Amerikan Senatosu'nun Dış İlişkiler Komisyonu'nun da başkanı olan Senatör Joseph Biden, başkanın Irak'taki Amerikan askerlerinin sayısını artırma kararının, 'trajik bir hata' olduğunu söyledi.
Joseph Biden yeni stratejinin, Irak'taki soruna çözüm getirmeyeceğini belirtti.
Amerikan Temcilciler Meclisi'nin ve Senatosu'nun Demokrat başkanları Nancy Pelosi ve Harry Reid de ortak bir açıklama yayınlayarak, ülkelerinin Irak'taki askeri varlığını artırmasına karşı olduklarını vurguladılar.
Nancy Pelosi ve Harry Reid bu noktada Amerikan Kongresi'nin, Bush'un açıkladığı stratejinin uygulanmasını denetleyeceği yolunda da söz verdiler.
Demokrat Senatör Dick Durbin, "Halkımızın Kongre ara seçiminde istediği değişiklik, savaşın yayılması değildi" dedi.
Aynı yönde bir açıklama yapan Demokratların Senato'daki lideri Harry Reid de "Bu savaşın yayılmasını desteklemiyoruz" diye konuştu.
Bush'un planının ayrıntıları için tıklayın
Demokrat Senatör Edward Kennedy ise Irak'a takviye asker gönderilmesini engellemek amacıyla Kongre'ye şimdiden bir yasa teklifi sunmuş durumda.
Yasa teklifi Bush'un kararı için Kongre'den onay almasını öngörüyor.
George Bush stratejisini açıkladığı konuşmasında Irak'a 21.500 asker daha gönderme sözü vermişti.
Cumhuriyetçilerden de tepki var
Öte yandan George Bush'un yeni stratejisine bazı Cumhuriyetçilerden de tepki geldi.
Cumhuriyetçi senatör Chuck Hagel, açıklanan stratejinin, Amerika Birleşik Devletleri'nin Vietnam Savaşı'ndan bu yana dış politika alanında yaptığı en tehlikeli hata olduğunu söyledi.
Bir diğer Cumhuriyetçi senatör George Voinovich de sadece asker sayısını artırarak, Irak'ta istikrarsızlığı artıran direniş hareketinin ve mezhep çatışmalarının son bulacağından şüphesi olduğunu belirtti.
Cumhuriyetçiler arasından Bush'a destek verenlerin başındaysa, 2008'deki başkanlık seçiminin güçlü adaylardan Senatör John McCain geliyor.
John McCain üç yıldan uzun süredir Irak'ta daha fazla Amerikan askerine ihtiyaç duyulduğunu savunuyor.
Demokrat başkan adaylarından John Edwards daha önce Bush'un stratejisinin esasında bir "McCain Doktrini" olduğunu söylemişti.
McCain ise Bush'un stratejisini açıklaması sonrası yaptığı açıklamada, "Seçim kaybetmeyi, savaş kaybetmeye tercih ederim" dedi.
Uluslararası destek
Strateji ABD'nin Irak'ın işgalinde ittifak yaptığı ülkelerden Avustralya, Japonya ve Güney Kore'dense destek gördü.
Bush'un stratejisini destekleyen ülkeler Avustralya, Güney Kore ve Japonya
Avustralya Başbakanı John Howard, ABD Başkanı'nın, 'soğukkanlılıkla hazırlanmış, net ve gerçekçi' bir strateji açıkladığı görüşünde.
Ancak Howard, hükümetinin Irak'a ek asker göndermeyeceğini söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett da Irak'taki zor duruma hakim olma çabasını memnuniyetle karşıladıklarını, ancak kendilerinin ek asker gönderme olasılıklarının olmadığını dile getirdi.
İngiliz Daily Telegraph gazetesiyse bugün ABD'nin Irak'taki en büyük müttefiki İngiltere'nin askerlerinden 3000'ini Mayıs ayına kadar çekeceğini yazdı.
Askerlerin çoğu Bağdat'a
ABD'nin yeni stratejisi kapsamında Irak'a göndereceği 21 bin 500 takviye askerin, 17 bin 500'ü Bağdat'ta, geriye kalanı da isyancıların çok güçlü olduğu Anbar eyaletinde görev yapacak.
Takviye birliklerin Irak'ta gelecek aydan itibaren konuşlandırılmaları bekleniyor.
ABD takviye asker karşılığı Irak hükümetinden, güvenlik sorununun çözümünde belli hedefleri tutturmasını istiyor.
Ayrıca İran ve Suriye'nin Irak'ta koalisyon güçlerine karşı 'düşmanca' olarak nitelendirilen eylemleri karşısında da, askeri önlemler alınacağını belirtiyor.
ABD'nin Irak'ta halen 132 bin askeri bulunuyor.
BBC
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...