Vatandaş ve şirketlerden gelen tepkiler üzerine 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe giren genelge değiştirildi. Bakanlık, genelgeyi daha yumuşatarak dünden itibaren yürürlüğe koydu. Ancak ortalık yine karıştı. Kimse neyin doğru, neyin yanlış olduğunu bilmiyor!
T.C Ulaştırma Bakanlığı tarafından 13 Ekim’de yayımlanan genelge ile araçların TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarına götürülme esasları ile ilgili yeni bir düzenlemeye gidildi.
Genelgeye göre, 1 Kasım’dan itibaren bir kişi bir takvim ayı içerisinde kendisine ait olmayan bir kişiye ait sadece bir aracın muayenesini yaptırabilecek. Bir kişiye ait birden fazla aracın muayenesini yaptırabilmesi için ise araç sahibi kişilerden alınmış noter onaylı vekâletname istenecek. Genelgeye göre özel şirketlere ait araçların muayenesini şirket çalışanlarının yaptırması durumunda ise o şirkette çalıştıklarını kanıtlayan bir yetkilendirme belgesi talep edilecek. Yetkilendirme belgesinde aracın plakası, plakasız araçlarda ise şasi numarasının belirtilmesi gerekecek. Yazı birden fazla araç için hazırlanabilecek. Şirket çalışanı olmayanların özel şirketlere ait araçların muayenesini yaptırabilmesi için yine araç sahibi şirketten alınmış noter onaylı vekâletname istenecek. Şirket araçlarının bir araç kiralama şirketine ait olması durumunda ise, çalışanın şirkette çalıştığını kanıtlayan belgeye ek olarak araçla ilgili kiralama sözleşmesini de yanında getirmesi istenecek. Bireylerin kendilerine ait araçları muayeneye getirmesi ile ilgili olarak ise herhangi bir sayısal sınırlama bulunmuyor. Genelgenin getirdiği yeni düzenlemelerin en önemli sonuçlarından biri de bundan böyle aracı muayeneye getiren herkesten T.C. kimlik numarası taşıyan ehliyet, nüfus cüzdanı veya pasaport istenecek olması.
Bakanlık bu düzenleme ile sahte muayene ve usulsüzlüklerin önüne geçmeyi amaçlıyor. Araç muayene için aracılık yapan kurumsal şirketlerin yanında, son dönemlerde bazı fırsatçıların vatandaşlardan araç muayenesi için para aldığı, ancak araçları muayeneye götürmeden sahte belgeler düzenledikleri tespit edilmişti. Geçtiğimiz yıl içinde Emniyet ve Jandarma birimleri tarafından yapılan operasyonlarda da birçok sahte muayene belgesi ele geçirilmişti.
Araç muayenesinin ayrıntıları!
Muayeneye götürdüğünüz aracın ruhsatı başka bir kişi üzerine ise;
Yanınızda T.C. kimlik numarasını gösteren nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet olmalı. Bulunduğunuz takvim ayı içinde istasyona daha önceden araç götürdüyseniz, aracın ruhsat sahibinden alınmış noter onaylı vekâletname ile istasyona gitmelisiniz. Vekâletname son 1 ay içinde düzenlenmiş olmalı ve araç plakası, plakasız araçlar için ise şasi numarası açıkça belirtilmeli. Vekâletnamede aracı muayeneye götürecek kişinin T.C. kimlik numarası, isim ve soyisimleri belirtilmiş olmalı.
Muayeneye götürdüğünüz araç çalıştığınız şirkete ait ise;
T.C. kimlik numarasını gösteren nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet olmalı. Şirket tarafından antetli kağıda imza yetkilileri tarafından imzalanmış yetkilendirme yazısı gerekmekte. Yazıda araç plakası, plakasız araçlar için ise aracın şasi numarası, muayeneye götürecek kişinin T.C. kimlik numarası, isim ve soyisimleri belirtilmeli. Yazı, plaka listesi veya plakasız araçlar için şasi numarası listesi içermek kaydıyla birden fazla araç için hazırlanabilir. Şirket ünvanı, vergi dairesi ve numarası yazıya eklenmeli. Muayene tarihinde geçerliliği bulunan şirket imza sirkülerinin veya şirket imza yetkililerini gösteren vekâletnamenin aslı ya da noter onaylı suretleri ile istasyona gidilmeli. Şirket yetkilileri tarafından, şirket çalışanlarına noter onaylı vekâletname de verilebilir.
Muayeneye götürdüğünüz araç çalışanı olmadığınız bir şirkete ait ise;
Yanınızda T.C. kimlik numarasını gösteren nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet olmalı. Şirket tarafından tarafınıza noter onaylı vekâletname verilmeli. Vekâletname son 1 ay içinde düzenlenmiş olmalı. Araç plakası, plakasız araçlar için şasi numarası, aracı muayeneye götürecek kişinin T.C. kimlik numarası, isim ve soyisimleri vekâletnamede yer almalı. Vekâletname plaka listesi veya plakasız araçlar için şasi numarası listesi belirtilmek kaydıyla birden fazla araç için de hazırlanabilir. Bu durumda farklı tarihlerde muayene olacak her bir araç için vekâletnamenin son bir ay içinde alınmış olması şartı aranır. Vekâletnamede şirket unvanı, vergi dairesi ve numarası açıkça belirtilmelidir.
Muayeneye götürdüğünüz araç resmi plakalı ise;
Yanınızda T.C. kimlik numarasını gösteren nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet olmalı. Ayrıca aracın kullanıldığı kurumda çalıştığınızı gösteren bir kurum kimlik kartı bulunmalı
HaberTürk (Ahmet Çelik)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...