E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bakan Nebati'den ekonomik kriz yanıtı: Yüksek enflasyonu engelleyecek 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2. Türkiye Çiftçi Zirvesi"ne katılarak konuşma yaptı. Bakan Nebati, "Kredileri tüketimden ziyade üretken alanlara kanalize ettik. Piyasadaki arzı artıran bu politikalarımız uzun vadede enflasyonun yüksek seyretmesini de engelleyecektir." ifadelerini kullandı.

26.09.2022 - 13:26
Bakan Nebati den ekonomik kriz yanıtı: Yüksek enflasyonu engelleyecek

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Sabah Gazetesi tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı himayesinde, Turkuvaz Medya Merkezi'nde düzenlenen "2. Türkiye Çiftçi Zirvesi"ne katılarak konuşma yaptı.

"BİZ BİRLİKTEN BEREKET DOĞDUĞUNA İNANAN BİR ANLAYIŞA SAHİBİZ"
Son 20 yılda Türkiye'nin her alanda önemli atılımlar gerçekleştirdiğini ve bu sürece yakinen tanıklık eden sektörlerin başında da tarım ve hayvancılık sektörünün geldiğini belirten Nebati, sektörde bir yandan makineleşmenin hızlanırken, diğer yandan da verimlilik artışı ve ürün çeşitliliğinin sağlandığına hep birlikte şahit olunduğunu kaydetti.

Temmuz ayı itibarıyla yıllıklandırılmış tarım ürünleri ihracatının 7,6 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını bildiren Nebati, "Bu, hepimizin ortak başarısıdır. Biz birlikten bereket doğduğuna inanan bir anlayışa sahibiz. Bu yüzden her konuda istişarelerde bulunuyor, birlik içinde ilerlemeye önem veriyoruz. İnanıyorum ki ortak ideallerimiz ve ortak gayretlerimiz ilerleyen dönemde beraberce çok daha güzel sonuçlar almamızın da önünü açacaktır." dedi.

"ÇİFTÇİLERİMİZE BÜTÇEDEN 39,2 MİLYAR LİRA DESTEK SAĞLADIK"
Tarım sektörünün stratejik önemi çerçevesinde yeterli ve güvenilir gıda arzının sağlanması, verimliliğin artırılması ve refah artışının sağlanması amacıyla üreticileri kapsayıcı uygulamalarla desteklemeye devam ettiklerini aktaran Nebati, "Bu yaklaşımla geçtiğimiz yıl çiftçilerimize bütçeden 24 milyar lira destek sağladık. Bu sene de bu rakamı 39,2 milyar liraya yükselttik. Birçok tarımsal üründe yeni alım fiyatları açıklayarak ve alım fiyatlarında bir önceki yıla göre önemli oranlarda artış yaparak üreticilerimizin yanında olmaya devam ettik. 2002 yılında sadece 5 ürüne prim desteği verilirken, bugün tam 18 ürüne prim desteği sağlıyoruz." diye konuştu.

Bu sezon buğday ve arpada Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım fiyatlarını yukarı yönlü revize ederek ekmeklik buğdayda yıllık yüzde 187, arpada yıllık yüzde 226 artış sağladıklarını kaydeden Nebati, ayrıca ürününü TMO'ya satan çiftçilere verilen tarımsal desteklere ilave olarak 2022 yılında buğday için ton başına 1.000 lira, arpa için 500 lira prim ödenmesini sağladıklarını bildirdi.

TMO'nun bu sezon önemli miktarda buğday ve arpa alımı gerçekleştirdiğini aktaran Nebati, TMO'nun diğer bazı tarımsal ürün alımlarının da devam ettiğini, kabuklu fındıkta yıllık yüzde 96, çekirdeksiz kuru üzümde yüzde 108 seviyesinde artış yaptıklarını kaydetti.

ÇAYKUR'un yaş çay alım fiyatında yıllık yüzde 73 seviyesinde artış yaparak çay üreticilerini desteklemeye devam ettiklerini belirten Nebati, Türkşeker'in şeker pancarı alım fiyatında da yıllık yüzde 245 artış gerçekleştirerek pancar üreticilerinin yanında olduklarını söyledi.

Tarımsal sulamada elektrik teslimlerinde KDV oranını yüzde 18'den yüzde 8'e indirdiklerini anımsatan Nebati, şunları kaydetti:

Ayrıca, tarımsal sulama projeleri kapsamında DSİ ile TOKİ arasındaki iş birliğine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı'nı yayımladık. Bu sayede, öncelikli olarak yaklaşık 391 bin hektarlık alanı içeren 143 sulama projesini hayata geçirmeye yönelik TOKİ'ye, Ziraat Bankası öncülüğünde 2 yıl ödemesiz 7 yıl vadeli kredi kullandırılacaktır. Diğer taraftan atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılması amacıyla belirlenen projelere yüzde 75'e kadar hibe desteği sağlıyoruz. Lisanslı depoculuğa verdiğimiz desteklerin de katkısıyla lisanslı depo kapasitemiz yaklaşık 8,6 milyon ton seviyesine ulaşmış bulunuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sertifikalandırılan tüm tohumluk fide ve fidanların KDV oranını da yüzde 1'e çektik. Yerli üreticilerimizi korumak için ham ayçiçeği yağı ithalatında dış ticaret tedbirlerini hayata geçirmiş bulunuyoruz."

"POLİTİKALARIMIZ, UZUN VADEDE ENFLASYONUN YÜKSEK SEYRETMESİNİ DE ENGELLEYECEKTİR"
Bakan Nebati, tüm bu güzel gelişmelerin yanı sıra mevcut durumda çözülmesi gereken sorunların başında enflasyonun geldiğini belirterek, "Bizler, ekonomimizde durgunluğa ve işsizliğe sebebiyet vermeden fiyat istikrarını sağlamak ve vatandaşımızın alım gücünü artırmak için gereken tüm mücadeleyi kararlılıkla vermeye devam ediyoruz. Aldığımız tedbirler ve küresel düzeyde yaşanacak normalleşmeyle birlikte enflasyonu da yeneceğiz.

Yıl sonundan itibaren de bu düşüşü daha net hissetmeye başlayacağız. Katma değerli yatırımları ve ihracatı destekleyen selektif kredi politika adımlarını hayata geçirdik. Bu çerçevede kredileri tüketimden ziyade üretken alanlara kanalize ettik. Piyasadaki arzı artıran bu politikalarımız uzun vadede enflasyonun yüksek seyretmesini de engelleyecektir." ifadelerini kullandı.

Enflasyon sepeti içerisinde en yüksek ağırlığa sahip kalemin halkın geniş bir kesimini ilgilendiren gıda olduğunu vurgulayan Nebati, "Gıda enflasyonunun halkımız üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için temel gıda maddelerinde KDV oranlarını indirdik. Gıda fiyatlarını da yakından takip ediyoruz. Üretici ve hal fiyatları ile perakende fiyatları arasındaki farkın takibi ve nedenlerinin analizine yönelik çalışmalar yapıyoruz." dedi.

"FELAKET SENARYOLARIYLA MİLLETİMİZE KARŞI ADETA PSİKOLOJİK BİR HARP UYGULUYORLAR"
Nureddin Nebati, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, son 20 yıllık iktidarları boyunca Türkiye'ye her alanda tam anlamıyla çağ atlattıklarını, eser ve hizmet siyasetiyle insanların hayat kalitesini her bakımdan artırmak için gayret gösterdiklerini ve bugün de aynı kararlılıkla yol aldıklarını söyledi.

Nebati, "Tüm bunları yaparken 'millete efendi değil, hizmetkar olmaya geldiğimizin' altını hep çizdik. Bizim her daim tek önceliğimiz, ülkemizin kalkınması ve milletimizin menfaatleri olmuştur. Ancak bugün tüm küresel çalkantılara rağmen ülkemizin tarihi başarılarını yok sayan, dönemsel bazı negatif verilerle gündem saptırmaya çalışan bir kesim de var. Bunlar çarpıtmalarla, olmadık felaket senaryolarıyla milletimize karşı adeta psikolojik bir harp uyguluyorlar. Tüm algı oyunları ve türlü çarpıtmalara rağmen çok şükür insanımız ferasetiyle neyin ne olduğunu net bir şekilde görüyor. Vatandaşlarımız, 20 yıldan bu yana AK Parti olarak karşılaştığımız her sorunu aşmanın ötesinde, nasıl da fırsata çevirdiğimizi çok iyi biliyor." diye konuştu.

"PLANLI TARIMSAL ÜRETİMİ VE SÖZLEŞMELİ TARIMI HAYATA GEÇİRMEK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI HIZLANDIRDIK"
Mevcut küresel krizin dünyada önemli sorunlara sebep olduğunu vurgulayan Nebati, sözlerini şöyle tamamladı:

Biz de enflasyon boyutuyla bunu ülkemizde yaşıyoruz ve ilerleyen süreçte de tedricen aşacağımızı beyan ediyoruz. Ancak öte yandan unutmayalım ki enerji ve gıda arz sorunlarıyla boğuşan, resesyon ve stagflasyon kaygıları taşıyan birçok ülkeye nazaran Türkiye, hem gıda hem de enerji arz güvenliğini sağlayabilen, istikrarlı bir şekilde büyümeye, istihdam oluşturmaya devam eden, sağlam bir ekonomiye ve diplomatik güce sahiptir. Kaldı ki yaşanan küresel dönüşüm, ülkemizin sahip olduğu birçok rekabetçi avantajıyla, ilerleyen dönemde ciddi kazanımlar elde edebileceğimizin de sinyallerini net bir şekilde veriyor.

Esasen bizim tüm derdimiz, inançla ve azimle çalışarak bu yeni dönemin bize sunacağı fırsatları en iyi şekilde değerlendirmektir. İnanıyorum ki ülkemizi beraberce küresel arenada parlayan bir yıldız olarak yükseltmeye devam edeceğiz. Bu ideallerimizle yol alırken stratejik öneme sahip tarım sektörümüzün ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesine elbette büyük önem veriyoruz.

Bu kapsamda, tarım sektörünün en önemli ihtiyaçları arasında yer alan 'planlı tarımsal üretimi ve sözleşmeli tarımı' hayata geçirmek için çalışmalarımızı hızlandırdık. Dünya genelinde yaşanan sorunlar karşısında çiftçilerimizin finansal ihtiyaçlarını sıkıntı çekmeden sağlamalarını temin etmek üzere ilgili kurum, kuruluş ve sektör temsilcileriyle iş birliği içerisinde çiftçilerimizi desteklemeye kesintisiz şekilde devam edeceğiz.

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Veliler dikkat! Para iadesi yapmak zorunda
Çocuğunu, LGS için özel kurs merkezine gönderen veli vaadedilen eğitim ...
Merkez Bankası duyurdu: Yükselişe geçti
İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), eylülde bir önceki ...
Dolar haftaya rekorla başladı! İşte 26 Eylül döviz kuru
26 Eylül 2022 Pazartesi döviz kurundaki veriler ortaya çıktı. Dolar/TL, ...
 
3 büyükşehrimiz konut fiyat artışında, 150 dünya şehri içinde zirvedeler!
150 kenti kapsayan konut fiyat artışı raporunda Türkiye’nin üç büyük kenti, ...
Muz üretiminde büyük artış!
Türkiye'de muz üretimi son 5 yılda yüzde 139,4 oranında artış görerek 883 bin 445 tona ulaştı.
Bakan Nebati, Prens Selman'la görüştü!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ...
 
TCDD'nin borcu 5,3 milyar TL'ye ulaştı
Bakanlık verilerine göre ağustos ayı itibarıyla TCDD'nin borcu 5,3 milyar ...
İş dünyasından, Merkez Bankası ve hükümetin ekonomi yönetimine sert tepki!
TÜSİAD VE TÜRKONFED başkanları yüksek enflasyon ve faiz politikası nedeniyle hükümeti eleştirdi.
İhtiyaç kredilerinde faizler yüzde 60'ı buldu
Merkez Bankası faiz indirimine devam ederken, krediye ulaşım sorunları ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Gurbangulı Berdimuhamedov
Belçika
İran
Netanyahu
survivor all star
BBP
TV8
Fatih Erbakan
madenci