VİZE işlemlerinin zorlaşması Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün’ün deyimiyle “vizenin aslanın ağzında” olması yeni bir sektörün de doğmasına neden oldu: Vize danışmanlığı. Vatandaş adına vize başvurusunu yapan, gerekli evrakı toplamanıza yardımcı olan, işlemleri takip eden bu şirketler, gerektiğinde müşterilerinemülakat provası bile yaptırıyor. Karşılığında ise belli bir danışmanlık ücreti alıyor. Bu ücret kimi zaman 60 lira oluyor, kimi zaman 80. Bu parayı ödeyenler vize evrakları içinde boğulmaktan kurtuluyor. www. vizeislemleri.comadlı internet sitesini tıkladığınızda karşınıza “Konsolosluktaki özel temsilciniz” cümlesi çıkıyor.
60 TL’YE EVRAK TOPLUYORLAR
Sitenin kurucusu Baran Uraz 10 yıldır vize danışmanlık hizmeti verdiklerini söylüyor ve yaptıkları işi şöyle özetliyor: “Vize almak isteyen vatandaş bize geliyor, pasaportunu veriyor, biz de ona gerekli evrakı toplamasında yardımcı oluyoruz. Evrak tamamlandıktan sonra en kısa sürede o kişi adına vize başvurusunda bulunuyoruz. Geçen ayki vize alımı başarı oranımız yüzde 99.6’ydı. Bu hizmet karşılığında damüşterimizden ortalama 60 lira alıyoruz. Vatandaş 60 lirayı ödüyor ama birçok telaştan ve sıkıntıdan da kurtuluyor.”
DÜRÜST OLMANIZ ŞART
ABD ve İngiltere konsolosluklarının parmak izi aldığını, Almanya konsolosluğuna ise başvurunun şahsen yapılması gerektiğini hatırlatan Uraz sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu üç ülkenin konsolosluklarına müşterilerimiz ister istemez gitmek zorunda. Ancak biz bu konsolosluklar için de danışmanlık yapıyoruz. Yine çalışanlarımız müşterilerimize yardımcı oluyor. Hatta zaman zaman ön mülakatı biz yapıyoruz. Ne gibi soruların geleceğini söylüyoruz. Onlara dürüst olmalarını, sadece soruya yanıt vermeleri gerektiğini söylüyoruz. Kılık kıyafet ve konuşma bu mülakatlarda çok önemli.
90 SORU SORUYORLAR
BARAN Uraz vize için Amerika’nın 90’a yakın soru sorduğunu söylüyor: “ABD 5-6 soru sorar. Ne iş yaptığınızı, ABD’de bir yakınınız olup olmadığını, gelirinizi sorar. Ama ABD vizesi için zaten DS160 adlı bir formu doldurup başvurudan iki gün önce konsolosluğa vermeniz gerekir. 90’a yakın sorunun sorulduğu bu formla zaten ABD sizin hakkınızda yeterli bilgiyi edinir. Geriye formaliteler kalır. İngiltere ise çok sistemli çalışır. Vize başvurularını World Bridge adlı aracı bir kurumla alır. Geçen yıl, 12 Dev Adam İngiltere’de oynanacak İsrail milli basketbol maçı için antrenmanı yarıda kesip, otobüsle İngiltere Konsolosluğu’na gitmiş, vizeyi öyle almıştı. Rakiplerimiz maça konsantre olurken, NBA yıldızı oyuncularımız nelerle uğraşıyor.”
Kılık kıyafet çok önemli
VİZE danışmanlık işi yapan bir diğer isim de www.vizealimi.com sitesinin sahibi Mustafa Temel. “Konsoloslukların işine akıl sır ermez” diyen Temel son dönemde İspanya ve Çek Cumhuriyeti’nin vize işlemlerinde daha ılımlı olduğunu söylüyor: “Fransa yoruyor. Almanya, İngiltere ve Fransa başvuruları şahsen istiyor. Ama genel olarak Avrupa ülkeleri evraka, ABD ise tipe bakıyor. öncelikle görünüş, kılık kıyafet ve konuşmaya bakıyor. Diksiyona önem veriyor. Psikoloji de ölçüyorlar. Kendime vize almak için ABD Konsolosluğu’ndan içeri girdim, bekliyorum. Kapalı bir alan, ister istemez terledim. Görevli, “Neden terlediniz, psikolojik bir sorununuz mu var?” diye sordu. ‘Hava bunaltıcı, ondan terledim’ dedim. Çok ufak detaylara takılabiliyorlar. Zaten ABD Konsolosluğu çoğu zaman evrakı içeri bile almıyor. Eğer gözleri tutarsa vizeyi kolayca veriyorlar.”
Yaşlılar kolay vize alıyor
www.vizealimi.com sitesinin sahibi Mustafa Temel’e vize başvurularında başka kimlerin daha avantajlı olduğunu soruyoruz, “Yaşlılar” diyor ve ekliyor: “Çünkü Avrupalı, ‘Nasıl olsa bu kişi yaşlı, ülkemizde kalmaz, kaçak olarak da çalışmaz’ deyip yaşlılara, gençlere oranla çok daha kolay vize veriyor.” Temel, pasaportunda Irak vizesi olanlara kolay kolay Schengen vizesi verilmediğini söylüyor: “Bu yüzden müşterilerimizi uyarıyoruz, Irak vizesi alacaksanız, vizeyi pasaportunuza yapıştırtmayın diye. Aynı durum Küba için de geçerli.”
Vize şikâyetlerinden örnekler
Bir öğretim üyesi olarak, AB ülkelerine turistik seyahat bile olsa vizesiz girebilme hakkına sahip olmam gerekir. Devlet üniversitelerinde çalışan doçent ve profesör kadrosundaki bütün öğretim elemanlarına yeşil pasaport verildiği için, çoğu AB ülkelerine vizesiz olarak girebiliyor. Aynı statüde çalışan biz vakıf üniversitesi öğretim üyelerine, her başvurumuzda dalga geçer gibi üç ya da en fazla altı aylık vize veriliyor. Bu durumda kendimi aşağılanmış hissediyorum.” (Akademisyen/İstanbul)
--
AB üyesi bir ülkenin, üst düzey bankacıları ile kredi konularında görüşmek için davet aldım. Sponsor kurumdan gelen davet mektubunda kurumun benimle ilgili her türlü masrafa kefil olduğu belirtilmesine rağmen, konsolosluk benden 23 maddelik bir evrak listesi istedi. Ben de bu durumu protesto ederek toplantıyı iptal ettim ve durumu karşı tarafa ilettim. Muhataplarım bu duruma tabii üzüldüler. Bu ülkelerle ilgili bir şey yapmak lazım.” (İşadamı/İstanbul)
--
Bir Erasmus öğrencisi olarak vize başvurusu sırasında herhangi bir Türk bankasından 2 bin 500 Euro’luk teminat mektubu istediler. Üstelik bu paranın bir yıllık teminat kapsamına alınması gerekiyormuş. Bu parayı bulmak için uğraşırken, gidişim 2 ay gecikti. Bu gecikme ilk kez gittiğim ülkeye uyum sağlamamı etkiledi.” (Öğrenci/İzmir)
RANDEVU ALMAK BİLE 23 LİRA
VİZE denilince akla ilk olarak sabahın kör saatinde başlayıp, akşama kadar süren uzun kuyruklar geliyor. Ancak vize kuyrukları da artık randevulu. Önce çağrı numarasını arıyor, randevunuzu alıyorsunuz; sonra da gerekli evrakı toplayıp, vize harçlarını yatırıp size söylenen gün ve saatte konsolosluğa gidiyorsunuz.
İKS Çağrı Merkezi başta Almanya, ABD, İngiltere, Fransa ve İsviçre olmak üzere 10 ülkenin vize işlemleri için randevu sağlıyor. İKS Genel Müdürü Yasemin Deniz Saral 8 yıldır vize bilgi ve randevu hizmeti verdiklerini söyledi. Saral sistemin işleyişini şöyle anlattı: “Nasıl hastanelerden muayene için randevu alınıyorsa, konsolosluklardan da vize için randevu alınıyor. Vize başvurusunda bulunmak istenilen ülkeye ait çağrı merkezi numaramız arandığında, müşteri temsilcilerimiz vize için gerekli olan evrakı ve bilgileri kişiye aktarıyor. Başvuru sahibinin ad ve soyadı sisteme kaydediliyor ve ona en yakın zamana randevu günü ve saati veriliyor.”
1 AY SONRASINA
Almanya Başkonsolosluğu’nun internet sitesine girdiğinizde karşınıza randevu sistemiyle ilgili bilgiler çıkıyor. İKS Çağrı Merkezi’ni aradığınızda öncelikle randevu alabilmek için kredi kartıyla 23 lira ödüyorsunuz. Almanya turistik vize için randevuları ise yaklaşık 1 ay sonrasına veriyor!
HaberTürk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...