Maliye 2010 yılı için hesabını memura yüzde 5.5 zam vermek üzerine yaptı. Grev hakkı olmayan memur sendikaları ise farklı taleplerle masaya geliyor.
KESK en keskini. En düşük memur maaşının 1.500 TL’ye çıkarılmasını talep ediyor. Memur-Sen ’1.360 TL yeterlidir’ derken, Kamu-Sen ise ’1.219 TL verseniz olur’ diyor.
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığında, yapılacak toplantıda bu yıl en fazla üyeye sahip konfederasyon olması dolayısıyla memur heyetine Memur-Sen başkanlık edecek. Her hizmet kolunda en fazla üyesi bulunan sendikanın katıldığı toplu görüşmelerde Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Büro-Sen, Türk Enerji-Sen, Türk Ulaşım-Sen, Türk Haber-Sen, Türk İmar-Sen, Türk Eğitim-Sen, Memur-Sen’e bağlı Diyanet-Sen, Bem-Bir-Sen, Toç-Bir-Sen ve Sağlık-Sen ile KESK’e bağlı Kültür Sanat-Sen masada yer alacak.
Toplu görüşmelerde masanın diğer tarafına işveren olarak hükümet adına Kamu İşveren Kurulu oturacak. Kamu İşveren Kurulu, Devlet Bakanı, Başbakanlık Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, DPT Müsteşarı, TÜİK Başkanı, Devlet Personel Başkanı, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü ile kamu işveren sendikası temsilcilerinden oluşuyor.
Pazarlıkta 15 gün sınırı
Toplu görüşmeler, kamu görevlileri için uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, lojman tazminatı, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, tedavi yardımı ve cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımlarıyla bu mahiyetteki diğer etkinlik ve verimlilik artırıcı yardımları kapsayacak. Yasaya göre, 15 gün içinde sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kurulu’na sunulacak.
Anlaşamazlarsa ne olur?
Anlaşmazlık durumunda ise uyuşmazlık tutanağı tutulacak ve Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurul’un 5 gün içinde vereceği karara tarafların katılması durumunda, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Uzlaştırma Kurulu kararına tarafların katılmaması durumunda ise anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü Bakanlar Kurulu’na gönderilecek.
MASADA KİM NE İSTİYOR?
Her 6 ayda bir 600 TL tutarında çek verilsin
MEMUR-SEN: Gelecek yıl kamu çalışanlarının maaşlarına yüzde 11 zam yapılması, memurlara en az 80 lira ek ödeme yapılması, sendika üyesi kamu görevlilerine 28 lira verilmesi, gelir vergisi oranlarının 5 puan indirilmesi, indirim yapılmazsa kamu çalışanlarına 6 ayda bir 600 lira kriz çeki verilmesi, eşi çalışmayan kamu çalışanlarına verilen aile yardımının 131 liraya çekilmesini istiyor. En düşük maaşın 1.360 TL’ye yükseltilmesini hedefliyor.
Memura seyyanen 200 TL zam yapılsın
KAMU-SEN: Ek ödeme oranlarına 21 puan eklenmek suretiyle eski adı ‘denge tazminatı’ olan ek ödemelerin 110 TL artırılması, tüm kamu görevlilerinin maaşlarına 200 TL net seyyanen zam yapılması ve sendika üyesi kamu görevlilerine ödenen 10 TL toplu görüşme priminin 50 TL’ye çıkarılmasını talep ediyor. Konfederasyon zam talebiyle 2009 yılı başında en düşük 1.019 TL olan kamu çalışanı maaşının, 2010 yılı başından itibaren 1.219 TL’ye çekilmesini istiyor.
En düşük temel ücret 1.500 TL olsun
KESK: Kamu çalışanlarına, aynı zamanda emekliler ve asgari ücretliler için de esas olmak üzere en az 1.500 lira ‘temel ücret’ ödenmesini istiyor. İşsizlere açlık sınırında ‘yurttaşlık payı’ ödenmesi, gelir vergisi oranlarının yüzde 10 azaltılması, kamudaki güvencesiz istihdam biçimlerine son verilmesi, engellilere ayrılan istihdam kotalarının doldurulması, kadınlara çalışma yaşamında pozitif ayrımcılık uygulanması gibi istekler de KESK’in talepleri arasında.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...