E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

E MUHTIRA ABD RAPORUNDA 

Amerika Türkiye ile ilgili bir rapor hazırladı. Raporda e-muhtıra, Kurtlar Vadisi, cami sayısı, çocuk evlilikleri gibi yok yok. İşte rapordan satırbaşları.

12.03.2008 - 18:05
E MUHTIRA ABD RAPORUNDA

Guantanamo'da yüzlerce tutukluyu yıllardır mahkeme önüne çıkarmadan hapis tutan ABD, dün gece yayınladığı insan hakları yıllık raporu ile, Türkiye'ye yine "insan hakları karnesi" verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan raporda, yok yok.

En büyük eleştiri ise, Türkiye'deki adalet sistemine ve dini özgürlüklere yönelik.

* Ülkede, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere yol açan kutuplaşmış siyasi iklim içinde, askerler üç ayrı bildiri yayınladılar. Bu bildiriler insan hakları grupları tarafından demokratik sürece baskı yapma çabası olarak nitelendirildi. 27 Nisan'da Genelkurmay Başkanlığı Web sitesinde, ülkedeki laikliğin zayıflamasından duyulan rahatsızlığı ifade eden bir muhtıra yayınladı. İnsan hakları gözlemcileri bunu "e-muhtıra aracılığıyla darbe" olarak nitelendirdi. 

ADALET SİSTEMİNE YÖNELİK ELEŞTİRİLER

* Cezaevleri çok kalabalık, cezaevi görevlileri yeterince eğitilmiyor.

*Duruşma salonlarının yapısı, adil yargılamaya uygun değil. Hakimler ve savcılar arasındaki sıkı dostluk, dava sonucunu etkiliyor. Savcı, hakimle aynı kapıdan girerken, avukat başka kapıdan salona alınıyor. Hakim ve savcı yüksekte oturuyor, avukat aşağıda duruyor. Savcının istediği kişi tanık gösterme hakkı var, avukatın yok.

*Bazı hükümet yetkilileri ve askeri yetkililer, yargı bağımsızlığını ciddiye almıyor.

* Davalar çok uzun sürüyor.

DİNİ ÖZGÜRLÜKLER VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

* Ülkede tarikatlar kanunen yasak. Ancak pekçok önde gelen siyasetçi ve sosyal lider  yasak olan bu tarikatlara üye. Yasağa rağmen, ülkede tarikatlar yaygın ve çok etkili.

* Öte yandan, Mazlum-Der verilerine göre, çok sayıda ordu mensubu cuma namazına gittikleri ya da eşleri türbanlı olduğu için disiplinsizlik suçlamasıyla ordudan atılıyor.

* Türkiye'de, Diyanet rakamlarına göre 77 bin 777 cami var. Ancak ülkede yaşayan Müslüman olmayan azınlıklara yeni ibadethane açmak konusunda büyük zorluk çıkarılıyor.

* Akademisyenlere göre ülkede 15 ila 20 milyon Alevi yaşıyor. Bunlar arasında Türkler, Kürtler ve Araplar da var.

Aleviler genel olarak, Şii ve Sünni İslam inançlarının bazı yönlerinin yanısıra, Anadolu'daki diğer dinlerin izlerini de taşıyor. Hükümet, Aleviliği "kabul edilmiş görüşlere zıt bir Müslüman tarikatı" olarak kabul ediyor. Ancak bazı Aleviler ve "mutlak Sünni"ler, Alevileri Müslüman kabul etmiyor. Alevilerin Cem evleri resmen ibadethane olarak kabul edilmiyor.

* Türkiye'de yaklaşık 4 bin Rum-Ortodoks kaldı. Türkiye'nin, "Patrikhane'de Türk vatandaşı din adamı" uygulaması nedeniyle, Fener Rum Patrikhanesi zor günler geçiriyor. Fener Patrikhanesi'nin ekümenik statüsü hala tanınmadı, Heybeliada Ruhban okulu da açılmadı.

* Hükümet, ifade özgürlüğünü yasalar yolıyla kısıtlıyor. Hükümete, devlete, "Türklüğe", ya da cumhuriyetin kurum ya da sembollerine hakaret yasak.

* İfade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar internete kadar uzandı. Türk mahkemeleri pekçok kez telekominikasyon sağlayıcılarına internet sitelerini kapatma talimatı verdi.

* "Deli" adlı müzik grubu ÖSYM'yi eleştiren şarkı yaptı, haklarında dava açıldı.

* Penguen ve Leman mizah dergileri aleyhinde, yayınladıkları karikatürler nedeniyle sürekli davalar açılıyor.

VE DİĞER ELEŞTİRİLER:

* Sayıları tam olarak bilinmese de, bazı azınlık grupları siyasi işlerde aktif durumda. Pekçok parlamento üyesi ve üst düzey hükümet yetkilisi Kürt. Başbakan Erdoğan geçen yıl yaptığı bir açıklamada hükümetinde beş Kürt kökenli bakanın, AKP parlamento grubunda da 75 Kürt kökenli milletvekilinin bulunduğunu söyledi.

* Çocuklar, çok küçük yaşta evlendiriliyor

* Kadın ve çocuk ticareti yapılmasına bazı polisler göz yumuyor.

* Öğrenciler, Sağlık Bakanı'nın elini sıkmadığı için gözaltına alındı, Diyarbakır'daki festivalde Kürtçe şarkı söyleyen çocuklar hakkında soruşturma açıldı.

* Emekli komutan Özden Örnek'in günlüklerini yayımladığı iddia edilen Nokta dergisi aleyhine dava açıldı.

*Popüler televizyon dizisi Kurtlar Vadisi dördünce sezonuyla hala yayında. Dizinin ve 2005 yılındaki aynı adı taşıyan filmin, milliyetçiliği körüklediği, Müslüman olmayanlara karşı sosyal şüpheyi güçlendirdiği eleştirileri yapılıyor.

* Seçimlerde, Türkçe dışında kampanya dili kullanılamıyor.

KADINA ŞİDDET ÇOK CİDDİ SORUN

* 550 sandalyelik parlamentoda 49 kadın milletvekili ve 25 kişilik kabinede sadece tek bir bayan bakan var.

* Kadına karşı şiddet, kadına yönelik aile içi tecavüz ve taciz, ciddi ve yaygın bir problem. Kanunlar kadına karşı, aile içi tacizi ve şiddeti yasaklamasına rağmen, hükümet bu yasaları uygulamak konusunda etkili adım atmıyor. Kadın örgütleri 2001-2005 arasında 150 binden fazla kadının ev içi şiddete maruz kaldığını bildiriyor.

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
ADİL SARIALİOGLU 25 Şubat 2008 Pazartesi 

BUNDA ŞAŞİRACAK BİR DURUM YOK danişikli dövüş ortaya cikmiştir akp,mhp,chp,dtp dördüde ayni zihniyete hizmet eder ara sira kavga eder gibi yaparlar KANİTMİ 1.TAYİBİ MECLİSE HANGİ PARTİ LIDERINİN DESTEGİYLE YASAKLARİ KALDİRİLDİ. chp 2.hangi lider üclü koaliayonu bozdu.meydanlara ip atti hani hesap sormayan ŞEREFSİZDİ mhp 3.leyla zana ve HAİN yandaşlarini cezaevinden cikarip dişişleri konutunda protokol yemegi kim verdi bu HAİNLERkime hizmet adiyor şimdi.dtp. 4. bu HAİNLERİ destekleyen af cikaran askeri 8-10 ay oyalayan 2 mkarda 2000 rakımında savaşmaya gönderen dişarda 500 icerde2500.tererüst vardıyen ZİHNİYET hangisi akp.BUNLARİN HANGİSİ YANLİŞ BİRBİRLRRİNDEN VARMİ FARKLARİ ALTARNATİFMİ YOK TABİ İLLAKİ BASİN ALTARNATİF GÖSTERECEK SEN YORULMAYACAKSİN senin mantiginda beyninde bu zihniyetlere İPOTEKLİ öylemiiiii hadi canim sende

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türköne Konuşuyor: Eşimle Aram Kötü Olursa, Ak Parti'ye Muhalefet Ediyorum… MİT İşe Yaramaz, İlhan Selçuk Faşist, Çatlı Arkadaşımdı... Türkeş Bana Komünist Derdi…
Zaman’dan başka gazetede yazmam… Çok yakında medya savaşı çıkacak… Milliyetçilik ...
Cem Uzan Turktime'a Konuştu: Beni Kesebilirsin, Öldüerbilirsin ama Bana İnananlara İhanet Ettiremezsin!!!
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan Türk Basınında evinin kapılarını ilk ...
MENDERES TURKTİME'A KONUŞTU! : “AĞAR, DEMOKRASİNİN YANINDAN BİLE GEÇMEMİŞTİR!”
Sağ siyasetin patent sahibi ve DP’nin biyolojik ve siyasi varisi Aydın ...
 
BAŞÖRTÜSÜ ÖZ DEĞİL, SEMBOLDÜR!
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) 5 bini aşkın üyesi ile Türkiye’nin ...
Emin Çölaşan Turktime'a Konuştu
(ÖZEL-TURKTİME) Türk basının usta kalemi, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin ...
ERGENEKON'DA BİR TUTUKLAMA DAHA
Ergenekon Operasyonunda gözaltılar artarak devam ediyor. Kuvayyı Milliye'ci ...
 
GÜRBÜZ ÇAPAN'DAN VELİ KÜÇÜK İTİRAFI
Perinçek'in sağ kolu Ferit İlsever, Ergenekon sanığı Veli Küçük ile Cumhuriyet ...
CHP'LİLER DE BAŞÖRTÜSÜ YASAĞINA KARŞI
Star gazetesinin yaptırdığı araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. Başörtüsü ...
KIVRIKOĞLU’NA BEYAZ ENERJİ SORUSU
Kıvrıkoğlu "Mesut yılmaz'ı rahat ettirmedik" derken Jandarma'nın yürüttüğü ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Gökhan Töre
tff
TÜİK
hamza hamzaoğlu
DEAŞ
ölüm haberi
Chloe Loughnan
mülteci
Barack Obama