Araştırmaya göre, özellikle meme, kolorektal ve rahim kanseri vakalarında öngörülenin üzerinde artış görüldü. Kadınlarda erken başlangıçlı kanserlerin yüzde 63’ünü oluşturduğu tespit edilirken, en yaygın türlerin melanom, meme ve tiroid kanseri olduğu belirtildi. Erkeklerde ise melanom, kolorektal ve testis kanseri öne çıktı.
Araştırmacılar, erken yaşta teşhis edilen kanserlerin yaklaşık yüzde 63'ünün kadınlarda görüldüğünü ve artış tespit edilen kanser türlerinin başında meme ve rahim kanserinin yer aldığını belirtti.
Görülme oranı artan 14 kanser türünden testis, rahim, kolorektal ve kemik-eklem kanserlerine yakalan kişilerin ölüm oranlarında artış görüldüğünü bildiren araştırmacılar, bu oranın kanser teşhisi konulan genç yetişkin yaş grubundaki kişilerde artmadığını kaydetti.
Araştırmacılar, elde edilen bulguların erken başlangıçlı kanserlerin önlenmesi ve taranması konusunda önemli sonuçlar doğurabileceğini belirtti.
Ulusal Kanser Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan, çalışmanın başyazarı Meredith Shiels, "Hangi kanserlerin genç yaş gruplarında arttığını ve bu artışların daha ileri yaş gruplarında da görülüp görülmediğini anlamak, artışın nedenlerini araştıracak gelecekteki çalışmaları yönlendirecektir." ifadelerini kullandı.
Vaka sayılarında artış gözlemlenen kanser türlerinden bazılarının aşırı vücut ağırlığıyla ilişkili olduğuna dikkati çeken Shiels, "Bu nedenle önde gelen hipotezlerden biri, obezite oranlarının artması." dedi.
Araştırma, Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin "Cancer Discovery" adlı dergisinde yayımlandı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...