Alzheimer'a Karşı Kahve!
Kahvenin Alzheimer riskini azaltabileceği belirlendi.
Fransız bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, düzenli olarak kafein alınmasının bilişsel faaliyetlerdeki azalmanın daha geç görülmesini, bunama riskinin ve Alzheimer hastalığından sorumlu Tau proteininin sinir hücrelerinde birikiminin azalmasını sağlayabileceğini gösterdi.
Bilim adamları, farelerin genlerini yaş ilerledikçe Tau proteinine bağlı sinir tahriplerine maruz kalması için değiştirdi. Farelerden bazılarına 10 ay boyunca kafein verildi.
Kafein verilen farelerin hafızasının daha iyi olduğu belirlenirken, Tau proteini oranında ve sinir tahribinde de değişiklikler görüldü.
Kafein ve Tau proteinine bağlı hastalıklar arasında bağlantı olduğunu gösteren araştırmanın sonuçları ''Neurobiology of Aging'' dergisinde yayımlandı.
Türkiye'de 80 bin alzheimer hastası var
Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Özmete, Türkiye'de yaklaşık 80 bin alzheimer hastası olduğunu bildirdi.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete, Türkiye'de tanı koyulan hastaların sayısına ya da kullandığı ilaçlara bakıldığında yaklaşık 80 binalzheimer hastası bulunduğunu bildirdi.
Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Yaşlılara Saygı Haftası nedeniyle Alzheimer Farkındalık Konferansı düzenlendiği bildirildi.
Açıklamaya göre, Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete, burada yaptığı konuşmada, alzheimer hastalığını içeren "demans"ın bu neslin en önemli sağlık mücadelelerinden biri olacağını, dünyada 44 milyon alzheimer hastası bulunduğunu, bu sayının 2030 yılına kadar ikiye katlanmasının, 2050 yılında ise üçe katlanarak sayının 135 milyona ulaşmasının beklendiğini bildirdi.
Alzheimer hastalığında özel bir bakım sürecinin olması gerektiğini, bakım verenlerin, ailelerin psiko-sosyal desteğe çok fazla ihtiyaçları olduğunu ifade eden Özmete, "Türkiye'de tanı koyulan hastaların sayısına ya da kullandığı ilaçlara baktığımızda yaklaşık 80 bin alzheimer hastası bulunmaktadır. Ancak tahminler 200-250 bin alzheimer hastası olduğu yönünde" ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Özmete, Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinde yaşlılığa ilişkin bilimsel bilgi ve hizmet üretilmesi amacıyla çalışmalar yapıldığını belirterek, sosyal sorumluluk projeleri yürütüldüğünü, bunların sivil toplum örgütleri, kamu kurumları ve özel sektörle işbirliği içinde gerçekleştirildiğini kaydetti. / aa/
Alzheimer Nedir?
Alzheimer hastalığı, günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize, nöropsikiyatriksemptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği nörodejeneratif bir hastalıktır. Demansın en sık görülen tipidir. Bu hastalığı ilk olarak Alois Alzheimer tanımlamıştır.
Erken semptomlardan biri hafıza kaybıdır. Bu hafıza kaybı, geçmiş hafızanın korunduğu, hastalığın ilerlemesi ile birlikte sıklıkla telaffuz edilmeye başlanan küçük unutkanlıkların başlaması şeklindedir. Bozukluğun ilerlemesi ile bilişsel (kognitif) yeteneklerdeki kayıp, frontalve temporal lob işlevleri ile ilişkili, dil alanlarında işlev kaybı (afazi), beceri gerektiren hareketlerde işlev kaybı (apraksi) ve tanıma fonksiyonlarında bozulmaya doğru uzanım göstermeye başlar.
Altta yatan patolojik sürecin yansıması olarak beyinde limbik sistem ile frontal ve temporal loblar arasındaki bağlantılarda kopmalar olur. Patolojik süreç temporoparietal korteksin yoğun bir şekilde tutulduğu fakat frontal lobu da etkileyen amiloid plak ve nörofibrileryumaklarla karakterize inflamatuvar cevabın birlikteliğinde nöron kaybı ve atrofisini içerir.
Hastalığın kesin nedeni bilinmemektedir. Genetik faktörler suçlanmaktadır. Erken başlangıçlı Alzheimer hastaları ve az sayıdaki ailesel vakalarda üç farklı gende dominant mutasyon tespit edilmiştir. Daha sık görülen geç başlangıçlı Alzheimer hastalarında ApoE'nin duyarlılık genlerinden biri olduğu gösterilmiştir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...