E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Türkiye’ye çelme takan güçler ne istiyor? 

Yavuz Canevi de uluslararası derecelendirme kuruluşlarına tepki gösterdi. Sıfırcıların, Türkiye politikası ne? İşte çarpıcı tespitler...

14.11.2010 - 03:10
Türkiye’ye çelme takan güçler ne istiyor?

Türkiye'nin Belçika dahil, en az 10 AB ülkesinden risk oranının düşük olduğunu belirten TEB Başkanı Canevi,  "Reytingciler, çifte standart yapmamalı, "Notumuzu, 'yatırım yapılabilir ülke seviyesine yükseltmeli " dedi

Bankacılar, derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin ülke notunun artırılmasında cimri davrandıkları konusunda hem fikir görünüyorlar.

İş Bankası Genel Müdürü ve Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince'den sonra  Türk Ekonomi Bankası (TEB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi de derecelendirme kuruluşlarının, Türkiye için birkaç puan eksik not verdiğini söylüyor.

Canevi, Moody's, S&P ve Fitch gibi reyting kuruluşlarının, Türkiye'nin "yatırım yapılabilir notu"nun yükseltilmemesindeki çelişkiyi şöyle anlatıyor:

"CDS (Credit Default Swaps) oranları, bir ülkenin risk algılamasının mali piyasalardaki en çarpıcı ölçüsüdür. Türkiye'nin bugünlerdeki risk oranı 120 - 130 dolaylarında. Bizi Guatemala, Ürdün, Endonezya, Yeni Gine ile aynı kategoride değerlendirenler, Belçika dahil en az 10 AB üyesinden daha iyi durumda olduğumuza dikkat etmeliler." 

ÇİFTE STANDART YAPILMAMALI

Canevi, geçen hafta yapılan Uluslararası Yatırımcılar Derneği YASED'in 30'uncu kuruluş yıldönümünde düzenlenen "Yeni Dünya Düzeni ve Türkiye Konferansı"na moderatörlük yaparken de bu konuya dikkat çekti.

"Küresel kriz, bütün hızıyla sürerken, Türk bankacılık sistemi iyi bir sınav verdi. Türkiye ekonomisi, çok sayıda Avrupa ülkesine göre çok iyi durumda" diyen Canevi, kredi derecelendirme kuruluşlarının hala notumuzu yükseltmekte tereddüt etmelerini anlaşılır bulmadığını söyledi ve "Çifte standart yapılmamalı. Notumuz en az 2 puan daha artırılmalı" yorumunda bulundu.

YERE SAĞLAM BASALIM

Gerçekleşen panelde Canevi, YASED'e yabancı yatırımcıların Türkiye ile ilgili sorun ve övgülerini dinledikten sonra da şöyle konuştu: "Türkiye olarak şımarmamalıyız. Gözlerimiz ufukta ama ayaklarımız yere iyi basmalı. Bizler ayaklarımızı yere sağlam bastığımız sürece Türkiye için gelecek var demektir."

TÜRKİYE'YE ÇELME TAKIYORLAR

Uzmanlar, reyting kuruluşlarının notumuzu artırmaları halinde gerçekleşecek olumlu gelişmeleri şöyle anlattılar:

"          Normal yatırım fonları (hedge fonlar hariç), Türkiye'ye daha fazla gelecek ve sabit menkul kıymetlere yatırım yapacaklar.

"          Sabit yatırımların yükselmesi, hisse senedi yatırımlarını da olumlu etkileleyecek.

"          En önemlisi, FDI (Foreign Direction Investment) denilen doğrudan yatırımcıların çekilmesi. Bu yatırımcılar, "BBB" notunu göremedikleri için uzak duruyorlar.

Tablonun altına girecek

Canevi'nin bize gönderdiği bu tabloda, Türkiye'nin "Yatırım Yapılabilir Not" alabilmesi için Moody's'in halen 'Ba1' olan notunu 'Baa3'e, S&P'nin, halen 'BB' olan notunu 'BBB-'ye, Fitch'in de 'BB+' olan notunu 'BBB-'ye yükseltmesi öngörülüyor.

Canevi kimdir?

TEB Başkanı Yavuz Canevi, şu andaki bu görevinden önce, hem devlet kademesinde hem de özel sektörde üst düzey yönetici olarak çalıştı. Sırasıyla 1970'li yılların ikinci yarısında Maliye Bakanlığı özel danışmanlığı ile başladığı görevinde Merkez Bankası Kambiyo Genel Müdürlüğü, Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı ve daha sonra Merkez Bankası Başkanlığı'na yükseldi. Canevi, IMF nezdinde Alternate Guvernörlük, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı,  Türk Eximbank Başkanlığı yanında çeşitli özel bankalarda genel müdürlük, İMKB Başkan Vekilliği gibi birçok farklı kuruluşlarda da yöneticilik yaptı.

ÖZİNCE DE "BİZİ ENGELLİYORLAR" DEMİŞTİ

İş Bankası Genel Müdürü ve Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince de, kendisiyle yaptığımız görüşmede reyting kuruluşlarını, Türkiye notunu yükseltmedikleri için eleştirmişti.

Aldığımız bilgiye göre bazı derecelendirme kuruluşlarının yöneticileri, Özince'yi arayarak not işinde neden nazlı davrandıklarına ilişkin tepkilerini dile getirmişler. Bunlar arasında, ABD'nin İran'a müdahale edip etmeyeceği, gelecek yıl yapılacak seçimler gibi gerekçeler yer alırken, Özince, İran faktörünün Türkiye'yi fazla etkilemeyeceğini düşünüyor. İki ülke arasındaki ticaretin 3- 4 milyar dolar olduğunu hatırlatan Özince, "Çok düşük bir ticaret, bu bizim olmazsa olmaz diye vazgeçemeyeceğimiz bir durum oluşturmaz" diyor.

Seçim riski konusunda ise Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan, "Popülist uygulamalara gidilmeyecek" açıklamasında bulunmuştu.

HABER: Perihan ÇAKIROĞLU- BUGÜN

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 14 Kasım 2010 Pazar 04:12

yatirim piyasasasindaki bu tur cirkef rekabete verilecek en guzel cevap, ic-piyasayi tepeden tirnaga kadar gelistirmek. sermaye birikiminden gelecek yerli yatirimlar milyonlarca dis yatirmdan yegdir.

Yorumu oyla      21      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Domates Fiyatı Düşüşe Geçti
Kurban bayramı öncesi toptancı hallerine ürün girişinde yaşanan yoğunluk, ...
Petrol Bir Yıla Kadar 100 Doları Görebilir
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son teşvik paketinin ardından, değer kaybeden ...
Londra'da Gülüştüler İstanbul'da Kapıştılar
Yılmaz ile Bilgin arasında Londra'da sağlanan uzlaşma İstanbul'da bozuldu.
 
Ekonomi Henüz Isınmadı
MB Başkanı Yılmaz, şu anda ekonominin ısınmadığını fakat tedbirlerin alınmaya ...
Ulaşım Zammına Protesto
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi bir grup, İstanbul'da ...
Sanayicinin Cirosu Yüzde 15.2 Arttı
Sanayicinin cirosu Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15.2 ...
 
Dolar Uçuşa Geçti
İstanbul serbest piyasada dolar 1,4410, avro 1,9620 liradan güne başladı.
THY Yatırımcıyı da Uçurdu
Türk Hava Yolları'nın (THY) mali tablolarına göre, yılın ilk 9 aylık döneminde ...
Merkez Bankası Zorunlu Karşılıkları Artırdı
Merkez Bankası Türk lirasında yüzde 5.5 olan zorunlu karşılık yüzde 6'ya çıkarttı.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Avrupa Ligi
TÜFE
CEV Şampiyonlar Ligi
Tedavi
Southampton
konuk oyuncu
uzaktan çalışma
bakırköy
sürükleniyor