ABD Başkanı Barack Obama’nın İran’a 30 yıllık düşmanlığı sona erdirmek için ‘dürüst ve karşılıklı saygı temelinde’ yeni başlangıç önerdiği tarihi Nevruz mesajına, Tahran ‘Değişim için söz değil, icraat önemli’ yanıtını sert bir üslupla verdi. Yılmayan Obama yönetimi, diyalog için yeni adımlar atacağını duyurdu.
Dün İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, devlet televizyonundan da yayımlanan Şiilerin kutsal kentlerinden Meşhed’de on binlere seslenişinde, ABD’den 1979’dan beri güttüğü düşmanlık siyasetinden vazgeçildiğine dair somut adım istedi. “Tutumunuzu değiştirirseniz, biz de tutumumuzu değiştiririz” diyen Hamaney, bununla birlikte Obama’nın sözlerinde bile değişimi göremediklerini söyleyip çok sert çıktı: “Yeni Amerikan yönetimi ve başkanını tecrübe etmedik. İzleyip karar vereceğiz. Değişim sloganı atıyorlar ama pratikte değişim göremiyoruz. Politikanızdaki değişim nedir? Yaptırımları kaldırdınız mı? İran’ın dondurulmuş mal varlıklarını serbest bıraktınız mı? Siyonist rejime (İsrail) desteğinizi kestiniz mi? İran halkına çamur atmaktan vazgeçtiniz mi? Söyleyin bize, neyi değiştirdiniz? Hatta yeni Amerikan başkanının sözlerinde bile değişim göremiyoruz. Daha ilk gününde İran’a hakaret etti. Değişimin işareti nedir? Neyin değiştiğini açıklığa kavuşturun. Sözde değişim olmaz. Amerikan liderleri şunu bilmeli; Ne halkımızı kandırabilir ne de korkutabilirsiniz. Amerikan hükümeti aynı politikaları ve 30 yıllık istikameti devam ettirdikçe biz de aynı ulus olarak kalacağız.”
‘ABD değişmezse İran kârlı çıkar’
ABD’nin 1980-88’deki savaşta İran’a karşı devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’e desteğini ve 1988’de 290 yolcusuyla İran uçağını düşürmesini unutmadıklarını belirten dini lider, “İran’a karşı bütün terörist grupları desteklediler. Maalesef bu destek hala sürüyor” diyerek Pakistan-İran sınırında İran güvenlik güçlerine saldırıları andı. Hamaney, Obama’nın mesajındaki “ABD, İran’ın uluslararası toplumda hak ettiği yerde durmasını istiyor. Bu yere terör ve silahla değil, İran halkı ve medeniyetinin gerçek büyüklüğünü gösteren barışçıl eylemlerle varılır. O büyüklüğün ölçüsü yıkma yeteneği değildir” sözüne şöyle çattı: “Yeni yılı kutladı, ama İranlıları teröre destek olmak ve nükleer silahlar peşinde koşmakla suçladı. ABD’de kararları kimin aldığını bilmiyoruz, Başkan mı, Kongre mi ya da başka biri mi? Fakat biz mantıkla hareket ediyoruz, duygularla değil. Washington politikasını değiştirmezse bundan İran karlı çıkar. 30 yıl ambargo uyguladınız, İran bundan güçlenerek çıktı. Bunun için Amerikalılara teşekkür ederiz!” Bu sözler üzerine kalabalıktan ‘Amerika’ya ölüm! İsrail’e ölüm! Hamaney rehber’ nidaları yükseldi.
Obama’dan doğrudan Hamaney’e
İran dini liderinin konuşması öncesi Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, İran’ı ikna için yeni adımların geleceğini belirtti. Gibbs, İran politikasını tümüyle gözden geçirmekte olduklarını, bundan sonra atacak adımı belirlediklerini, daha sırada çok adım olduğunu, ama bunları bugün açıklayamayacağını söyledi. New York Times, değerlendirilen adımlar arasında Obama’nın doğrudan Hamaney ile iletişim kurmasının bulunduğunu yazdı.
Obama’nın zeytin dalını İranlı reformcular havada kaptı. Cumhurbaşkanlığı seçimine aday olan eski meclis başkanı Mehdi Kerrubi, “ABD’nin yaptıklarını, 1950’lerde Musaddık hükümetini devirmelerini asla unutamayız, ama bunlar düşmanlığın sürmesini haklı çıkaramaz. Meseleler böyle gitmez” dedi. Laikçi İranlılar ise Obama’nın ‘İran İslam Cumhuriyeti’ demesine bozuldu. ABD’ye kaçmış Anik Arakel, Obama’nın ‘Yeni yılınız kutlu olsun’ sözünü Farsça “İyd-e şoma mubarek” diye söylemesiyle kendinden geçti: “Vay be! Gerçekten güzel, fantastik. Hiçbir başkan böyle kutlamamıştı.” (ap, afp, Reuters)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|