Maçın ardından resepsiyona da katılan Gül uçakta gazetecilere Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın kendisine gösterdiği yakın ilgiden duyduğu memnuniyeti anlattı.
Cumhurbaşkanı Gül, “Bizim sahamızda bir top vardı. Top bizim sahamızda kalmamalıydı. Böylece olumlu bir görüntü sergiledik, dünya gözünde olumlu bir imaj çizdik. Bu ziyaretim takdirle karşılanacak ve cesaret olarak görülecektir. Türkiye negatif imajı hak etmiyor. Ben Türkiye’nin imajına çok önem veriyorum’’ diye konuştu.
Türkiye için Kafkaslar’ın en önemli meselesinin Yukarı Karabağ olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan’daki görüşmelerinde bu konuyu ayrıntılı olarak ele aldıklarını belirtti. Gül, Karabağ konusunu Sarkisyan’ın açtığını ifade ederek, “Konuyu bu kadar ayrıntılı konuşacağımızı beklemiyordum’’ dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan ziyaretinin Karabağ sorununun çözümüne katkısı olabileceğini kaydetti.
PSİKOLOJİK DUVARI KIRDIK
Gül, bir gazetecinin sorusu üzerine “Görüşmelerde sözde soykırımı ne ağızlarına aldılar ne de ima ettiler’’ diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, bir başka soru üzerine de, Ermenistan kara sınırının görüşmelerde gündeme gelmediğini belirterek, “Bu iklim devam ederse her şey yoluna girer, normalleşir ama şu anda böyle bir şey yok’’ dedi. Gül, “Ziyaretimin Kafkaslar’daki psikolojik duvarı kırdığına inanıyorum’’ diye konuştu.
Kararı çok önce verdik
ZİYARETİNDEN önce güvenlik konusunda bütün önlemlerin alındığını ve Ermenistan makamlarının yakın işbirliği gösterdiğini anlatan cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti: ‘’Biz buraya gözü kapalı gelmedik. Kendi arabam ve özel timlerimiz de buradaydı. Teknik aletlerimiz, teçhizatımız her şeyimiz vardı. Aslında biz bu ziyarete daha önce karar vermiştik ama gelmeden iki gün önce açıkladık. Ermeniler samimi işbirliği yaptılar ve bize verdikleri sözleri tuttular.’’
Ermenilerden Türk korumalara hediye
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün Ermenistan ziyareti süresince alınan güvenlik önlemleri, Türk ve Ermeni tarafının tam işbirliği içerisinde gerçekleşirken, güvenliğe yönelik genel kontrol çoğu zaman Türk tarafınca yürütüldü. Ermeni güvenlik görevlileri, ziyaretin sonunda Türk korumalara hediyeler verdi. İşte tarihi ziyarette alınan önlemler:
Türk tarafının isteğiyle Hrazdan Stadı’nın karşısında bulunan tüm binalar boşaltılarak, mühürlendi.
Gül’ün stada girişi ve çıkışı sırasında stat kapıları tamamen boşaltıldı.
Güvenliğin sağlanması için tribünlerdeki Ermeni seyircilerin arasına ise yüzlerce sivil polis ve asker oturtuldu.
Zırhlı camla kaplanan şeref tribününün etrafına sivil Türk korumalar yerleştirildi.
CAT TİMİ İŞBAŞINDAYDI
Türk Cumhurbaşkanlığı koruma ekibinin, “jammer”larını kullanması nedeniyle sadece Türk korumaların telsizleri çalıştı.
Gül’ü Cumhurbaşkanlığı’nın CAT Timi (Counter Attack Team) korudu.
Geçeceği güzergâha bir gün önceden yerleştirilen polisler, gece boyu nöbet tuttu. Yoldaki mazgallar bomba dedektörü ile tarandı. Üç de sığınak belirlendi. Türk tarafı, Ermenilerden habersiz alternatif bir gizli güzergâh belirledi. Gül’ün kullandığı yol, trafiği çift taraflı kapatıldı.
Bu ziyaret buzları çözdü
TARİHİ ziyaret dün dünya basınındaydı. Gazetelerin çoğu Cumhurbaşkanı Gül’ün Ermenistan ziyaretini ‘Buzlar çözülüyor’ başlığıyla duyurdu. Gazeteler, habere spor sayfalarında değil ‘Dış haber’ sayfalarında yer verdiler.
The Newyork Times
Fırsat değerlendirildi
CUMHURBAŞKANI Gül Ermenistan’a tarihi bir ziyarette bulundu. İki ülkenin milli takımları arasındaki bir futbol maçı liderleri birleştirdi. Diplomatik ilişki kurmayan iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için yapılan “sembolik bir jest”. Gül ilişkileri iyileştirmek için fırsatı değerlendirdi.
Welt Am Sonntag
Futbol diplomat oldu
ERMENİSTAN-Türkiye arasında dün oynanan maç arka planda kaldı. Ön planda ise iki “düşman ülkenin” devlet başkanlarının bir araya gelmeleri vardı. Kısa süre öncesine kadar böyle bir davet ve ziyaret her iki cumhurbaşkanı için de siyasi intihar anlamına gelirdi. Sonuçta önemli olan gerçeklerdir.
Corriere della Sera
İki adam alkışlanmalı
İkİ cumhuriyetin oluşumuyla birlikte yaşanan yüzyıllık soğuk savaşın ardından ilk kez iki miili takım sahada buluştu. En önemlisi ise Ermenistan başkentinde ‘düşman’ Türkiye’nin lideri vardı. Birkaç saatlik ziyaret, çok geniş güvenlik önlemleri, çok sayıda protesto ve bir o kadar umutla geçti. 90 dakikalık futbol, 90 yıllık kızgınlığı ortadan kaldırmaz. Ama iki adam siyasi yönden alkışlanmalı. Onlar insanlar arasında köprü kurulma ihtimalini gösterdi.
La Stampa
Diplomasi değil spor
DÜN Ermenistan ve Türkiye arasında Erivan’da yapılan maç tarihi öneme sahip. Gül’e Ermenistan’a gidip, iki ülke arasında diyaloğu başlatma bahanesi verdi. Bir kez daha spor diplomasinin tek başına yapamadığını yaparak, engelleri aşılabileceğini kanıtladı.
la Repubblica
El uzattı, el verdi
ERMENİSTAN barış buluşmasında milli takıma ıslık: Sonuçta sadece ıslık, protesto ve haykırışlar. Taraftarlar arasında hiçbir kaza olmadı. Ermenistan’ın yeni yönetimi el uzattı, karşı taraf da el verdi.
Akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...