E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

BELÇİKA BÖLÜNMENİN EŞİĞİNDE 

Önce bölünmenin ardından da haritadan silinmenin eşiğine gelen Belçika'da yapılan son kamuoyu araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı.

18.12.2007 - 12:11
BELÇİKA BÖLÜNMENİN EŞİĞİNDE

Federal bir yapıya sahip Belçika'da, geçen 10 Haziran'da yapılan genel seçimlerden bu yana hala hükümet kurulamadı. Son olarak bugün Belçika Kralı II. Albert, Başbakan Guy Verhofstadt'ı "geçici bir hükümet" kurmakla görevlendirdi. Valon ve Flaman partiler arasındaki uzlaşmazlıktan kaynaklanan derin kriz, devam ederken, ülke bölünmenin, hatta yok olmanın eşiğine geldi. Konfederasyon sistemine geçişle bağımsız devletler oluşturulmasından artan bir şekilde söz edilirken, ülkenin 20 yıl sonra varlığını koruyup koruyamayacağına dair araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.

Belçika'da geçen haziran ayında yapılan seçimlerin ardından bir türlü hükümet kurulamadı; yaşanan derin siyasi kriz ülkeyi bölünmenin eşiğine getirdi. Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, yaşanan krizin belçika'ya uluslararası alanda büyük itibar kaybettirdiğini belirtöiş ve bölünme adımlarından endişe duyduğunu açıklamıştı.

Ülkede Valonlar ve Flamanlar arasındaki uzlaşmazlık nedeniyle koalisyon hükümeti bir türlü kurulamadı. Krizi sonlandırmak üzere devreye giren Belçika Kralı II. Albert'in çabaları da sonuç vermemişti. Sonuçsuz kalan hükümet kurma çabalarının ardından siyasi krizin derinleşmesiyle "bölünme ve bağımsızlık" senaryoları gündeme gelmişti. Bu senaryolar arasında, "Belçika'da Fransızca ve Almanca konuşan kesimin Lüksemburg ile bütünleşmesi" bulunuyor. Bir başka senaryo ise Valonlar'ın Fransa, Flamanların da Hollanda ile bütünleşmesi.

Leterme, geçen yıl Flaman hükümeti başkanı sıfatıyla bir Fransız gazetesine verdiği demeçte, "Belçika'nın tarihin bir kazası olduğunu", "Flamanların yaşadığı Flandr bölgesinin ve Flaman Menfaatinin Belçika'dan öncelikli olduğunu", "Flamanlar ile Valonlar arasında uçurumun derinleştiğini", "Belçika halkını oluşturan bu etnik gruplar arasında sadece 'Kral, futbol takımı ve bira ortaklığının' kaldığını" söylemişti.

Muhafazakar "La Libre Belgique" gazetesi ve Lüksemburg televizyonu (RTL) tarafından ülke genelinde yapılan kapsamlı kamuoyu yoklamasının sonuçlarına göre, Valonların yüzde 88'i, Brüksellilerin yüzde 87'si, Flamanların yüzde 72'si, "Belçika'nın 20 yıl sonra da var olmasını" istiyor. Buna karşılık, Belçika'nın 20 yıl sonra varlığını koruyacağına inanan Brüksellilerin oranı yüzde 50 olarak belirlenirken, bu rakamın Valonlarda yüzde 44, Flamanlarda yüzde 45 olduğu belirtildi.

Kamuoyu yoklamasının sonuçlarına göre, ülke insanlarının yarıdan fazlası, Belçika'nın 20 yıl daha yaşayabilmesini "mümkün görmüyor". Sonuçlar, Valonlar ile Flamanlar arasındaki yaklaşım ve beklenti farklılıklarını da ortaya koyuyor. Flamanlar, yerel yönetimlere ve bölgesel parlamentolara daha fazla yetki verilmesini isterken, sosyal sigortalar, istihdam ve vergi alanlarında reformlar yapılarak Valonlardan ayrılmaktan yana görüş bildiriyor.

Belçika'da 6 ayı aşkın süredir devam eden "rejim krizi"nin, kamuoyunun moralini bozduğu, endişeleri artırdığı, iş dünyasında ciddi rahatsızlık kaynağı olmaya başladığı, AB bünyesinde de huzursuzluk yarattığı gözlemleniyor. Koalisyon hükümeti arayışlarının gelecek gün ve haftalarda olumlu sonuç getirmesi beklenmiyor.

Hürriyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türköne Konuşuyor: Eşimle Aram Kötü Olursa, Ak Parti'ye Muhalefet Ediyorum… MİT İşe Yaramaz, İlhan Selçuk Faşist, Çatlı Arkadaşımdı... Türkeş Bana Komünist Derdi…
Zaman’dan başka gazetede yazmam… Çok yakında medya savaşı çıkacak… Milliyetçilik ...
Cem Uzan Turktime'a Konuştu: Beni Kesebilirsin, Öldüerbilirsin ama Bana İnananlara İhanet Ettiremezsin!!!
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan Türk Basınında evinin kapılarını ilk ...
MENDERES TURKTİME'A KONUŞTU! : “AĞAR, DEMOKRASİNİN YANINDAN BİLE GEÇMEMİŞTİR!”
Sağ siyasetin patent sahibi ve DP’nin biyolojik ve siyasi varisi Aydın ...
 
BAŞÖRTÜSÜ ÖZ DEĞİL, SEMBOLDÜR!
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) 5 bini aşkın üyesi ile Türkiye’nin ...
Emin Çölaşan Turktime'a Konuştu
(ÖZEL-TURKTİME) Türk basının usta kalemi, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin ...
SADDAM'IN FÜZELİ YATI SATIŞA ÇIKARILDI
Geçtiğimiz yıl aralık ayında idam edilen eski Irak Devlet Başkanı Saddam ...
 
TÜRK ASKERLERİ KUZEY IRAK'TA İLERLİYOR
İsmini açıklamayan Türk yetkiliye göre Türk askerleri hâlâ Kuzey Irak'ta... ...
BABAOĞLU SİVİL ÖLÜMLERİNİ YALANLADI
Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Aydoğan Babaoğlu, hava harekatında tek bir ...
CEZAEVLERİNDE AÇIK GÖRÜŞ
Tutuklu ve hükümlüler, Kurban Bayramı nedeniyle 21 Aralık’tan itibaren açık görüş yapacaklar.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Kasımpaşa
dolar
Beyaz Saray
Afganistan
BBP
Vedat İnceefe
Ankara
Devlet Bahçeli
Nursultan Nazarbayev