güne endeksli!
Enflasyon Hedefleri Belli Oldu
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yılın son enflasyon raporunda, enflasyonun ...
Apple'a Erotik İçerikli Dava!
Kendi kendine aynada pozlar veren kızın görüntülerini kullandılar. Genç ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Avrupa Ligi
Club Brugge
Euroleague
Christoph Daum
yargıtay
EURO2016
Kayseri Erciyesspor
deprem
Carlos Arroyo