2014 ÖSYM DGS Sınav Sonuçları Açıklandı - DGS Puanları ve Kontenjanları
Heyecan içinde beklenen DGS 19 Temmuz Cumartesi gerçekleşmişti. Adayların 4 yıllık eğitime geçmek için girdikleri sınav sonuçları, soru ve cevapları da dün açıklandı. DGS Sonuçları, 2014 DGS Soru ve Cevapları, 2014 DGS taban puanları ve kontenjanları haberimizde...
2014 DGS sonuçlarının açıklandığı ÖSYM tarafından duyuruldu, sonuçlara alttaki linkten ulaşabilirsiniz...
2014 ÖSYM DGS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ
2014 DGS SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
2014 DGS TABAN PUANLARI VE KONTENJANLARI İÇİN TIKLAYINIZ
2014 DGS Kılavuzu Yayınlandı – Sürpriz Değişiklikler
İlk göze çarpan sınavın 140 dk ve 120 Sorudan oluşması.
Bu ne gibi gibi avantaj veya dezavantaj sağlar:
Süre Açısından:
Eski sınav 180 dakika 160 soru idi.
180 dakika x 60 saniye = 10800 saniye toplam süre, 10800/160 soru = 67.5 saniye soru başına düşüyordu.
Yeni sınav 140 dakika 120 soru.
140 dakika x 60 saniye = 8400 saniye toplam süre, 8400 saniye/ 120 soru = 70 saniye soru başına süre düşüyor.
Yeni sistemde +2,5 saniye avantajınız var.
ÖSYM 2014-DGS Sonuçlarının Açıklanması
19 Temmuz 2014 tarihinde yapılan 2014-DGS Sınavı’nın değerlendirme işlemleri tamamlanmıştır.
Sınav sonuçları 25 Temmuz 2014 tarihinde saat 18.45’ten itibaren ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden açıklanacaktır.
Adaylar sınav sonuçlarını belirtilen internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir. Sınav Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir.
Sınav sonuçlarına ilişkin sayısal bilgilere ve sınav sorularının %10’undan oluşturulan Temel Soru Kitapçığı’na aşağıdaki bağlantılardan erişilebilecektir.
Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.
SIRA TERCİH İŞLEMLERİNDE
DGS Sonuçlarının açıklanmasının ardından sıra tercihlere geldi. Binlerce öğrencinin heyecan içinde bekledikleri sonuçlardan sonra sıra tercih işlemlerinde. 19 Temmuzda yapılan sınavın sonuçları bugün 18:45'te açıklandı. Tercih yaparken nelere dikkat etmek gerekir? DGS Tercihleri Nasıl yapılır? Tercih İşlemleri İçin Gerekenler Neler? DGS tercihleri ile ilgili tüm soruların cevapları haberimizin devamında...
KAÇ TERCİH YAPABİLİRİM?
DGS tercih kılavuzu size 30 tercihe kadar seçim yapmanıza olanak tanır.
TERCİHLERİMDE İSTEDİĞİM BÖLÜMÜ YAZABİLİR MİYİM?
Tercihlerinizde sadece mezun olduğunuz bölümle ilgili YÖK tarafından belirlenmiş bölümleri tercih edebilirsiniz.Nereleri tercih edebileceğinize buradan bakabilirsiniz.
TERCİHLERDE GEÇMİŞ YILLARIN PUANLARINA BAKARAK LİSANS BÖLÜMÜ SEÇMEK NE KADAR DOĞRU?
Dikey Geçiş yapılabilen bölümlerin kontenjanları ne yazık ki çok az sayıda. Bu sebepten bazı bölümlerin puanlarında ciddi şekilde oynamalar olabiliyor(5-20 arası).Puanları sadece fikir verme açısından değerlendirerek tercih yaparsak en doğru kararı vermiş oluruz.
LİSANS BÖLÜM PUANLARI NASIL BELİRLENİYOR?
Lisans puanları ÖSYM sınavlarında olduğu gibi tamamen öğrencilerin tercihlerine göre belirlenir.Kılavuzda verilen puanlar sadece öğrenciye fikir vermesi için yazılmıştır.Örnekle açıklamak gerekirse farz edelim Boğaziçi üniversitesi işletme bölümünün 3 kontenjanı olmuş olsun DGS birincisi ve ikincisinin ilk tercihlerinde bahsettiğimiz bölüm olsun,DGS yirmi binincisine kadar kimse tercih etmemiş DGS 20 000.sininde ilk tercihi Boğaziçi işletme ise bölüme girer bölümün puanı da DGS 1. ve 2. sine bakılmadan son giren kişinin puanı yani DGS 20 000.sinin puanı olur.
DGS (dikey geçiş sınavı) sınav konuları neler?
Sayısal Konular:
1- Kümeler
2- Sayılar
3- Bölünebilme Kuralları
4- Rasyonel Sayılar
5- Üslü İfadeler, Köklü İfadeler
6- Eşitsizlik, Mutlak Değer
7- Özdeşlikler, Çarpanlara Ayırma
8- Oran, Orantı
9- Denklem Çözme
10- Problemler
11- Sayısal Mantık
12- Geometri
Sözel Konular:
1- Sözcük
2- Cümle
3- Paragraf
4- Anlatım Bozukluğu
5- Şifre Çözümü
6- Çözümleme ve Mantıksal akıl Yürütme
DGS (Dikey Geçiş Sınavı) Nedir?
Dikey geçiş sınavı (DGS), önlisans diploması veren 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları yada önlisans diploması veren 2 yıllık meslek yüksek okullarından mezun olabilecek durumda olan adaylar, belirli şartları yerine getirdikleri takdirde, mezunu oldukları üniversitenin veya diğer üniversitelerin, alanlarıyla ilgili 4 yıllık programlarına Ösym'ce yapılan "Dikey geçiş sınavı"nı (DGS) kazanmak koşuluyla geçiş yapabilir ve o bölümün lisans diplomasını alabilirler.
DGS'de sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanmaktadır. Sınav süresi 3 saat’dir. (180 dakika). Öss'nin aksine bir mantık ve yetenek ölçme sınavı olan DGS bu yönüyle Ales ile benzerlik göstermektedir. Her üniversitenin %10 kontenjan açması zorunlu olmasına rağmen DGS'de kontenjanlar son derece azdır. (Her bölüm için 5 ile 10 kişi) DGS'de tercihler sınava girmeden önce yapılırdı, 2009 ilkbaharında çıkan yasayla sınavdan sonra yapılma kararı alındı. DGS'de en fazla 8 tercih yapabilirken bu rakam 18'e çıkarıldı ancak kontenjanlar daha da düştü.
Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince Lisans Öğrenimlerine Hazırlık Programı uygulanır. Bu programda öğrenciye birinci ve ikinci sınıfından eksik olduğu alanlarda ders sorumluluğu yüklenir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı süresince öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programının süresi iki yarıyıldır. Ancak öğrencilerin aldıkları derslerin özellikleri, yıllık ders programları, öğretim elemanları ve hazırlık programındaki durumları dikkate alınarak Lisans Öğrenimine Hazırlık Programının süresi iki yarıyıl daha uzatılabilir.
Lisans Öğrenimine Hazırlık Programını başarıyla tamamlayan öğrencilerin üniversitelerin üçüncü sınıfına kayıtları yapılır. Programda aldığı toplam ders kredilerinin en az % 80’inden başarılı olan öğrenciler, başarısız oldukları dersleri ilerleyen dönemlerde almak kaydıyla, üçüncü sınıfa kaydedilirler. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programında almakla zorunlu olduğu ders kredileri toplamının % 20’sinden daha fazlasından başarısız olan öğrencinin üniversite ile ilişiği kesilir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulayan açıköğretim lisans programlarında başarısız olanların üniversite ile ilişiği kesilmez. Yabancı dille öğretim yapılan programlarda öğrencilerin Lisans Öğrenimine Hazırlık Programına başlayabilmeleri için üniversitenin yapacağı yabancı dil muafiyet sınavını geçmeleri veya yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederek başarılı olmaları gerekir.
Yabancı dil hazırlık programı süresince öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur. Gerek yabancı dil hazırlık eğitimi ve gerekse Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı süresince öğrenciler tüm öğrencilik haklarından aynen yararlanırlar. Yabancı Dil Hazırlık Sınıfında başarısız olarak ilişiği kesilen öğrenciler, türkçe eğitim yapan aynı adlı yükseköğretim programlarına Ösym’ce yerleştirilebilir , Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanan açıköğretim lisans programlarında başarısız olanların üniversite ile ilişiği kesilmez ancak açıköğretimin intibak programında okuyanların askerliği ertelenmez.
2011 Yılında yapılan değişiklik ile artık DGS sınavını kazan öğrencilerin hazırlık (İntibak) döneminde zayıf almalarından dolayı öğrencilikten atılma durumu söz konusu değildir. Önlisans mezunu olanlar DGS'ye girmeden aöf (Açıköğretim Fakültesi)'nin lisans bölümlerine sınavsız olarak doğrudan veya intibak programıyla kayıt yaptırabilirler.
Önlisans Başarı Puanı (ÖBP) nedir?
Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Önlisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülmektedir. Böylece, 50 olan en düşük akademik not ortalamasının ÖBP değeri 40, en yüksek 100 olan akademik ortalamanın da ÖBP değeri 80 olmaktadır. 50’nin altında olan akademik notlar 50 olarak değerlendirmeye alınmaktadır. Bu şekilde hesaplanan Önlisans Başarı Puanı (ÖBP), kılavuzda da belirtildiği gibi 0,6 katsayı ile çarpılarak adayların yerleştirmede kullanılacak 2014-DGS yerleştirme puanları hesaplanmaktadır.
Dikey Geçiş Sınavı ne zaman yapılacak?
Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 19 Temmuz 2014 tarihinde yapılacaktır. Sınava başvurma işlemleri, 26 Mayıs 2014 tarihinde başlayacak, 4 Haziran 2014 tarihinde sona erecektir.
Sınava, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabileceklerdir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları, meslek yüksekokulu adını taşımayan fakat bir mesleğe hazırlayan ön lisans programlarından mezun olanlar ve aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilenler de sınava başvurabilirler. İlahiyat Lisans Tamamlama Programlarına (İLİTAM) yerleştirme de DGS puanlarına göre merkezi olarak yapılacağından, bu programlara başvuracak adayların da DGS’ye girmeleri zorunludur.
Sınava başvurmak isteyen adaylar, 2014-DGS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Kılavuzda başvurma, sınav, değerlendirme, tercih işlemleri ve yerleştirme ile ilgili ayrıntılı bilgi yer almaktadır. Sınava başvuracak adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.
2014 yılında DGS sınavına girecek olan öğrenciler için hazırladığımız haberimiz.. DGS sınavı hakkında ayrıntılı bilgi haberimizin devamında. 2014 DGS sınavı başvuru tarihleri ne zaman. 2014 sınav takvim listesi açıklandı. DGS sınavı ne zaman başlayacak. DGS sınavı için mezun olan öğrenciler başvuruları nerelere yapacaklar...
Daha fazla ayrıntıyı ÖSYM’nin resmi internet sitesinden ve yayınlanan en güncel DGS haberlerimizden takip edebilirsiniz.
DGS (dikey geçiş sınavı) ile ilgili bilinmesi gerekenler
1- DGS ile geçiş de kontenjanlar çok azdır. (Her bölüm için 05-10 kişi arası)
2- Yeni yapılan tüzük değişikliği ile kontenjanlar 19000 civarına çıkarlımıştır.
3- DGS'de ek yerleştirme 2009 yılı sınavı itibariyle vardır.
4- 2009 yılından itibaren DGS de tercihler sınavdan sonra yapılır.
5- 2009 yılından itibaren DGS de en fazla 18 tercih yapılır.
6- Aöbp'nin sınava etkisi oldukça yüksektir.
7- Ösym'nin yaptığı yaklaşık 100'e yakın sınavdan en kolay olanıdır.
8- 80 sözel 80 matematik sorusu sorulmaktadır.Her iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunmaktadır.
9- Sınav sonuçlarının açıklanma süresi 1 aydır.
10- Son yapılan değişiklikler ile intibak senesi ve okuldan atılma durumu kaldırılmıştır.Ancak üniversitelerin dikey geçiş yapan öğrencilere nasıl bir uygulama yapacağı netlik kazanmamış.Genel kanı ile 1. sınıftan başlatılması durumu ortaya çıkmıştır.
11- Sayısal ve sözel bölümde çıkan mantık soruları, öğrencilerin en çok zorlandığı kısım olarak görülmektedir
Hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...