BREXIT’LE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY
Brexit nedir?
Brexit, Britain(Britanya) ve exit(çıkış) kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkmış kısaltmabir terimdir. Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkması anlamına gelir. Daha önce de Yunanistan için Grexit (Greece+exit) ifadesi kullanılmıştı.
Neler oluyor?
Britanya 23 Haziran 2016 tarihinde AB üyeliğinden ayrılıp ayrılmama konusunda referanduma gidiyor.
Bu referandum neden yapılıyor?
Başbakan David Cameron 2015 seçimlerini kazanması halinde kendi partisi olan Muhafazakar Parti (CP) ve sağcı Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) çağrısına kulak verip ülkesinin Avrupa Birliği üyeliğini referanduma götürme sözü verdi. 1975 yılında yapılan referandumda %67 evet oyu çıkmış ve ülke AB üyeliğine devam kararı almıştı. Ayrılıkçılar o zamandan günümüze çok şeyin değiştiğini savunuyor.
Cameron zaten AB ile anlaşma imzalamadı mı?
Evet, David Cameron Şubat ayında ülkesinin AB üyeliğine devam etmesi için özel bir statü talep etti ve AB’nin bu statü teklifini kabul etmesiyle Britanya diğer 27 ülkeden daha farklı bir konuma sahip oldu. Bu anlaşma çocuk hakları, mülteci yardım anlaşması, para birimi, Londra’nın korunması ve sorunlarını kendi içerisinde çözme gibi başlıkları kapsıyor.
Kimler ayrılmak istiyor?
Son seçimlerde dört milyona yakın oy alan Bağımsızlık Partisi (UKİP), beş bakanın da dahil olduğu Muhafazakar Parti (CP)’nin bir kısmı Bazı İşçi Parti (İP) vekilleri, Demokratik Birlik Partisi(DUP)
Neden ayrılmak istiyorlar?
İngiltere’nin AB’den ayrılması halinde daha güçlü ve bağımsız olacağını düşündükleri ve sınırlarının tamamen kendi kontrolleri altında bulunmasını istedikleri için AB’den ayrılmak istiyorlar.
Kimler ayrılmak istemiyor?
Başbakan David Cameron ve 16 bakanı AB’den ayrılmak istemiyor. MuhafazakarParti ve İşçi Partisi’nin çoğunluğu, Liberal Demokratlar ve İskoç Ulusal Partisi de ayrılmak istemeyenlerden. Barack Obama da Britanya’nın AB’den ayrılmaması gerektiğini düşündüğünü belirtti.
Neden ayrılmak istemiyorlar?
Ekonomik ve ticari açıdan AB ile ciddi ilişkiler içerisinde olan Britanya’nın birlikten ayrılması ekonominin küçülmesine yol açabileceğini düşündüklerinden ayrılmak istemiyorlar. Halihazırda diğer 27 ülkeden ayrıcalıklı bir konumda olduklarını belirtiyorlar.
Eğer Britanya AB’den ayrılırsa vize muafiyeti de kalkacak mı?
Bu, Britanya’nın AB ile ayrılık sonrası yapacağı anlaşmalara bağlı. Eğer Britanya AB’den vize istemezse muhtemelen diğer ülkeler de vize zorunluluğu getirmeyecek.
AB vatandaşları Britanya’da çalışmaya devam edebilecek mi?
Bu konu da yine hükümetin tutumuna göre değişecektir. Halihazırda olan iznin kalkması beklenmiyor.
Eğer Britanya AB’de kalırsa Euro’ya geçecek mi?
David Cameron’un Şubat ayında AB ile yapmış olduğu anlaşmada da belirtildiği gibi Britanya’nın Euro Bölgesine dahil olması gibi bir durum sözkonusu değil. Gelecekteki hükümetlerin politikalarına göre Pound’dan vazgeçilebilir.
Britanya AB’ye ne kadar katkıda bulunuyor ve ne kadarını geri alıyor?
Britanya , 2015 yılında AB içerisinde verdiği paradan daha azını alan on üye ülkeden birisi. Sadece Almanya ve Fransa Britanya’dan daha fazla katkı sağlamış. En çok katkı alan ülkeler ise sırasıyla Polonya, Macaristan ve Yunanistan.
Britanya’nın AB’den ayrılması ne kadar sürecek?
Bu süreç oylamadan sonra başlayacak ve minimum 2 yılda tamamlanacak. Süreç boyunca Britanya AB yasalarına ve kurallarına uymakla yükümlü olacak ancak karar merciinde yer alamayacak.
Eğer Britanya AB’den ayrılırsa ileride tekrar üye olabilecek mi?
AB yasalarına göre birlikten ayrılan bir üye ülkenin yeniden başvuru yapmasın halinde bu başvuru değerlendirilmeye alınmak zorunda ve evet, Britanya istediği takdirde yeniden AB üyeliğine başvuru yapabilecek.
Britanya ayrılınca AB İngilizce’yi resmi dil olarak kullanmaya devam edecek mi?
Evet. İngiltere dışında 27 üye ülke daha var ve hepsinin ortak kanısı İngilizcenin ortak dil olarak kullanılması.
BBC
Çeviren: İmran SAMANCI
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...