Müfettişlerin akraba olmayan kişiler arasında yapılan nakilleri tek tek incelediğine dikkat çeken Akdağ, akraba olmayan kişilerden yapılan organ nakillerinde para alma işine karışan sağlık personelinin de ciddi cezalar alacaklarını söyledi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ sağlık işçilerinin toplu sözleşme imza törenine katıldı. Bakanlıkta yapılan imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Akdağ, organ nakline getirilen düzenlemeye ilişkin sorular üzerine, bakanlık müfettişlerinin akraba olmayan kişilelerle ilgili soruşturmayı yürüttüğünü dile getirdi. Özellikle Antalya'da yapılan akrabalık dışı canlı nakillerle ilgili yoğun araştırma yaptıklarını kaydeden Bakan Akdağ, İstanbul'da bir hastanede de yapılmış çok sayıda nakil bulunduğunu ifade etti.
"Son yıllarda yapılan nakillerin bütün dosyalarını müfettişler inceliyor. Akraba olmayan kişilerden nakli gerçekleştiren ekipler nakillere karışmışlarsa çok ciddi yaptırımları olacak." diyen Akdağ, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun kararını bir kez daha hatırlattı. Akraba dışında organ nakli yapılan hastanelerdeki nakilleri sonlandırdıklarına işaret eden Akdağ, bu nakillere daha geniş kurulun karar verdiğini, ardından organ naklinin yapıldığını belirtti. Daha önce hastanelerdeki 3 kişiden oluşan kurulun nakle karar verdiğini dile getiren Bakan, artık bölgesel etik kurulunun ardından uygun bulursa Ulusal Organ Nakli Koordinasyon Kurulu'nun talebi görüşüp organ nakline izin verildiğini dile getirdi. Akdağ, "Organların parayla alınıp satılmasını etik görmüyoruz ve hukuki değil." şeklinde konuştu.
Domuz gribi aşısıyla ilgili son durumun sorulması üzerine Bakan Akdağ, "Kendileriyle görüştüğümüz firmaların ikisinin ruhsatları aldığı bilgisi ulaştı. Diğeri de süreci tamamlamak üzere. Türkiye'deki ruhsat prosedürü de devam ediyor. İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nde bu ruhsat prosedürü devam ediyor. Alımların devam ederek ilk parti aşıların Türkiye'ye gelmesi ümit ediyorum." cevabını verdi.
BAKAN AKDAĞ POLİSLERE SAHİP ÇIKTI
"IMF eylemlerinde polis biber gazı kullanıldı. Bir kişi kalp krizinden öldü. Kullanımın miktarı noktasında İçişleri Bakanlığı ile bir çalışma yapılabilir mi?" sorusuna Akdağ, İçişleri Bakanlığı'nın biber gazı kullanımında bilimsel esaslar çerçevesinde hareket ettiğini söyledi. Bu tip gösterilerde şiddet unsurunun ortaya çıktığını kaydeden Akdağ, polisin bu şiddeti birtakım enstrümanları kullanarak engellemeye çalıştığına işaret etti.
"Polisin işinin zor olduğunu anlamak lazım. Karşınızda size ve topluma karşı hareket edenler şiddet kullananlar var. Bunu durdurmak zorundasınız." diyen Akdağ, polisin işinin kolay olmadığını aktardı. Polisin bir taraftan kendisini korumak, diğer taraftan vatandaşı korumak ve dengeli güç kullanmak zorunda olduğunu kaydeden Akdağ, "Polis teşkilatının bu hususta her türlü teknik bilgiyi kullanarak hassas davrandığını biliyorum. Genel yaklaşım itibariyle şiddet olaylarındaki yaklaşım çağdaş ülkelerin yaklaşımıyla aynı." dedi.
Sağlık İş Başkanı Mustafa Başoğlu da IMF eylemlerinin emeğin hakkını koruyan gösteriler olmadığını kaydetti. Küresel sermayeye karşı çıkarken dükkanların ve bankaların camlarının kırılmasının yanlış olduğunu ifade eden Başoğlu, polisi yıpratmaya yönelik açıklama ve haberlerin yanlışlığını savundu.