Dolar, dün kapanışa az bir zaman kala bankalararası piyasa ve İstanbul serbest piyasada alışta ve satışta 1.50 seviyesinin altına indi.
En son 3-4 Şubat'ta 1.49-1.50 lira seviyelerinde seyreden dolar dün açılıştan kısa bir süre sonra bankalararası piyasada alışta 1.50 liranın altına geriledi. Satışta 1.50'nin hemen üzerinde tutunan dolar, İstanbul serbest piyasada da öğle saatlerine doğru alışta 1.4970 seviyelerine gerilerken satışta 1.5000 liranın üzerinde tutunma çabası içinde oldu.
Kapanışa yaklaşıldığı dakikalarda bankalararası piyasa ve serbest piyasada dolar alış ve satışta 1.50 liranın altına geriledi.
Dolar, krizden önce 2008 yılı ağustos ayında 1.1400 lira seviyelerine kadar inmişti. Yıllardır kalıcı bir yükseliş gösteremeyen dolar, yıl başından sonra (küresel kriz) artışa geçerek, daha önce Mart 2003'te gerçekleştirdiği 1.7700 zirvesini aştı. 9 Mart Pazartesi günü 1.8200'lere kadar çıkarak TL karşısındaki rekorunu yeniledi. Ardından gelen Merkez Bankası müdahalesiyle gerileyen dolar yıl ortasına gelindiğinde 2009 başındaki seviyelerine tekrar geri dönmüştü.
İstanbul serbest piyasada ise 2009 yılı 1.50'nin altında 1.4970 liradan tamamlandı. Bu yılın ilk ayını 1.45-1.50 bandında kapatan dolar, 3 Şubat Çarşamba gününü 1.4870 lira seviyelerinde tamamladı ve 4 Şubattan sonra yaklaşık iki ay boyunca 1.50-1.56 bandında iniş-çıkışlı bir seyir izledi.
Zeynel Abidin BALCI- Acar Yatırım Araştırma Müdürü
Dolar, varlık barışı ve iyimserlikle düşüyor
Piyasalar siyasetteki ve yurt dışındaki olumsuzluktan etkilenmiyor. Bu yüzden şu anda dolar için tavan belli oldu. Dolar bir süre daha böyle seyir izlemeye devam edecektir. Eğer düşüşe devam ederse 1.45 TL’ye düşüş ihtimali var. Daha kısa dönemde ise 1.48 – 1.49 TL seviyeleri olası. Bunlar tabii kısa dönem için geçerli.
Dolarda 2 ay daha yatay seyir sürebilir
Piyasalardaki iyimserlikten kaynaklanan beklentiler kırılmış durumda. Mart ayında varlık portföylerinin artması ve yabancı yatırımcıların ilgisi ülkeye döviz girişi olduğunu gösteriyor. Piyasalardaki bu iyimserlikten dolayı dolarda 2 ay daha yatay bir hareket izlenecektir. Mayıstan sonra dolarda tekrar yukarı seyir görebiliriz.
Yatırımcı için 1.56 – 1.58 TL bandı direnç, 1.49 - 1.45 TL aralığı destek bölgeleri olabilir. Tabii bu söylediklerim yine kısa vade için geçerli.
Özlem İMREN - ING Bank Döviz Masası Müdürü
1.5150 ve 1.4830 aralığına dikkat!
3 - 5 Nisan tarihlerindeki enflasyon açıklamasından sonra faiz artırımı öne çekildi. Öne çekilmesi piyasaları tercih edilir kılıyor ve yabancıların bize karşı talebini arttırıyor. Dünyadaki borsalara göre avantajlı girişler söz konusu. Özellikle borsa kanadında son dönemlerde yaşanan politik gerilimlerin etkisi büyük oldu. Dün hızlı bir para girişi oldu. Talebin devam etmesi halinde dolarda düşüş düzeltme hareketleriyle sürecektir. 1.5150 seviyesinin dolarda yukarı hareketin sınırı olmasını bekliyoruz. Eğer dolar düşerse de 1.4830 civarlarına doğru hareket edecektir.
Merkez Bankası'nın mesajları önemli
Dövizi yatırım aracı olarak görmek çok doğru değil, bunu her zaman söylüyoruz. Şu anda TL genel anlamda olumlu bir seyir izliyor. 14 Nisan’da Merkez Bankası’nın para politikasına ilişkin mesajları TL’nin hareketinde çok önemli. Gelişmekte olan piyasalar gayet olumlu.
haberturk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...