E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Dünya Gençliği Yoksulluğa İşaret Etti 

Dünyadaki gençlerin yüzde 66'sı küresel yoksulluğa dikkat çekerken en büyük ikinci sorunun ise çevre olduğunu vurguluyor.

14.06.2010 - 10:58
Dünya Gençliği Yoksulluğa İşaret Etti

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi(betam) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Esmer ve betam Toplumsal Araştırmalar Birimi Araştırma Görevlisi Burcu Ertunç'un hazırladığı "Dünya gençliğine göre yoksulluktan sonraki ilk sorun: çevre" başlıklı araştırma notunu yayımladı. Araştırmada, Toplumsal Araştırmalar Birimi olarak Dünya Değerler Araştırmasının (World Values Survey) son çalışmasının verilerinden faydalanıldı. Araştırmada, gençlere 'yoksul ve ihtiyaç sahibi insanlar, bulaşıcı hastalıklar ve halk sağlığını koruma, yetersiz eğitim, kadınlara ve genç kızlara uygulanan cinsiyet ayrımcılığı, çevre sorunları' olmak üzere toplam beş sorun alanında sorular yöneltildi. Araştırmaya göre, 44 ülkeden toplanan veriler ışığında 18-22 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 66'sı küresel yoksulluğa dikkat çekti. Bu yaş grubundaki gençler küresel yoksulluğun insanlığın çözmesi gereken en başlıca sorun olarak belirlerken dünyanın bir diğer çözmesi gereken sorunu ise çevre olarak belirledi.


Türkiye'deki gençlerin yüzde 49'u yoksulluğa dikkat çekiyor

Araştırmaya göre, Türkiye özelindeki duruma bakıldığında ise 18-22 yaş grubundaki gençlerin eğitim sorunu neredeyse yoksulluk sorunu kadar önemsediği görülüyor. Ancak Türk gençlerinin çevre sorunlarına duyarlılığının çok geride olduğu ifade edilen Araştırmada, Türkiye'deki gençlerin yüzde 49'unun yoksulluğu, yüzde 30'una yakının ise eğitim sorununa işaret ettiği kaydedildi. Kadınlara ve genç kızlara uygulanan cinsiyet ayrımcılığının farkındalığı çevre kirliliği ve sorunlarından önce geldiği ifade edilen Araştırmada, genç nüfusun yüzde 13'ünün cinsiyet ayrımcılığı sorununu eğitimden sonra ilk sırada gördüğü belirtiliyor.


Gençlerin yüzde 10'u sağlık imkanlarının yetersizliğinden şikayetçi

Araştırmada gençlerin yüzde 10'unun sağlık imkanlarının yetersizliğini ve bulaşıcı hastalıkların etkinsi birinci sıraya koyduğu, söz konusu nüfusun yüzde 7'sinin ise kadınlara ve genç kızlara yapılan cinsiyet ayrımcığından şikayetçi olduğu kaydedildi. Araştırmada, gençlerin yüzde 11'inin ise çevre ve eğitim sorunlarının kalkınma hedefleri arasındaki en ciddi sorun olarak gördüğüne işaret edildi.

Araştırmada, kimi ülkelerdeki gençleri küresel boyutta daha alt sıralarda değerlendirdiği çevre konusunu kendi ülkelerinde daha öncelikli bir yerde konumlandırdığı ifade edilerek, küresel düzeyde çevre sorunlarını ilk sıraya koyan genç oranının yüzde 10'un altında olduğu ülkelerin Kanada, Almanya, İtalya, Sırbistan, Romanya, Brezilya, Türkiye ve Arjantin olduğu belirtildi.

Cumhuriyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Dinçer: İşsizlik Biraz Acı Reçete İle Düşecek, İşveren, Sendika ve Devlet Paylaşacak
Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, istihdamın artırılması için “biraz acı reçete” ...
Kredi Kartı Taksit İçin Kullanılıyor
MasterCard tarafından gerçekleştirilen MasterIndex Araştırması ile kredi ...
THY'yi Tnımayan Kimse Yok
Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, kriz döneminde yüzde ...
 
9 Milyon Emeklinin Gözü Bu Haberde
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Sosyal Güvenlik Kurumu'na ...
100 Çocuktan 19'u İşçi
Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) çocuk işçiliğine ilişkin raporu, ...
Türkler Çok Çabuk Unutur
İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşmazlığın, ...
 
Japonya Ekonomisinde Yeniden Yapılandırma
Japonya Başbakanı Naoto Kan, ülkesinin acilen, artan kamu borç yükünün ...
Türkiye Uranymu Yüzde 20 den Fazla Zenginleştiremeyecek
Yılan hikâyesine dönen nükleer santral nihayet hayata geçiyor. Zaman'ın ...
Savunma Harcamalarında ABD İlk Sırada
Geçen yıl en çok savunma harcaması yapan ülkelerin başında 661 milyar dolarla ABD geliyor.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Serdar Ortaç
Gurbangulı Berdimuhamedov
TÜFE
İstanbul Başakşehir
Emre Belözoğlu
Kayseri Erciyesspor
Arabistan
Ölüm
türkiye