Mısır'daki 30 yıllık iktidarı 18 gün süren halk ayaklanmaları ile 11 Şubat 2011'de sona eren Hüsnü Mübarek, dün ilk kez hâkim karşısına çıktı. Görevi bırakmasından bu yana ilk kez halkın karşısına çıkan devrik lider, gösteriler sırasında 850 kişinin öldürülmesine neden olmak ve iktidarı süresince adının yolsuzluk suçlamalarına karışması nedeniyle yargılanıyor. Bir hayli zayıfladığı görülen, yüzü solgun ve gözleri kanlanmış olan 83 yaşındaki Mübarek ile aynı davada oğulları Alaa ile Cemal Mübarek'in yanı sıra eski İçişleri Bakanı Habib El Adli ile 6 üst düzey polis yetkilisi de yargılanıyor. Duruşmada yargılananlar beyaz sanık elbisesi giyerken, daha önceki davasında tutuklanan El Adli ise lacivert tutuklu tulumu ile salondaki yerini aldı. Ülkesini demir yumrukla yöneten devrik lider, 11 Şubat'taki istifasının ardından Şarm el Şeyh şehrindeki villasında yaşıyordu. İlk olarak 10 Nisan'da ifadesine başvurulan ve 12 Nisan'da kalp krizi geçiren Mübarek, bu tarihten bir gün sonra da ev hapsine mahkum edildi. Mübarek, kamuoyu karşısına en son 10 Şubat'ta devlet televizyonunda istifa edeceği söylentilerini reddettiği konuşmasıyla çıkmıştı. Dün ise Şarm el Şeyh'deki evinden 3 savaş uçağının eşlik ettiği ambulans uçak ile Kahire'ye geldi. Daha sonra da askeri helikopter ile kolunda serum ve sedyeye yatırılmış halde mahkeme salonuna getirildi. Devrik lider, mahkeme salonda yine sedye üzerinde bir demir kafesin içine yerleştirildi. Demir kafes uygulaması da Mübarek'in iktidarlığında uygulamaya konmuştu.
SUÇLAMALARI REDDETTİ
Kahire 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ahmet Fehmi Rifat başkanlığındaki mahkeme heyeti, davayı kimlik kontrolü ile başlattı. Devlet televizyonundan canlı olarak yayınlanan duruşmada ilk sorular da eski Bakan Habib El Adliyi'ye yöneltildi. Gösteriler sırasında ölenlerin aileleri ile birlikte 600 kişinin izlediği duruşmada, kurban yakınlarını Mübarek'e bağırmaları ile hâkim devreye girerek uyarıda bulundu. Hakim, kısa bir ara verdiği mahkemeyi daha sonra yeniden başlattı. Aradan sonra da 25 Ocak halk ayaklanmasında yakınlarını kaybeden ailelerin avukatlarının talepleri dinlendi. Başsavcı daha sonra Mübarek ve oğulları hakkında iddianameyi okudu. İddianamenin okunmasının ardından Mahkeme Başkanı, Mübarek'ten kendinizi tanıtmasını istedi ve "Bunlara ne diyeceksiniz?" diye sordu. Mübarek de yattığı yerden oğlunun uzattığı mikrofona yavaşça elini kaldırarak "Evet buradayım" dedi. Daha sonra da parmağını sallayarak "Tüm bu suçlamaları reddediyorum" dedi. Mübarek'in ardından, babalarının bulunduğu kafeste oturan oğulları Ala ve Cemal'de suçlamaları reddettiklerini açıkladı. Mübarek'in oğulları da duruşma boyunca sık sık babaları ile konuşup kameraların da görüntü almasını engellemeye çalıştıkları görüldü. Zaman zaman yattığı sedyeden neler olup bittiğini görmek için başını kaldıran Mübarek, yorulduğunda da elini çenesine dayayarak dinlenmeye çalıştı.
İDAM EDİLMESİ İSTENİYOR
Büyük bir demir kafesin içinde sedyede yatar vaziyette halkın karşısına çıkan Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek, suçlu bulunursa asılarak idam edilecek. "Mısır'ı değiştiren devrimin tarihi bir dönüm noktası olarak" yorumlanan davanın görüldüğü polis akademisinin adı ise kaderin garip cilvesi olarak bir dönem Hüsnü Mübarek'in ismini taşıyordu. Mısır'da mahkûmların demir kafes arkasında yargılandığı belirtiliyor.
ARAP DÜNYASINDA BİR İLK
Modern Arap dünyasında Mübarek'in yargılanması bir ilk anlamına geliyor. 83 yaşındaki devrik lider, Arap dünyasında eşi görülmemiş bir şekilde tamamen kendi halkı tarafından hâkim karşısına çıkarılan ilk isim oldu. Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin ABD güçleri desteğiyle yargılanmıştı. Ayaklanmalarının ilk başladığı Tunus'ta Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali de devrilmiş ancak Suudi Arabistan'a kaçmıştı.
Karşıtlar ve destekçilerin kavgası
Muhalif protestocuların avukatları, Mübarek'in orduya göstericilere müdahale edilmesi talimatı verip vermediğinin anlaşılması için, Yüksek Askeri Konsey Başkanı Hüseyin Tantavi'nin tanık olarak dinlenmesini istediler. 4 saat süren davanın ardından hakim, davaya 15 Ağustos'ta devam edilmesine karar verdi. Bu süreçte Mübarek'in Kahire yakınlarındaki bir askeri hastanede onkoloji uzmanlarının gözetimi altında kalmasına karar verildi.
3 BİN GÖREVLİ
Mahkemenin dışına kurulan dev ekrandan da Mübarek yanlıları ile karşıtları davayı takip etti. Taraflar arasında zaman zaman çatışma çıktı. Mısır güvenlik güçleri havaya uyarı ateşi açtı. Olaylarda yaralananlar oldu. Mahkeme salonunu 3 bin polisin koruduğu açıklandı. Birçok kafe ve restoranda da Mübarek'in duruşması canlı takip edildi. Ayaklanmalar sırasında İskenderiye'de 17 yaşındaki kızı vurularak öldürülen Ghada Ali, "Mübarek'in yargılanması Mısırlılar'ın hayaliydi. Bizi 30 yıldır utandırdığı gibi şimdi kendisi utanılacak halde" dedi. Mübarek taraftarları ise onun cezaevine atılması halinde hapishaneyi yakacaklarını söylüyor.
SIĞINMAYI REDDETTİ
Mübarek ile yakın ilişkisi ile tanınan Eski İsrailli Bakan Binyamin Ben Eliezer, Mübarek'e isyanlar sırasında sığınma teklifi yapıldığını açıkladı. İsrail radyosuna konuşan Eliezer, Mübarek'e ayrıca "İsrail'de tedavi gör" dediklerini de söyledi. Eski bakan, "Ben ve Netanyahu, (İsrail Başbakanı) Mübarek ile Şarm el Şeyh'te bir araya geldik. Mübarek çok hastaydı. Ben de kendisine İsrail'de tedavi görmesini söyledim. Ancak o tam bir vatansever olduğu için bu teklifi reddetti" dedi.
sabah
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...