TBMM Başkanlığı’na sunulan önergenin gerekçesinde, Medya İzleme Grubu’nun yaptığı araştırmaya yer verildi. Araştırma gerekçesinde, "basın meslek ilkeleri gereği, yayınlarda hiç kimsenin, ırkı, cinsiyeti, yaşı, sağlığı, bedensel özrü, sosyal düzeyi ve dini inançları nedeniyle kınanamayacağı" belirtilerek medya kuruluşlarının, kadın ve çocuğa yönelik şiddetle mücadelede, kadın-erkek eşitliği konularında gerekli çabayı gösteremediği savunuldu. Önergede şu ifadeler yeraldı:
"Medyadaki cinsiyetçi anlayışın sebeplerinin ve toplum üzerinde yarattığı etkilerin irdelenmesi ve bu cinsiyetçi anlayışın önüne geçilebilmesine yönelik alınacak önlemlerin araştırılması için, medya çalışanları, yöneticileri ve ilgili sivil toplum örgütlerinin de fikir ve görüşlerinin alınması amacıyla bu araştırmanın açılmasının uygun olacağı düşünülmektedir."
3. sayfa güzeli savaşları
ROMANO Prodi başkanlığındaki Avrupa Komisyonu döneminde sosyal işlerden sorumlu komisyon üyesi olan Yunanlı Anna Diamantopulu, 2003 yılında, kadının medyada cinsel obje olarak kullanılmasına yasak getirecek bir çalışma başlatmıştı. Reklam ve haberlerin yanı sıra üçüncü sayfa güzellerini de kapsayan bu çalışma, Diamantopulu’nun ofisinden sızınca bulvar basınında müthiş bir karşı kampanya başlamıştı. Özellikle İngiliz basını Yunanlı komisyon üyesinin erotik iç çamaşırlı fotomontajlarını yayınlamış ve kendisine "histerik" yakıştırmasında bulunmuştu. Bu olay üzerine Avrupa Komisyonu, "Biz yasakçı değiliz" açıklamasıyla olayı örtbas etti. İngiliz İşçi Partisi üyesi eski bakan ve vekil Clare Short da 1987 yılında, üçüncü sayfa güzellerinin yasaklanması için meclise önerge vermiş, bu önerge reddedilmişti. Short, geçtiğimiz yıllarda da üçüncü sayfaları pornografik bulduğunu söyleyince, tabloid basının şimşeklerini üzerine çekti.