E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Trafikte "Online Ceza" Dönemi 

Trafik kuralı ihlallerinin azaltılması amacıyla sıklaştırılan denetimlere paralel trafik cezalarındaki büyük artış, takip ve tahsilat sorununu da beraberinde getirdi. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde vergi dairelerine ’’çuvallar dolusu’’ trafik ceza tutanağı geldiği, bunların da sisteme işlenmesinin zaman aldığı belirlendi.

25.10.2009 - 15:03
Trafikte  Online Ceza  Dönemi

Trafik kuralı ihlallerinin azaltılması amacıyla sıklaştırılan denetimlere paralel trafik cezalarındaki büyük artış, takip ve tahsilat sorununu da beraberinde getirdi. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde vergi dairelerine ’’çuvallar dolusu’’ trafik ceza tutanağı geldiği, bunların da sisteme işlenmesinin zaman aldığı belirlendi.
     Emniyetin ceza tebligatlarındaki gecikmeler, adres değişikliği gibi nedenlerle ceza tutanaklarının vatandaşa ulaştırılamaması, trafik cezası kesilen sürücülerin bazen aylar sonra cezadan haberdar olmasına neden olurken, vergi dairelerinde sisteme işleme sorunu ve tahsilat tebligatlarının hemen yapılamaması da mevcut sistemin sorgulanmasına yol açtı.
     Trafikte düzenin sağlanması çalışmaları kapsamında, ’’elektronik denetim sistemi’’ de kentlerde devreye girmeye başladı. Kırmızı ışık ihlallerinin yanı sıra elektronik ortamda hız limitini aşan sürücülerin tespitini de sağlayan yeni sistem, özellikle İstanbul’da başarıyla uygulandı.
    
     -KAMERALAR GELDİ, CEZALAR 4’E KATLANDI-
     İstanbul’un ardından kentteki araç sayısının 1 milyonu aştığı Ankara’da da trafik kurallarını ihlal eden sürücülere karşı ’’kameralı takip’’ sistemi uygulamaya girdi. Yeni sistemin pilot uygulaması da Eskişehir Yolu üzerinde başlatıldı.
     Kent merkezinde yaygınlaştırılacak proje ile sürücülerin 90 merkezde 850 kamera ile izlenebileceği bu sistem oluşturulurken, sistemin kırmızı ışık, hız sınırı ihlali ve hatalı sollama yapanlar ile diğer trafik kuralı ihlallerini tespit etmesi öngörüldü.
     Kurulan sistemde kuralları ihlal edenler, kamerayla belirleniyor ve merkezde bilgisayar ortamında bu sürücülerin plakalarına ceza işleniyor.
     İstanbul ve Ankara’da devreye sokulan kameralı takip sistemi, trafik cezalarında genelde 4 kata ulaşan bir artışa yol açtı. Başkentte sadece 3 noktada 1 gün içinde 42 bin kişinin kırmızı ışıkta geçtiği belirlendi. Bu durum cezaların sisteme işlenmesi ve tahsilatı sürecini daha da uzattı. Emniyet tebligat yapsa bile, vergi dairelerinin binlerce cezayı sisteme zamanında girememesi, cezasını ödemek isteyen sürücüleri de sıkıntıya soktu.
    
     -ONLİNE TAKİP-
     Cezalara paralel artan tebligat ve tahsilat sorunu, yetkilileri de harekete geçirdi. İlk olarak Gelir İdaresi Başkanlığı ile İstanbul Emniyeti arasında toplantılar yapıldı.
     Daha sonra Ankara’da da trafik cezalarının işlenmesi ve tahsilatı için yeni bir sistem kurulması gündeme geldi.
     Bu amaçla İçişleri Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Ankara Valiliği ve Emniyet yetkililerinin katıldığı bir toplantı düzenlendi. Bu toplantıda Emniyet Genel Müdürlüğü ile Gelir İdaresi Başkanlığı arasında trafik cezalarının online takibine ilişkin yeni bir sistem kurulması önerisi masaya getirildi. Bir komisyonun söz konusu proje üzerinde çalışması kararlaştırıldı.
     Buna göre, Gelir İdaresi Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında elektronik hat oluşturulacak. Kameralı takip sistemiyle, kural ihlalinde bulunan sürücülere ceza yazıldığında, bu ceza Gelir İdaresi Başkanlığında da anında görülecek. Bu çerçevede vergi daireleri de hemen tahsilat için harekete geçecek ve tebligat yapacak.
     Gelir İdaresi Başkanlığı, internet sitesi ve GSM ortamında da bu bilgileri vatandaşa sunacak. Böylece Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesine girerek, motorlu taşıt vergisi ve trafik cezası sorgulaması yapanlar, haklarında trafik cezası varsa bunu hemen görebilecek. Aynı şekilde GSM operatörlerine atılacak bir mesajla da aynı bilgiye ulaşılabilecek.
     Bu arada Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre, bu yılın 9 aylık döneminde trafik kurallarını ihlal eden sürücülere kesilen ceza, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,5 oranında arttı.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şimşek’ten ÖTV Savunması
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk’ün ...
İş Kazalarına 6 Ayda 670 Kurban
Yılın ilk yarısında gerçekleşen iş kazalarında 670 kişi yaşamını yitirdi, 549 kişi sakat kaldı.
ŞOK!!!
ABD'nin Tasarruf Meavduatı Sigorta Fonu gibi işlev gören Federal Deposit ...
 
IMF İle Anlaşma Büyümeyi Etkileyecek
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ’’IMF ile bir anlaşma yapar, bunlardan ...
Babacandan IMF Anlaşması
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ’’IMF ile bir anlaşma ...
TRT: Bandrol Oranları Düşürüldü
TRT’den son bandrol düzenlemesi konusunda yapılan açılamada, "Düzenlemeyle ...
 
MEB, 60 Engelli Memur Alacak
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 18 ilde görevlendirilmek üzere toplam 60 engelli memur alacak.
İşsizler Ordusu Büyüyor
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO), Türkiye’nin, ...
Uzlaşırsa Ne Kadar Ödeyecek?
4.8 milyar liralık rekor vergi cezası için Maliye’ye uzlaşmak için başvuran ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Güney Kore
barcelona
Tedavi
Cüneyt Çakır
Southampton
Çankaya
Vedat İnceefe
ygs puan hesaplama
Mesut Bakkal