Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) raporla ortaya koyduğu ve faturalara yansıyan usulsüzlükler, aradan geçen süreye karşın giderilemedi. Bu kez Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) ‘İvedi Durum Raporu’ hazırlayarak Enerji Bakanlığı’na gönderdi. YDK’nın hazırladığı raporda, devletin 66 trilyon TL’lik (66 milyon YTL) alacağının Ova Elektrik alacaklarından ‘zaman aşımına uğramadan tahsil edilmesi’ istendi. Başbakanlık ve Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulları’nın inceleme yaptığı konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı da devreye girdi. Ancak oluşturulması öngörülen komisyon, aradan geçen 6 aya karşın bir türlü kurulamadı. MHP’li Oktay Vural da “İş zaman aşımına götürülmeye çalışılıyor, bir an önce gereken yapılmalı” uyarısında bulundu.
Tahsil edilemedi
Fatura skandalında bugüne uzanan süreç şöyle gelişti: Cumhurbaşkanlığı DDK, Gebze-Dilovası Doğalgaz Santrali’ndeki ısı sarfiyatı ve atık ısı bedeli konusunda Ova Elektrik AŞ’ye 2003 yılına kadar 66 trilyonluk fazla ödeme yapıldığını tespit etti. Bu ödemenin geri alınması amacıyla da 21 Temmuz 2003 tarihli raporunu Enerji Bakanlığı’na gönderdi. Bakanlık, paranın şirketten tahsili için TETAŞ’a talimat verdi. Kurum, şirkete, 66 trilyon tutarında ödeme emri gönderdi. İlk aşamada sorunun sulh yoluyla çözülmesini isteyen şirket, böyle bir borçlarının olmadığını ve ödemeyi kabul etmediklerini, dolayısıyla faturanın iptal edilmesi gerektiğini savunarak karşı yazı gönderdi. TETAŞ’ın faturayı tahsil edememesi üzerine Başbakanlık YDK konuyu mercek altına aldı. “İvedi Durum Raporu” hazırlayan YDK, “Tutarının ivedi olarak alınması ve olayın sorumluları hakkında gereği yapılması için Enerji Bakanlığı’na gönderdi.
Bu raporun ardından Başbakanlık Teftiş Kurulu (BTK) da harekete geçti. Rapor ve YDK’nın talebiyle soruşturma başlatıldı. Fatura düzenlenmesinin üzerinden geçen süre 4. yıla yaklaşırken, Enerji Bakanlığı ve TETAŞ, firmadan dava yolu açık olmak üzere 12 taksit halinde bedelin alınması için formül arayışına girişti.
Komisyon hiç toplanmadı
Kördüğüme dönüşen süreçle ilgili olarak Enerji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı’na yazı yazdı ve “şirketlerle yapılan toplantılarda mutabakat sağlanamadığından bundan sonra izlenecek prosedür konusunda hukuki görüş” istedi. Maliye’nin Eylül 2006’da gönderdiği cevap yazısında “Bakanlık ve Sayıştay Başkanlığı denetim elemanlarından bir komisyon oluşturulması, bu komisyon marifetiyle konunun rapora bağlanması”nın uygun olacağı kaydedildi. Ancak, aradan geçen yaklaşık 6 aylık süreye karşın komisyon bir kez bile toplanamadı.
MHP’den tepki
Gelişmeleri değerlendiren MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, şöyle konuştu: “Vatandaşlara ‘önce faturanı öde, sonra itiraz edersin’ diyen bakanlığın, şirketten dört yıla yakın zamandır 66 trilyon lirayı tahsil etmeyerek, işi toplanamayan komisyonlara göndermesi manidardır. Bu konu neden sürüncemede bırakılıyor. Ya meseleyi çözün ya da parayı tahsil edin. Yoksa hedef, konunun zaman aşımına uğratılması mıdır?” Vural, “Enerji darboğazının yaklaştığı böyle bir ortamda, bu konuların sürüncemede bırakılması, yapılacak yatırımlar için firmaların şevkini de tehlikeye sokmaktadır” dedi. Ova Elektrik AŞ tarafından, ısı sarfiyatı ve atık ısı bedeli düzeltmelerine ilişkin olarak uygulamanın iptali için Danıştay 10. Dairesi’nde açılan davalar devam ediyor.
Tercüman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...