Karar tasarısı geçen Eylül ayında Kongre Dış İlişkiler Komisyonu'ndan geçmiş, bunun üzerine Washington Büyükelçimiz Namık Tan istişare için Ankara’ya çağrılmıştı.
Yıllardan bu yana tartışılan karar tasarısı, bu defa kongre üyelerinin siyasi hesapları ile gündeme geldi. ABD Kongresi’nde Ermeni lobisinin etkisiyle tasarıyı geçirmenin hesapları yapılıyor. Ermeniler'in kongredeki en büyük destekçisi Temsililer Meclisi Başkanı Nancy Pelosi oldu.
ABD’de sistem, ‘güçler ayrılığı prensibi’ adı verilen yasama, yürütme ve yargı organlarının tamamen birbirinden bağımsız çalışması üzerine kurulu. Milletvekilleri seçim bölgelerinde çok uzun süren siyasi mücadele sonucu partilerinden aday olabiliyor. Bu süreçte ABD başkanlarının parti milletvekili adaylarının belirlenmesindeki etkileri yok denecek kadar az. Her iki yılda bir seçilen vekiller de görev yaptıkları süre boyunca bir sonraki seçimi kazanabilmenin hesabıyla hareket ediyorlar. Bu durumda başkanlar kendi istedikleri kanunların onaylanması sürecinde aynı partiye mensup milletvekillerini dahi ikna etmek için büyük çaba harcıyor.
Başkan Barack Obama'nın partisi Demokratlar geçen Kasım ayında yapılan seçimlerde hezimete uğradı. Bugün Kongre Genel Kurulundaki toplantı da hezimete uğrayan Demokratlar'ın çoğunlukta olduğu son genel kurul toplantısı oldu. Milletvekilleri bu toplantı ardından tatile çıkacak.
Yılbaşından sonra da çoğunluğunu Cumhuriyetçiler'in oluşturduğu yeni seçilen vekiller göreve başlayacak. Ermeni ve Rum lobisinin etkisi altındaki Demokrat vekiller son genel kurul toplantılarında seçim kampanyalarında verdikleri sözü yerine getirerek Ermeni lobisinin desteğini sürdürmeyi hedefledi. Başkan Barack Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da seçim kampanyaları sırasında Ermeniler'den destek aldıkları için Kongre'deki bu çalışmalara yeterince karşı çıkamıyor. ABD'deki Yahudi lobisinin ‘Mavi Marmara' kirizi nedeniyle Türkiye'ye desteğini çekmesi Washington’da Türkiye’nin elini zayıflattı.
BUSH NASIL DURDURMUŞTU?
Bir önceki ABD Başkanı George Bush, kongre üyelerini bizzat telefonla arayarak Türkiye’nin önemini anlatmış; karar tasarısının geçmesi durumunda Amerika’nın göreceği zararları sıralayarak tehlikeye dikkat çekmişti. Ayrıca Amerikan medyası başta ekonomik kriz ve savaşlar olmak üzere çok ciddi konularla mücadele edilirken, 1915 yılındaki olayları tartışmaya açarak Amerika’nın Türkiye gibi bir dostunu kaybetmeyi göze almasındaki sorumsuzluğu nedeniyle Kongre üyelerini eleştirmişti.
BÜYÜKELÇİLİK VE TÜRK LOBİSİ ALARMDA
Türk Büyükelçiliği, Kongre’deki Ermeni oyununa dair ilk istihbaratı aldığı Cuma gününden itibaren uykusuz çalışıyor. Büyükelçi Namık Tan Kongre’deki milletvekillerinin birçoğuna telefonla ulaşarak Türk-Amerikan ilişkilerinin önemini ve Karar Tasarısının geçmesi durumunda bu ilişkinin göreceği zararı anlattı. Türkiye için çalışan lobi şirketleri ve Amerika’daki Türk toplumu da milletvekillerine ulaşarak Ermeni lobisinin oyununu bozmaya çalışıyor. Başbakan Erdoğan da Obama’ya bir mektup yazarak “Tasarının gündeme gelmesi ve kabul edilmesi, Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceğinde tamiri zor olumsuz sonuçlara neden olur” dedi.
ASİMETRİK LOBİ SAVAŞI
Washington’da Türkiye’nin haklılığını anlatmakta zorlanmasının nedeni Ermeni diasporasının karşısında Türk toplumunun yeterince varlık gösterememesi. Türk Büyükelçiliği, lobi şirketlerinin yardımıyla büyük gayret gösterse de Ermeni diasporasının kongre üyeleri üzerindeki etkisini karşılamak mümkün değil. Tek amacı Türkiye düşmanlığı yapmak olan Amerika’daki Ermeni dernekleri diasporanın nüfusunu ve ekonomik gücünü yıllardır seferber ederek büyük mesafe katetti. Washington’da Türkiye’yi destekleyen milletvekilleri bile Ermenilerin yalanlarına inandıkları halde Türk-Amerikan dostluğunun zarar görmemesi için karar tasarısına karşı çıkıyor.
GENEL KURUL GÜNDEMİNE GELİRSE GEÇME RİSKİ YÜKSEK
Ermeniler'in önde gelen destekçilerinden Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi bugünkü genel kurul oturumunda karar tasarısını görüşmeye açarsa milletvekillerinden çoğunluğunun yasaya evet oyu verme riski yüksek. Halihazırda Temsilciler Meclisi’ndeki 435 üyeden 148’inin yasa teklifinde imzası bulunuyor.
ERMENİLERİN BİR SONRAKİ HEDEFİ TAZMİNAT VE TOPRAK TALEBİ
Ermeni diasporesı yasayı geçirdikten sonra hukuki mücadeleye ağırlık vererek 1915 olaylarında yakınlarını kaybeden ailelere tazminat ödetmeyi hedefliyor. Ermeni dernekleri Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’ni ’Batı Ermenistan’ olarak anarak Türkiye’den toprak talebinde de bulunuyor.
ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi Türk siyasetçi ve lobicilere kapısını açmazken her sabah güne Türk kuaförü Ömer Çevirme’nin kuaför koltuğunda başlıyor.
Vatan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |