Türk Toraks Derneği(TTD) ve Türkiye Ulusal Verem Savaşı Dernekleri Federasyonu, Türkiye'de verem savaşı dispanserlerine kayıtlı her yıl yaklaşık 19 bin tüberküloz hastasının tedavi gördüğünü belirterek, tahmini olarak yılda 2-3 bin verem hastasının kayıt dışı olduğuna dikkat çekti.
2008 yılında dünyada 9,4 milyon yeni tüberküloz tanısı konulduğu bildirilerek, bir yılda 1,8 milyon kişinin, günde 490 kişinin veremden öldüğü açıklandı.
TTD'nin, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, veremle savaş için Verem Savaşı Dispanserlerinin yeterli ve deneyimli personelle çalışması gerektiği vurgulandı.
-128 YIL SONRA HALA AYNI YÖNTEMLERLE TANI KONULUYOR-
Açıklamada, 24 Mart'ın Robert Koch'un 1882'de verem mikrobunu keşfettiği belirtilerek, bugün yani 128 yıl sonra verem hastalığına hala bir yüzyıllık yöntemlerle tanı konduğuna dikkat çekildi. Hala en yenisi 45 yıl önce bulunan ilaçlarla tedavi edilen verem hastalarına tanının geç konması ve ilaçların uzun süre kullanılıyor olmasının büyük sorun olduğuna yer verildi. 2008 yılında dünyada 9,4 milyon yeni tüberküloz tanısı konulduğu ifade edilen açıklamada, bir yılda 1,8 milyon kişinin, günde 490 kişinin veremden öldüğü açıklandı. Ayrıca hasta başında hızlı ve kolay tanı koymayı sağlayacak yeni testlere ve etkili yeni tedavilere ve etkili verem aşılarına ihtiyaç olduğu kaydedildi.
-SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM UYGULAMALARI VEREM SAVAŞINA ZARAR VERMESİN-
Tüm dünyada 24 Mart'ın, verem hakkında toplumun bilgilendirilmesi ve farkındalık yaratılması için önemli bir gün olduğu belirtilen açıklamada, Sağlıkta Dönüşüm uygulamalarının verem savaşına zarar vermemesi gerektiğine vurgu yapıldı.
Aile hekimliğine geçilen bazı illerde sorunlar yaşandığı ifade edilen açıklamada, birçok ilde, verem savaşında deneyimli ve eğitimli hekimlerin dispanserlerden ayrıldığı ve aile hekimi olduğu belirtildi. Aile hekimliğinin ekonomik açıdan cazip olduğu, verem savaşı hekimi olmanın ise dezavantajlı olduğuna değinilerek, "Bazı dispanserlere yeni hekimler atanırken, bazıları hekimsiz kalmaktadır, çalışan hekimler sık sık dispanser dışında görevlendirilmektedir, bunlar da verem savaşına önem verilmediğini düşündürmektedir" denildi.
-YILDA 2-3 BİN VEREM HASTASI KAYIT DIŞI-
Açıklamada, verem savaşı dispanserlerine kayıtlı her yıl yaklaşık 19 bin tüberküloz hastasının tedavi gördüğü belirtilerek, tahmini olarak yılda 2-3 bin verem hastasının kayıt dışı olduğunun tahmin edildiğine yer verildi.
Hastaların balgam incelemelerinde mikrobun gösterilmesinin en önemli tanı yöntemi olduğu ifade edilerek, balgam kültürü ve ilaç duyarlılık testi yapılma oranlarının düşük olduğuna da dikkat çekildi. Bazı büyük kentlerde bile hala bakteriyolojik tetkiklerin yetersiz yapılmasının bugünün tıbbi imkanları açısından başarısızlık olduğu vurgulandı.
-DİSPANSERLER VEREM SAVAŞININ OLMAZSA OLMAZI-
Tanı ve tedavide verem savaşı dispanserlerinin önemine dikkat çekilerek, verem savaşı dispanserlerinin, Türkiye'de verem savaşının olmazsa olmaz temel kurumu olduğu belirtildi.
Dispanserlerin tanı konulan hastaların tedavisini, bütün sağlık sistemi işbirliğinde ve gözetimli sürdürmelerini sağladığı belirtilerek, koruyucu tedavi uyguladıkları, tüberküloz hastalarının ve tedavi sonuçlarının kayıtlarını tutup bunları raporlama görevini yerine getirdikleri kaydedildi
Türkiye'de verem savaşının sürdürülmesi için verem savaşı dispanserlerinin eğitimli ve deneyimli kadrolarıyla hizmet sürdürmesi gerektiği vurgulandı
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...