E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Saç dökülmesi vücudun alarmı olabilir! 

Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Umut Mert Yıldırım, saç dökülmesinin vücudun verdiği önemli bir "sağlık sinyali" olabileceğini belirtti.

9.11.2025 - 11:58
Saç dökülmesi vücudun alarmı olabilir!

Saç dökülmesi, hem kadınların hem de erkeklerin ortak kaygısıyken, çoğu zaman fırçada biriken tellere "kozmetik" bir çözüm aranıyor.

Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Umut Mert Yıldırım, bu "bilinçsiz müdahalelerin" sorunu çözmek yerine kalıcı hale getirebileceği konusunda uyardı. Yıldırım, saç kaybının tipinin ve nedeninin doğru belirlenmesinin hayati önem taşıdığını vurgulayarak, "Erken dönemde doğru teşhis ve kişiye özel planlama gerekir" şeklinde konuştu.

"TELOGEN DÖKÜLME GENELLİKLE STRESE BAĞLI GELİŞİR"
Saç dökülmesinin en sık karşılaşılan tiplerinden birinin stres kaynaklı dökülme olduğunu vurgulayan Dr. Yıldırım, "Vücudun strese karşı verdiği bir tepki sonucu ortaya çıkar. Covid-19 sonrası, doğum veya ameliyat sonrası dönemler, psikolojik stres gibi faktörler bu süreci tetikleyebilir. İyi haber şu ki bu dökülme genellikle geçicidir. Neden ortadan kalktığında saçlar 3 ila 6 ay içinde yeniden uzamaya başlar" dedi.

Dr. Yıldırım, tedavi sürecinde öncelikle kan tahlilleriyle vitamin, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının değerlendirildiğini belirterek, "Eksikliklere yönelik destek tedavisiyle birlikte gerekirse PRP, eksozom veya kök hücre uygulamaları yapabiliyoruz" diye konuştu.

"ERKEK TİPİ DÖKÜLME KADINLARDA DA GÖRÜLEBİLİR"
Erkek tipi saç dökülmesinin genellikle genetik yatkınlık ve hormonel etkenlere bağlı olduğunu ifade eden Dr. Yıldırım, "Saç çizgisinin geriye çekilmesi, tepe bölgesinde açılma en belirgin bulgulardır. Tedavide önce kan ve hormon testlerini değerlendiriyoruz. Ardından çinko, biyotin gibi destekler, minoksidil içeren spreyler ve saç bakım şampuanları ekleniyor. Dökülme erken evredeyse PRP veya eksozom tedavileriyle başarılı sonuçlar alabiliyoruz. İleri evrelerde ise saç ekimi tercih edilebiliyor" ifadelerini kullandı.

"SAÇKIRAN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİYLE İLİŞKİLİ BİR HASTALIK"
Saç dökülmesinin bir diğer türü olan saçkıran hakkında da bilgi veren Dr. Yıldırım, "Bu hastalık, bağışıklık sisteminin saç köklerine saldırması sonucu ortaya çıkar. Genellikle stres veya başka otoimmün hastalıklarla ilişkilidir" dedi. Saçkıranın bulaşıcı olmadığını vurgulayan Dr. Yıldırım, "Tedavide kortizon içeren kremler veya enjeksiyonlar kullanıyoruz. Çok yaygın olgularda, kaş, kirpik gibi alanları tuttuğunda ise biyolojik ajan dediğimiz yeni nesil tedaviler uygulanabiliyor" diye ekledi.

"HER DÖKÜLMENİN NEDENİ FARKLI, UZMAN KONTROLÜ ŞART"
Dr. Yıldırım, saç dökülmesinin nedenlerinin kişiden kişiye değiştiğini belirterek şu uyarıda bulundu:

"Saç dökülmesi tek bir hastalık değildir; birçok farklı sebebe bağlı gelişebilir. Bu nedenle doğru tanı konulmadan ürün kullanımı veya yanlış tedaviler sorunu derinleştirebilir. Etkili bir sonuç için mutlaka dermatoloji uzmanına başvurulmalı."

ETİKETLER:
SAÇ DÖKÜLMESİ ,
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üniversite öğrencileri lösemili çocuklara moral kaynağı oldu
Trabzon Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri, lösemi tedavisi gören ...
Küçük yaşta lösemiyi yendi: Şimdi gönüllü olarak moral veriyor
Samsun'da yaşayan ve 2 yaşında yakalandığı lösemiyi gördüğü tedavi sayesinde ...
Hastaneye giden kadın MR cihazında unutuldu
İzmir Tire Devlet Hastanesi'ne baş dönmesi şikayetiyle başvuran bir kadın, ...
 
Diş sağlığında dikkat edilmesi gereken 4 kritik adım
Diş sağlığı söz konusu olduğunda herkesin bildiği klasik formül genellikle ...
Uzmanı uyardı: Çocuklarda böbrek taşı riski arttı
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı ...
Kolesterolünüz yüksekse bu peyniri ağzınıza bile sürmeyin
Yüksek kolesterolünüz varsa muhtemelen peynir reyonuna korkarak bakıyorsunuz. ...
 
Türkiye organ naklinde örnek ülkeler arasında
Dünya standartlarında donanıma sahip ve alanında uzman hekimlerce yönetilen ...
Obezite çocuklarda alarm veriyor!
Dünya Sağlık Örgüt Raporuna göre alınan tüm önlemlere rağmen Avrupa'da ...
Lösemili çocuklara jandarmadan sürpriz
Van'da Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde lösemi tedavisi ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
bist
ÖSYM
TCMB
Eczacıbaşı
Çankaya Köşkü
Beycan ÜÇKARDEŞ
A) Milli Futbol Takımı
Tatbikat
GAZİANTEP