YASED'in 2010'un ilk yarısına ilişkin Barometre Araştırması'na göre, yabancı yatırımcılar için makro ekonomik beklentiler olumluya dönerken, siyasi istikrarsızlık endişe yaratıyor.
Uluslararası yatırımcı, 2009 yılına damgasını vuran ekonomik sıkıntılardan sıyrılıp bu kez "siyasi bunalım" korkusuna kapıldı. Yabancı yatırımcı bu yıl ekonomide büyümenin hızlanacağını öngörürken, olası bir siyasi bunalımı ise yatırım ortamını olumsuz etkileyecek en büyük engel olarak görüyor.
Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) üyeleri arasında gerçekleştirdiği ve 6 ayda bir güncellenen Barometre Araştırması'nın yeni sonuçları YASED Yönetim Kurulu Başkanı Piraye Antika ve YASED Genel Sekreteri Mustafa Alper'in katıldığı bir basın toplantısıyla dün İstanbul'da açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre, uluslararası yatırımcıların yüzde 42'si yeni yatırım yapmayı düşünüyor, yüzde 47'si ise Türkiye'deki ekonomik büyümenin hızlanacağı kanaatinde. Ancak makro ekonomideki bu iyimser beklentilere rağmen yabancı yatırımcı, bu yılın ilk yarısı için yerel siyasi bunalımı uluslararası yatırımları en çok etkileyecek olumsuz gelişme olarak ilk sıraya yerleştiriyor. YASED Başkanı Piraye Antika, "Barometre sonuçları çok çarpıcı. Makro ekonomik beklentiler olumluya dönerken yatırımcıyı siyasi istikrarsızlık endişelendiriyor" dedi.
Türkiye'nin rekabet gücünü artırması ve lokomotif ülke olması için bir vizyona ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Antika, yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini kaydetti.
Ekonomik büyüme hızlanacak
Ankete göre, yabancı yatırımcıların yüzde 60'ı dünya ekonomisindeki büyümenin bu yıl sabit kalacağını belirtirken, yüzde 47'si ise Türkiye'deki ekonomik büyümenin hızlanacağını aktardı. Ancak bu olumlu beklentinin gerçekleşmesi için yabancı yatırımcıların hükümetten önümüzdeki dönemde öncelik vermesini istediği konuların başında işsizlik, yapısal reformlar ve sürdürülebilir büyüme geliyor.
Ankete göre yabancı yatırımcılar, 2009 yılının son 6 ayında üretim ve ciro hedeflerini büyük oranda gerçekleştirdi. Geçen yılın ikinci yarısında uluslararası yatırımcılar ciro hedeflerine yüzde 53, üretim hedeflerine yüzde 55 oranında ulaşabildiler. Üyelerin yüzde 37'si kârlarının ve yüzde 39'u ihracat hedeflerinin altında kaldığını dile getirdi. Uluslararası yatırımcılardan yüzde 44'ü son altı aylık dönemde çalışan sayılarının aynı kaldığını, yüzde 34'ü azaldığını, yüzde 22'si ise arttığını söylerken, önümüzdeki altı aylık dönem için bu oranlar aynı sırayla yüzde 54, yüzde 17 ve yüzde 29 olarak ifade edildi.
YASED'in Barometre araştırması, yatırımcıların temel ekonomik göstergelerle ilgili tahminlerini de ortaya koyuyor. Ankete göre, uluslararası yatırımcıların yüzde 64'ü gelecek aylarda enflasyonun, yüzde 53'ü ise faiz oranlarının sabit kalacağını tahmin ediyor. Üyelerin yüzde 52'sine göre döviz kuru 2010 enflasyonuna paralel olarak seyredecek.
Yatırımcı Beklenti Endeksi toparlanma eğiliminde
Bu yıl ilk kez YASED Barometre Anketi'nden derlenen YASED Yatırımcı Beklenti Endeksi'nin sonucu da kamuoyu ile paylaşıldı. Endeks, YASED adına Marmara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu, Yrd. Doç Dr. Sadullah Çelik ve Prof. Dr. Hurşit Güneş tarafından hazırlandı. 2002 yılından bu yana YASED Barometre Anketi'nde yer alan belirli sorulara ilişkin yanıtlardan oluşan verilerden derlenen endeks sonuçlarını kamuoyu ile paylaşan Prof. Dr. Hurşit Güneş, şu açıklamayı yaptı: "YASED Yatırımcı Beklenti Endeksi, 2010 yılının birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,3 değer kaybederek 70,01 değerini almıştır. Küresel krizin de etkisiyle 2008 yılının ikinci yarısında düşüş gösteren endeks, 2009 yılının ikinci yarısında bir toparlanma eğilimine girmişti. ABD başta olmak üzere, gerek dünyanın birçok ülkesi gerek Türkiye'deki genişletici para ve maliye politikaları bu toparlanmanın temel nedeni olarak görünüyordu. 2010 yılının birinci çeyreğinde bu artışın hız kestiğini, endeksin eski seviyelerine dönmese bile bir düşüş gerçekleştirdiğini izliyoruz."