Partilerin milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etmesiyle birlikte 22 Temmuz seçimleri için geri sayım başladı. Herkes sandıktan nasıl bir sonuç çıkacağını merakla bekliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaşananların sandığa nasıl yansıyacağı, cevabı aranan soruların başında geliyor.
11 bin kişi üzerinde yapılan dev anket Cihan Veri toplama ve Araştırma Servisi'nin Zaman için yaptığı anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. Araştırma 26 ilde, 11 bin 926 kişi üzerinde yapıldı. Saha çalışmasının 21-27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildiği ankete farklı yaş ve meslek gruplarından denekler katıldı. |
'367 şartı AKP'yi engellemek için Anketten, cumhurbaşkanını halkın seçmesi teklifine yüzde 70 destek çıktı. Katılanların yüzde 66,4'ü Köşk seçiminin mah-kemeye taşınmasını yanlış buldu. '367 şartı' ise AK Parti'nin cumhurbaşkanı seçmesini engellemeye yönelik olarak değerlendirildi: Yüzde 73. |
Mitingler, ideolojik birlikteliği yansıtıyor Kamuoyu araştırmasında, Ankara'da başlayıp İstanbul, İzmir ve Samsun'da devam eden mitingler konusunda da halkın nabzı tutuldu. Buna göre, vatandaşlar mitinglerin amacını ideolojik buluyor. Bu görüşü destekle-yenlerin oranı yüzde 64'ü geçiyor. Karşı çıkanlar yüzde 23. |
Özellikle Anayasa Mahkemesi'nin 367 kararı, muhalefetin Meclis'i boykot etmesi ve ardından gelen partiler arası birleşme çabaları, seçmen tercihlerini en çok etkileyecek unsurlar arasında yer alıyor.
Son kamuoyu anketinden söz konusu gelişmelerle ilgili çarpıcı sonuçlar çıktı.
Cihan Veri Toplama ve Araştırma Servisi tarafından Zaman gazetesi için yapılan araştırmada, Türkiye genelindeki 26 il ve ilçelerinde toplam 11 bin 926 seçmene siyasî süreci nasıl değerlendirdikleri soruldu.
Saha çalışmasının 21 Mayıs-27 Mayıs tarihleri arasında yapıldığı araştırmaya göre, Türk halkı Köşk seçimlerinde yaşanan gerilim sürecine tepkili.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesine halkın yüzde 28,3'ü destek verirken, yüzde 66,4'ü karşı çıktı.
Vatandaşların yüzde 73,3'ü Anayasa Mahkemesi'nin 367 şartını AK Parti'nin cumhurbaşkanı seçmesini engellemeye dönük buldu.
Cumhurbaşkanını halkın seçmesi teklifine destek verenlerin oranı ise yüzde 70,9.
Ankette 'Cumhuriyet mitingleri' konusunda da halkın nabzı ölçüldü. Mitingler belirli bir ideolojik birliktelik olarak görüldü.
Bu görüşe katılanların oranı yüzde 64,3'ü bulurken, 23,3'ü karşı çıktı.
Anketin saha çalışması, partiler arası birleşmelerin somutlaşmaya başladığı dönemde yapılırken, halkın siyasî işbirliklerine yaklaşımı da ortaya çıktı.
Aday listelerinin teslimine saatler kala birleşmeyecekleri anlaşılan DYP-Anavatan'ın girişimi tahmin edildiği oranda destek bulmadı.
Sağdaki bu ittifakı AK Parti'ye karşı güçlü bir alternatif olarak görenlerin oranı yüzde 31,3 olarak belirlenirken, katılmayanlar ise toplam yüzde 58'i geçti.
Halkın yüzde 80,5'i söz konusu girişimi barajı aşamama korkusuna bağladı. Solda da ilginç bir tablo ortaya çıktı.
CHP-DSP ittifakını AK Parti'ye alternatif olarak görenler azınlıkta kaldı. Yüzde 37,5'i 'alternatiftir' derken, yüzde 49'u katılmadı.
Halk soldaki birleşme adımının taban baskısıyla oluştuğunu düşünüyor. Bu görüştekilerin oranı yüzde 56'yı geçiyor.
'Kamuoyu 2007-Milletvekili Seçimi" adı verilen araştırmada 140 anketör görevlendirildi.
Yüz yüze görüşme metodunun kullanıldığı araştırmanın coğrafyasını, Türkiye genelindeki 26 il ve bu illere ait ilçeler oluşturdu.
Deneklerin yüzde 50,2'si erkeklerden, yüzde 49,8'i de bayanlardan seçildi. Bunların yaş gruplarına göre dağılımı ise şöyle gerçekleşti:
Toplam 13 bin 464 denekle görüşülürken, bunların 11 bin 926'sı değerlendirmeye alındı. Araştırmanın kronolojisi ise şöyle:
16-18 Mayıs 2007 tarihleri arasında metodolojik hazırlık, 21-27 Mayıs arasında da saha çalışması yapıldı. Veri girişi 29-30 Mayıs'ta, analiz ve tablola
ma işlemi ise 31 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Ankette sadece şehir merkezlerinin değil, kırsalın nabzı da tutuldu. Deneklerin eğitim durumlarıyla mesleki dağılımına özen gösterildi.
Zaman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...