Beklentiler doğrultusunda gelen faiz indirim kararının ardından Merkez Bankası bu defa zorunlu karşılık oranlarını yeniden belirledi. Politika faizini yarım puan indirerek yüzde 6.50'ye çeken Merkez Bankası mevduatın vadesini uzatmak için de zorunlu karşılıklarda artışa gitti. Buna göre, daha önce yüzde 6 seviyesinde olan zorunlu karşılıklar, artık yüzde 5-8 arasında değişiyor. Vade kısaldıkça karşılık oranı yükselecek. Bu hamle ile tasarrufların vadesinin uzatılması hedefleniyor.
LİKİDİTE NE KADAR AZALACAK?
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada ise zorunlu karşılıklara ilişkin yeni düzenlemeyle, mevcut verilere göre piyasa likiditesinin yaklaşık 7.6 milyar lira ve 200 milyon dolar azaltılmış, parasal koşullarda sıkılaşma sağlanamış olacağı belirtildi.
Merkez Bankası'nın Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğine göre, zorunlu karşılık oranları,
-Türk lirası yükümlülükler için; vadesiz, ihbarlı mevduatlar ve özel cari hesaplarda yüzde 8,
-1 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesaplarında (1 ay dâhil) yüzde 8,
-3 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesaplarında (3 ay dâhil) yüzde 7,
-6 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesaplarında (6 ay dâhil) yüzde 7,
-1 yıla kadar vadeli mevduatlar/katılma hesaplarında yüzde 6,
-1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli mevduatlar/katılma hesapları ile birikimli mevduatlar/katılma hesaplarında yüzde 5,
-Mevduat/katılım fonu dışındaki diğer yükümlülüklerde yüzde 8,
-yabancı para yükümlülükler için yüzde 11 olarak belirlendi.
Tebliğ 7 Ocak 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
MERKEZ BANKASI'NIN AÇIKLAMASI
Merkez Bankasından yapılan açıklamada zorunlu karşılıklara ilişkin yeni düzenlemeyle, mevcut verilere göre piyasa likiditesinin yaklaşık 7,6 milyar lira ve 200 milyon dolar azaltılmış, parasal koşullarda sıkılaşma sağlanamış olacağı belirtildi.
Açıklamada, gelecek yıl içinde TL cinsi mevduat dışı yükümlülüklerden uygun görülenlerin vadelerinin uzamasını teşvik amacıyla ayrı bir çalışma yapılması planlandığı bildirildi.
Ayrıca yabancı para yükümlülükler için uygulanan zorunlu karşılık oranının önümüzdeki dönemde vade dilimlerine göre farklılaştırılmasının söz konusu olabileceği duyuruldu. Merkez Bankasından zorunlu karşılıklara ilişkin açıklama yapıldı.
ZORUNLU KARŞILIKLAR, VADE YAPISINA GÖRE FARKLILAŞTIRILDI
Açıklamada, bankacılık sektöründe genel olarak borçların vadesinin varlıkların vadesinden daha kısa olması, sektörü likidite ve faiz riskine maruz bırakarak bankacılık sisteminin şoklara karşı hassasiyetini artırdığı belirtilerek, zorunlu karşılıklarda yapılan düzenlemeye ilişkin şu bilgilere yer verildi:
''Bu itibarla, halihazırda yüzde 6 olan Türk Lirası zorunlu karşılık oranı, mevduatların vade yapısına göre farklılaştırılarak;
-Vadesiz, ihbarlı mevduatlar, özel cari hesaplar, 1 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları ve mevduat/katılım fonu dışındaki diğer yükümlülüklerde yüzde 8,
-3 ve 6 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesaplarında yüzde 7,
-1 yıla kadar vadeli mevduatlar/katılma hesaplarında yüzde 6,
-1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli mevduatlar/katılma hesapları ile birikimli mevduatlar/katılma hesaplarında yüzde 5 olarak belirlenmiştir.
Bu şekilde bankacılık sisteminde kaynakların vadesinin uzatılması yoluyla vade uyumsuzluğunun azaltılmasına, dolayısıyla finansal istikrara katkı sağlanacağı değerlendirilmektedir.''
ZORUNLU KARŞILIK TABANI GENİŞLETİLDİ
Açıklamada, uygulamanın etkinliğini sağlamak için vadesiz mevduat faiz oranının yıllık yüzde 0,25'i geçemeyeceğine dair bir düzenleme yapıldığı belirtildi.
Ayrıca, bankaların Merkez Bankasıyla ve birbirleriyle gerçekleştirdikleri repo işlemlerinden sağlanan fonlar dışında kalan yurt içi ve yurt dışı tüm repo işlemlerinden sağladıkları fonların da zorunlu karşılığa tabi tutularak zorunlu karşılık tabanının genişletildiği kaydedildi.
Açıklamada, yapılması öngörülen düzenlemelere ilişkin de şu bilgiler yer aldı:
''Türk lirası zorunlu karşılık oranında mevduatların vade yapısına göre farklılaştırma yapılması ve bankaların bahse konu müşterileriyle yaptıkları repo işlemlerinden sağladıkları fonların zorunlu karşılık yükümlülüklerine dahil edilmesiyle birlikte, mevcut verilere göre piyasa likiditesi yaklaşık 7,6 milyar Türk lirası ve 200 milyon ABD doları azaltılmış, parasal koşullarda sıkılaşma sağlanmış olacaktır. Ayrıca, önümüzdeki yıl içinde Türk lirası cinsi mevduat dışı yükümlülüklerden uygun görülenlerin vadelerinin uzamasını teşvik etmek amacıyla ayrı bir çalışma yapılması planlanmaktadır.
Döviz tevdiat hesaplarının ve diğer yabancı para yükümlülüklerin de vadelerinin uzamasını teşvik etmek amacıyla yabancı para yükümlülükler için uygulanan zorunlu karşılık oranının önümüzdeki dönemde vade dilimlerine göre farklılaştırılması söz konusu olabilecektir.''
HaberTürk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |