Brüksel'de bir araya gelen AB liderleri zirvesinde euro bölgesindeki mali kriz tartışılıyor.
İki gün sürecek zirvede liderler, aşırı borç yükü altından kalkamayan ülkelere yardımın, daimi bir sisteme göre belirlenmesini istiyor.
Gözlemciler, halihazırdaki AB anlaşmalarında böyle bir sisteme yer açacak değişikliğin yapılması konusunda liderlerin bir mutabakata varmasının beklendiğini, fakat mali yardım sisteminin nasıl işleyeceğinin tartışma ve pazarlıklara sahne olacağını bildiriyor.
Brüksel zirvesi, Yunanistan ve İrlanda ekonomilerini kurtarmak için AB'nin on milyarlarca dolarlık yardım kredisini devreye sokmasını izliyor.
Portekiz ve İspanya ekonomilerinin de benzer kurtarma paketlerine muhtaç kalacağı korkusu AB'yi endişelendiriyor.
Kurtarma paketleri
Brüksel'deki BBC muhabiri Matthew Price, Euro kullanan bir dizi ülkede büyüyen borç yükünden piyasaların duyduğu kaygının ortak para birimi euro üzerindeki baskıları tırmandırdığını söylüyor.
AB, önce Yunanistan ve daha sonra İrlanda deneyimi ardından, gelecekte kurtarma paketlerini daha sistemli şekilde harekete geçirmek istiyor.
AB hukukunda bu yeni sistemi hayata geçirmek için öncelike Birliğin yasalarında bazı ufak değişiklikler yapmak gerekecek.
Liderlerin AB anlaşmalarında değişiklik planını onaylamaları bekleniyor. Fakat daimi bir mali yardım sisteminin ancak iki yıl sonra işlerlik kazanabileceği söyleniyor.
Bu zaman zarfında ise AB, Yunanistan ve İrlanda vakalarında olduğu üzere geçici mekanizmalarını devreye sokmak zorunda.
Hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...