E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bakan Bayraktar: Bu konuda mutabık kaldık 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Rus Enerji Haftası kapsamında, açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar, Türkiye ve Rusya'nın enerji alanında örnek gösterilebilecek bir işbirliği içerisinde olduğunu vurguladı.

12.10.2023 - 12:11
Bakan Bayraktar: Bu konuda mutabık kaldık

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile birçok ülkeden bakan, hükümet temsilcisi, enerji şirketlerinin ve kuruluşlarının başkanları, bilim adamları ve uzmanların katıldığı Rusya Enerji Haftası'nın ana oturumunda konuştu.

"NÜKLEER ENERJİ ENDÜSTRİSİNDE RAKİBİMİZ YOK"

Putin nükleer endüstri söz konusu olduğunda Rusya'nın hiçbir rakibi olmadığını ve Rus devlet nükleer şirketi Rosatom'un şu anda yurt dışında 22 güç ünitesini aynı anda inşa ettiğini vurgulayan Putin, bunun dünya pazarının yaklaşık yüzde 80'ini oluşturduğunu dile getirdi. Putin, "Bunlar arasında Türkiye'deki Akkuyu NGS, tasarımdan hizmetten çıkarma aşamasına kadar tüm yaşam döngüsü boyunca uzmanlarımızın yöneteceği ilk yurt dışı projedir" ifadelerini kullandı.

Putin, Akkuyu NGS'nin yanı sıra Mısır ve Bangladeş'te de nükleer santral inşasına devam ettiklerini hatırlatırken, yurt dışındaki Rus nükleer santrallerinin inşasına üçüncü ülkelerin katılımına karşı olmadığını da belirtti.

"RUS PETROLÜ VE GAZINA YÖNELİK SÖZDE TAVAN FİYATLAR OLUŞTURULDU"

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırılarının ardından Avrupa ve Batılı ülkelerin Rusya'dan gaz alımına dair uyguladıkları tavan fiyat uygulamasını eleştiren Putin, "Bildiğiniz gibi Avrupa ülkeleri enerji kaynaklarımızı kullanmaktan fiilen vazgeçtiler. Tamamen olmasa da bunu yapmaya çalışıyorlar. Uzun yıllardır AB'nin ekonomik ve sosyal refahını sağlayan enerji kaynaklarımızı bırakmaya çalışıyorlar. Elbette yüzde 100 değil. Ancak bu da AB'deki refahın çok ciddi bir unsuruydu. Bankacılık hizmetlerine, navlun, sigorta işlemlerine kısıtlamalar getirildi, Rus petrolü ve gazına yönelik sözde tavan fiyatlar oluşturuldu" ifadelerini kullandı.

"İSRAİL, FİLİSTİN TOPRAKLARININ BELLİ BİR KISMINI ASKERİ GÜÇ YOLUYLA İŞGAL ETTİ"

İsrail-Hamas çatışmasına da değinen Putin, Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) kararlarının uygulanmasından ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasından yana olduğunu söyledi. Putin, "Bölgedeki çatışmaların genişlemesinin enerji sektörü de dahil olmak üzere ağır sonuçları olabilir. İsrail ve Filistin arasındaki durumun kısa süre içinde yatıştırılmasında başarı sağlanıp sağlanmayacağını bilmiyoruz. Ancak mevcut durum büyük sorunlara yol açabilir. Bu konuda bizim tutumumuz sadece bugün değil, başından beri böyleydi. Her şeyden önce egemen ve bağımsız bir Filistin devletinin BM kararları doğrultusunda kurulmasını başından beri savunduk. İsrail, Filistin topraklarının belli bir kısmını askeri güç yoluyla işgal etti. İsrail kurulurken bir Filistin devletinin kurulmasından da bahsedildi ama bu hiç yapılmadı" ifadelerini kullandı.

"ABD'NİN UÇAK GEMİSİNİ İSRAİL'E GÖNDERMESİ MEVCUT DURUMU KIZIŞTIRACAK"

Putin ayrıca, Filistin sorununun tüm Müslümanların kalbinde yara olduğunu belirterek, "Filistin sorunu bu bölgedeki (Orta Doğu'daki) herkesin kalbindedir" dedi. ABD'nin İsrail'i desteklemesini de eleştiren Putin, "ABD'nin uçak gemisini İsrail'e neden gönderdiğini anlamıyorum. Bu durumu kızıştıracak" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'DE PLANLANAN DOĞAL GAZ TRANSFER MERKEZİYLE HERKES İLGİLENİYOR"

Türkiye'de doğal gaz transfer merkezi kurulmasını öngören projeye de değinen Putin, gaz merkezi projesinin, gaz ticareti için tüm tarafların yararına olacak elektronik bir platform olacağını söyledi. Putin, "Burada öncelikle Avrupa kıtasında gaz ticareti için elektronik bir platform kurulması söz konusu. Bununla Türk dostlarımız, biz, ortaklarımız ve aynı zamanda Avrupa kıtasında bizim kaynaklarımızı almak isteyen herkes ilgileniyor" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA: BU KONUDA MUTABIK KALDIK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Rus Enerji Haftası kapsamında, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye ve Rusya'nın enerji alanında örnek gösterilebilecek bir işbirliği içerisinde olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Sadece doğal gaz ve nükleer alanında değil, aynı zamanda petrol, petrol ürünleri ve kömür alanında da ticaretimiz yoğun bir şekilde devam ediyor." diye konuştu.

İki ülkenin özellikle doğal gazda 40 yıla yaklaşan bir ticari işbirliğine sahip olduğunu belirten Bayraktar, "Rus şirketleri ve Rusya, Türkiye için güvenilir bir tedarikçi olma noktasında önemli bir krediye ve geçmişe sahip. Aynı zamanda Türkiye de büyüyen güvenilir bir piyasa olma noktasında Rusya için önemli bir ülke konumunda. Dolayısıyla bu işbirliği, kalıcı ve uzun soluklu bir şekilde devam ediyor." dedi.

Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin de (NGS) enerji işbirliği konusunda önemli bir proje olduğunu vurgulayarak, "Akkuyu NGS, bugün dünyanın en büyük nükleer şantiyelerinden, inşaatı devam eden projelerinden bir tanesi. Orada da nisan ayında nükleer yakıtı sahaya getirerek orayı da uluslararası anlamda nükleer tesis statüsüne kavuşturduk. Şimdi önümüzde artık ilk reaktörden elektriği üreteceğimiz süreç bulunuyor." ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Su sektöründe 3 şirkete rekabet soruşturması
Rekabet Kurumu ambalajlı su sektöründe faaliyet gösteren 3 şirkete soruşturma açılması kararı verdi.
KYK kredi/burs başvuruları başladı
Son dakika: Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğünün 2023-2024 eğitim öğretim ...
Bakan Bolat: Dış ticaret açığımız 5 milyar dolar
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Eylül ...
 
İSPARK ücretlerine zam! İşte yeni fiyatlar...
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı üçüncü oturumunda İspark'ın ...
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması: O tarihi işaret etti!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kendisine yöneltilen ...
2027'ye kadar 600 bin teknisyene ihtiyaç var
Küresel rüzgar enerjisi sektörünün gelişimi ve sürdürülebilirliği için ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ağır yaptırım olacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 26. Geleneksel Tüketici Ödülleri Zirvesi'nde ...
Bakan Işıkhan'dan 'çalışan emekliye ikramiye' açıklaması: Düzenlemeyi tamamladık
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışan emeklilerle ilgili ...
İlk konutlar 29 Ekim'de teslim edilecek
Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, depremzedeler için kalıcı konutların ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
rusya
abd
seçim
DEAŞ
ölüm haberi
1. Lig
Southampton
PSG
Slaven Bilic