Vural, “Başbakan bir trenden bahsediyor, trene inip binmekten. Böyle bir trene yük vagonları ekleyip yangından mal kaçırır gibi düzenlemeler bizi endişelendiriyor” diye konuştu.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis’te, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun MHP’li üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ile Suriye sınırındaki kara mayınlarıyla ilgili yasa tasarısını eleştirdi. Söz konusu tasarının tartışmalara neden olduğunu ve çeşitli şekillerde mutabakat arayışlarına rağmen bir sonuç alınamadığını ifade eden Vural, tasarının Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında MHP’li üyelerin, “tasarının bu haliyle ülke yararına olmadığı” gerekçesiyle toplantıyı terk ettiklerini hatırlattı. Vural, “Başbakan bir trenden bahsediyor, trene inip binmekten bahsediyor. Böyle bir trene yük vagonları ekleyip, yangından mal kaçırır gibi yapılan bu tür düzenlemeler bizi endişelendiriyor” dedi. Türkiye’de gayri milli hususların milli iradeyi yanlış yönlendirdiği bir sürecin yaşandığına dikkat çeken Vural, Galataport ihalesini hatırlatarak “Aktörler yine aynı, yine Maliye Bakanı var” dedi. Bazı Ortadoğu ülkelerinin Türkiye’de arazi satın alarak tarım ürünü yetiştireceği yönünde haberler olduğunu hatırlatan Vural, “mayından temizlenen alanın tarım arazisi olarak 49 yıllığına kiralanması konusunda bu ülkelerin baskısı mı var?”diye sordu. Vural, tasarının bu haliyle, Danıştay’ın mayın temizleme ile tarım arazisi olarak kullanımı için tek bir ihale açılmaması gerektiği yönündeki kararına da aykırı olduğunu söyledi.
-KUTLUATA: YARIM ASIRLIK BİR İPOTEĞİN ALTINA GİRİLİYOR-
Basın toplantısında, MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, Suriye sınırındaki mayınlı arazinin 510 kilometre uzunluğunda ve 350 metre genişliğinde olduğunu belirterek mevcut alanda 517 bin kara mayını olduğunu söyledi. Mayından temizlenecek arazi konusunda Maliye Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığının farklı rakamlar ortaya koyduğunu ifade eden Kutluata, verilen rakamlardan 216 bin dönümlük bir arazinin tarım amaçlı kiraya verileceğini bildirdi. “49 yıllığına ve mayın temizleme işiyle tarım amaçlı kiralama işini tek firma yapsın diyorlar, kamu yararı bunun neresinde?”diye soran Kutluata, iki ayrı ihale açılmasının kamu yararını artıracağını söyledi. Türkiye’de mayın temizleme firmasının olmadığını, dünyada da bu konuda 5 firma bulunduğunu hatırlatan Kutluata, temizlenecek arazinin tarım amaçlı kiralanmasıyla “yarım asırlık bir ipoteğin altına girildiği”ni savundu. Kutluata, “Neden Türkiye bunu yapmıyor, niye ayrı ihaleler açılmıyor, niye 49 yıllığına kiraya veriliyor, bu soruların cevapları yok. Bu Türk milleti adına iyi takip edilmesi gereken bir konudur. Buna MHP olarak rıza göstermiyoruz” dedi.
-“SINIR GÜVENLİĞİ AÇISINDAN SIKINTI OLACAK”-
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da, Türkiye ile Suriye sınırındaki kara mayınlarıyla ilgili asıl meselenin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin mayın temizliğini yapıp yapamayacağı olduğunu belirtirken, maliyet konusunda da bir belirsizlik olduğunu söyledi. “Ottowa sözleşmesi sadece Suriye sınırındaki mayınlar için mi zorluyor?” sorusunu yönelten Günal, terörle mücadeleye devam edildiği bir dönemde, mayın temizleme ve 49 yıllığına tarım amaçlı kullanım için kiralama işinin yabancı bir firmaya verilmesinin sıkıntı yaratacağını kaydetti. Günal, “O bölgenin bir yabancının eline bırakılması Suriye’yle aramızda da sıkıntıya yol açacaktır. Tasarıya bu şekliyle karşıyız. Genelkurmay’ın mayın temizleme işini yapamaması halinde, Maliye Bakanlığı’nın ihale açması ancak mayın temizleme ve tarım amaçlı arazi kullanımı için iki ayrı ihale açılmasından yanayız” diye konuştu.