Birdal, Türkiye’deki mültecilerden “ikametgah tezkeresi” adı altında her 6 ayda bir ve kişi başına alınan 275 YTL tutarındaki harcın da kaldırılması gerektiğine dikkat çekti.
DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden bir grup üye ile birlikte Meclis’te düzenlediği basın toplantısında mültecilerin sorunlarına dikkat çekti. Düşünce Suçuna Karşı Girişim Sözcüsü Şanar Yurdatapan’ın da bulunduğu basın toplantısında, Birdal, yarın Dünya Mülteciler Günü olduğunu belirterek, “Ne yazık ki bu günü bir bayram olarak, sevinerek kutlayamıyoruz. Daha iki gün önce BM Mülteci Yüksek Komiserliğinin açıkladığı rapora göre 2007’de bütün dünyada mülteci ve zorunlu göç edenlerin sayısı 67 milyona ulaşmıştır. Bu sayı ne yazık ki bir rekordur. Bu sayının 3.1 milyon kişisi Afganistan’lı, 2.3 milyon kişisi de Iraklıdır. Görünen o ki, eğer gerekli önlemler alınmazsa halen yaşanmakta olan çatışmalar, kötü yönetim iklime bağlı çevreler sorunlar ve fiyatlarındaki artış yüzünden mülteci sayısı artmaya devam edecektir” dedi.
Türkiye’nin de mülteciler konusunda üstüne düşen yükümlülükleri yerine getirmediğini ifade eden Birdal, coğrafi sınır kısıtlamasına takılmadığı halde bugüne kadar başvurup mülteci statüsü kazanan kişi sayısının sadece 25 olduğunu bildirdi. Asya, Afrika ve Ortadoğu kökenli sığınmacıların Türkiye’yi bir başka ülkeye gitmek için basamak olarak kullandığını, bu durumun da sorunu içinden çıkılmaz hale getirdiğini belirten Birdal, şu bilgileri verdi:
“Türkiye’ye bir başka ülkeye gitmek üzere gelenler, Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliğine (BMMYK) ve İçişleri Bakanlığına başvurarak durumlarının karara bağlanmasını beklemektedirler. Bu süre içinde de uydu şehir diye tanımlanan 30 şehre yerleştirilmektedirler. 30 Nisan 2008 itibariyle Avrupalı olmayan 13 bin 385 kişi Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliğinde kayıtlı gözükmektedir. Bunlardan 8 bin 55’i mülteci statüsünü kazanmış ve bir başka ülkeye gitmeyi beklemekte, 5 bin 330’u ise başvurularının kararını bekleyen sığınmacılardır.”
-“İKAMETGAH TEZKERESİ KALDIRILMALI”-
Türkiye’ye gelen sığınmacıların işlemleri, korunmalarının BMMYK Türkiye ofisi ve İçişleri Bakanlığı tarafından sağlandığını belirten Birdal, BMMYK’nın personel sayısı ve bütçesinin yetersiz olduğunu söyledi. Mültecilerin çalışması için yasal bir engel olmadığını ancak fiili engellerin çalışmayı olanaksız kıldığına işaret eden Birdal, “günümüzde ikametgah tezkeresi adı altında sığınmacılar para ödemeye zorlanmaktadır. 81 YTL’si defter parası, 275 YTL’si harç parasından oluşan tezkereyi almadan sosyal yardım fonundan yardım alamamanın yanı sıra çalışma izni ve eğer başka bir ülkeye mülteci olmuşsa çıkış izni verilmemektedir. Ve bu tezkere için her 6 ayda 275 YTL yatırılması istenmektedir. 4 kişilik bir aileyi düşündüğümüzde miktarın nasıl büyüdüğü izlenebilir” dedi.
Birdal, mülteci ve sığınmacıların insanca koşullarda yaşamaları içinse “Türkiye’nin imzaladığı 1951 sözleşmesindeki coğrafi sınır kısıtlamasını derhal kaldırması, ikametgah tezkeresi adı altında alınan harcın kaldırılması, yabancı misafirhanelerinin yaşam koşullarının insan onuruna yaraşır olması, yabancı misafirhanelerinin BMMYK ve sivil toplum kuruluşlarının denetimine açılması, Kırklareli Gaziosmanpaşa Yabancı Kabul ve Barınma Merkezinde çıkan olayların araştırılması ve öldürülen sığınmacının nasıl öldürüldüğünün açıklığa kavuşturulması, Fetus Okey olayının aydınlatılması” gerektiğini belirtti. Birdal, “mültecilik haklarının kullanımının önündeki yasal engellerin ve zorlukların kaldırılması gerekmektedir” dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...